Hősi halál a szerb harctéren

2016.11.01. 06:55 :: Babos Krisztina

Amikor a várva várt rózsaszínű tábori postai levelezőlap már nem a családfő jó egészségét tudatja az otthoniakkal, hanem a halálhírét erősíti meg…




 

Dr. Schelker Roland (23-as tábori vadászzászlóalj / 3. század) sorai Molnár Eleknének Rákospalotára, a Bethlen út 11-be:

7/XII. 1914

Nagyságos asszonyom!

Szomorú szívvel teljesítem kérését és tudatom, hogy a kedves jó férje november hó 28-án a konaticei véres ütközetben hősi halált halt. Holttestét másnap reggel eltemették. Áldott legyen emléke, béke poraira. Fogadja őszinte részvétemet. Dr. Schelker

 

 

A Pancsován határbiztosító szolgálatot ellátó marosvásárhelyi 23-as tábori vadászzászlóaljat 1914. szeptember 5-én szállítják a Szerémségbe, miután a szerbek meglepetésszerűen átkeltek a Száván. Súlyos harcok közepette részt vesznek az ellenség Szerémségből való kiverésében, majd november elején Sabác elfoglalásában. A szerb csapatok üldözése során a Kolubara-folyó mentén lefolyt ütközetekben súlyos veszteségeket szenvednek.

A 23-as tábori vadászzászlóalj történetében (In: Erdélyi ezredek a világháborúban, Budapest 1941) az 1914. november 28-i ütközetről Németh Lajos a következőket írja:

„Nem kevésbbé nehéz volt a további előnyomulás november hó folyamán a Kolubara-folyó mentén, ahol a szerbek állandó harcok között, újból és újból megvetették lábukat. Rendkívül véres tusák színhelye volt Konatice helység környéke. Itt a szerbek november 28-án hajnalban egy frissen beérkezett megerősített gyalogezreddel (a 7. számú belgrádi háziezred) bátor, haláltmegvető rohammal, meglepetésszerűen áttörték a cs. és kir. 57. dandár arcvonalát. A saját csapatok, közöttük a 23. vadász-zászlóalj, hősi elszántsággal, elkeseredett vad kézitusában verték vissza a már a tábori konyhákig előretört vakmerő ellenséget. Az ütközet színhelyén másnap 1300 szerb halottat számláltak meg, közöttük egy szerb ezredest és 14 főtisztet. De a saját veszteségük is igen nagy volt, a zászlóalj egymagában több mint 200 főt veszített. Köztük 9 tisztet és tisztjelöltet. Hősi halált haltak: Georgievics Milivoj százados, a 3. század parancsnoka, Virág Ernő és Borbély Endre hadnagyok, Pappert József zászlós (utólag az arany vitézségi éremmel tüntették ki), Du Boi de Fiennes Edgar hadapród.”

A közkatonákról, így Molnár Elekről sem emlékezik meg név szerint a kötet, csupán a veszteséglajstrom...

Molnár Elek szakaszvezető, címzetes vadász őrmester, 23. tábori vadászzászlóalj, született Magyarországon, Maros-Torda megyében, Vadasdon, 1886-ban; meghalt 1914. november 28-án. 

Köszönjük a lapot Fellner Jánosnak.

1 komment

Címkék: szerbia konatice 23-as tábori vadászzászlóalj molnár elek schelker roland

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr5811839413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fell 2016.11.01. 07:54:22

Köszönöm a leírást a laphoz

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása