Honvéd őrnagy dolmányban

2019.06.14. 07:05 :: KajonÁrpád

Képek az asztalfiókból 4.

Sorozatunk következő képén egy honvéd őrnagy látható dolmányban (díszzubbonyban). A háború előtt Újvidéken készült fotó valószínűleg a m. kir. szabadkai 6. honvéd gyalogezred tisztjéről, Meleghy Ágostonról készült...
Konyha Az eredeti és a szerző által kiszínezett fotó

A képen a honvédgyalogság egy őrnagya látható ún. dolmányban (díszzubbony). A kitüntetései balról jobbra: Bronz Katonai Érdemérem piros szalagon, 3. o. Tiszti Szolgálati Jel, Jubileumi Érem a fegyveres erők számára, Katonai Jubileumi Kereszt és Mozgósítási Kereszt. Ezek alapján a kép legkorábban 1913 második felében készülhetett, mivel a Mozgósítási Keresztet 1913 júniusában alapították. A fotó a hátoldal szerint Újvidéken készült, ez alapján az őrnagy minden bizonnyal a m. kir. szabadkai 6. honvéd gyalogezredben szolgálhatott.

Konyha A fotó hátoldala

A fenti adatok alapján találtam egy Meleghy Ágoston nevű tisztet, aki jó eséllyel a képen látható, de ez csak spekuláció, megerősíteni nem tudtam. Mindenesetre következik egy rövid életrajz róla.

A pontos évszámot nem tudjuk, de 1868 körül születhetett. 1888-ban egyéves önkéntesként teljesítette a sorkötelezettségét, ami után 1890-ben már tényleges hadnagy lett a m. kir. szegedi 5. honvéd gyalogezrednél. 1893-ban főhadnaggyá, 1900-ban századossá léptették elő és áthelyezték a m. kir. szatmári 12. honvéd gyalogezredhez.

1905-ben került át a szabadkai 6. honvéd gyalogezred állományába. 1908-ban „kitűnő szolgálatai elismeréséül” megkapta a Bronz Katonai Érdemérmet a piros szalagon. 1911-ben őrnaggyá léptették elő, 1912 februárjától a pótzászlóalj parancsnoka. 1913 elején áthelyezték a m. kir. gyulai 2., majd 1914 elején pedig a budapesti 29. honvéd gyalogezredhez. 1913 júliusában, 25 év szolgálat után, megkapta 3. o. Tiszti Szolgálati Jelet. 1914 augusztusában alezredessé léptették elő. 1917 májusában megkapta a Ferenc József-rend hadidíszítményes lovagkeresztjét. 1917 novemberében saját kérésére nyugállományba helyezték. Ekkor választott lakhelye Zombor volt, valószínűleg ott élt a trianoni békeszerződés után is. A Délvidék visszacsatolását követően, 1943-ban az egyik közlönyben említik mint nyugalmazott ezredest.

Szólj hozzá!

Címkék: fénykép Újvidék fényképelemzés m. kir. szabadkai 6. honvéd gyalogezred Meleghy Ágoston

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr5414889638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása