„Nem hittük, hogy a karácsonyt is itt fogjuk tölteni”

2018.12.24. 09:00 :: StencingerNorbert

Karácsony olasz hadifogságban

A császári és királyi 24. vadászzászlóalj a 34. gyaloghadosztály kötelékében a háború utolsó órájában esett olasz hadifogságba. Az alakulat tisztikarát és legénységét elválasztották egymástól, és a tisztek egy része Nápoly közelében egy szállodában töltötte 1918 karácsonyát. Tóth-Kádár Vilmos alezredes a zászlóalj parancsnoka részletesen megemlékezett erről az ünnepről naplójában.

„Végre valahára a Nápoly mellett levő Agnano Terma szép fürdőszállodába szállítottak bennünket. Ez a szálloda egy egyemeletes szép épület, elég szép kis parkkal, melynek egyik frontja a tengerre, második a Vezúvra, a harmadik camalduli kolostorra néz. […] A szállodának egy igen szép üveges /veranda/ étterme volt, az asztalok szép fehéren terítve, s minden asztalon csinált virágok díszítették […] Az első emeleten helyeztek el egy szobában, ahol már Lehmann Edward alezredes (47. gy. e.), – Eirich Albert alezredes (82. gy. e.) Cichocki Robert tüzéralezredes […] voltak elszállásolva. A kis szobában négyen alig fértünk el. Miután sokan voltunk, az étkezésnél kis csoportokra osztottak bennünket, de mindegyik csoportnak elég ideje volt, hogy az ételét elfogyassza. […] A park tele van pálmafákkal és dísznövényekkel, de vannak benne citromfák is.” – írt Tóth-Kádár Vilmos alezredes a császári és királyi 24. vadászzászlóalj parancsnoka arról a helyről, ahol 1918 decemberében a karácsonyt töltötte hadifogságba esett tiszttársaival egyetemben.

Terme di Agnano Nápolyban A Terme di Agnano Nápolyban

Az alezredes által írt naplóban 1918. december 12-én született az első bejegyzés a fent említett szállodában. A vadászok az 1918. november 4-én Stazione Per La Carnia nevű vasútállomásnál történt fogságba esésüket követően november 15-étől 19-éig tartó négynapos gyaloglás után eljutottak egy nagy gyűjtőtáborba, a Scorza Capellába, ahol a tisztikart és a legénységet elkülönítették egymástól. Innen a következő napokban előbb a legénységet, majd a tiszteket is különböző hadifogolytáborokba szállították. Az út során a tisztek egy Monte Cassino közelében levő fogolytáborba kerültek, ahonnan a tábornokokat és törzstiszteket a Nápoly mellett található szállodába helyezték át.

Tóth-Kádár Vilmos, immár ezredesként 1920-ban Tóth-Kádár Vilmos, immár ezredesként 1920-ban
(HM HIM Hadtörténeti Levéltár)

Ebben az egykor virágzó szállodában töltötték a tisztek a karácsonyi ünnepeket, amelyről a zászlóaljparancsnok így írt naplójában:

1918. december. 24.

Ma van karácsony szentestéje. A kivilágított és feldíszített asztaloknál mennyien el tudunk nagy szűkösen helyezkedni. Volt egy egyszerű előétel, sült, tészta és fekete kávé. Bort mindenki annyit rendelt, amennyit csak akart. A karácsonyfa is kigyulladt. Midőn visszagondoltam az én meleg otthonomra, az én régi jó szülői házamra, a könnyek a szememben jöttek. Nem is képzeltem volna valamikor, hogy egy emberi szív ennyi megpróbáltatás után még dobogni is tudjon.

Vacsora közben Tischer Gusztáv tábornok szólásra emelkedett, de néhány üdvözlő szó után elkezdett zokogni keservesen, ez bennünket is annyira meghatott, hogy kevés szem maradt szárazon.

Ezután még kb. 12-ig együtt maradtunk, s aztán visszavonultunk szobáinkba. Nem hittük, hogy a karácsonyt is itt fogjuk tölteni.

1918. decz. 25.

Ma az étteremben istentisztelet volt. Az istentiszteletet vasárnap és ünnepnap egy fogoly pap bajtársunk tartja meg. A miseruhát valahonnan beszerzik. Természetesen én minden istentiszteleten jelen vagyok. Kértük a jó Istent, hogy mentse meg hazánkat a szerencsétlenségtől és vigasztalja meg szeretteinket! Délben ünnepi ebéd volt, sültet kaptunk s természetesen hozzá bort is rendeltünk. A nap csendesen és békésen telt.

Katonatisztek karácsonya a háború idején Katonatisztek karácsonya a háború idején

1918. decz. 26.

Ma is elég jól étkeztünk. Az étkezőszemélyzet karácsonyi ajándékot is kapott. – A XXIV. hadtesttől Schamschula altábornagyon kívül itt vannak: Röder Vilmos alezredes, a vezérkari főnök, Schürger főtörzsorvos, orvosfőnök, Holudonner Béla főhadbiztos, hadbizottsági főnök, és egy cseh vezérkari őrnagy.

Röder Vilmos a tábor legszorgalmasabb embere, egész nap dolgozik, tanul. Egy nagyon szimpatikus ember. Továbbá Strasszer Auguszt alezredes ezredparancsnok (Schützenregiment 3. Graz) is, ki osztrák állampolgár létére kifogástalanul megtanult magyarul és Magyarország katasztrófáját mélyen sajnálta. Nagyon művelt ember, vezérkari törzstiszti vizsgát is tett.”

A szálloda a fogolytábor feloszlatásáig, 1919 augusztusáig adott otthont a fogvatartott tiszteknek. A napló szerzője Tóth-Kádár Vilmos alezredes 1919 novemberében ért haza hadifogságából, így a következő karácsonyt már szerettei körében tölthette.

1938-ban Tóth-Kádár Vilmos összegyűjtötte a vele egykor hadifogságukat töltő tisztek egy részének a névsorát és rangját:

Maxon Lajos ny. áll. altbgy.
Zalaváry Ambrus ny. áll. ezredes
Martinovits Ágoston ny. áll. ezredes
Rőder Vilmos
Tóth-Kádár Vilmos ny. áll. tbk.
Bálványi Endre ny. áll. tbk.
Holudonner Béla ny. áll. hadbiztos
Gernya László ny. áll. altbgy
Horváth Imre ny. áll. altbgy
Stanojlovic István ny. áll. altbgy
Guilleaume Árpád ny. áll. altbgy
Hajdu Mihály ny. áll. ezredes
Sibalszky Sándor ny. áll. alezredes
Szabó Sándor altábornagy
Mindel Rudolf ny. áll. ezredes
Schamschula Rudolf (Rezső) ny. áll. tbk
Henki Gábor ny. áll. ezredes
Dr. Schürger József ny. orvos-tbk.
Solymosy Ulászló
Bethemfalvy Imre ny. ezredes
Shvoy István ny. tbk.
Gaáli Ede ny. tbk.
Tóth Géza tartalékos főhadnagy

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony hadifogság hadifoglyok Nápoly olasz hadifogság császári és királyi 24. tábori vadászzászlóalj Tóth-Kádár Vilmos

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr7014509992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása