In memoriam Laczik József (1873-1916)

2015.09.11. 08:20 :: Nagy Háború szerkesztőség

A katonavonat lassan zötyögött a főváros felé, rajta a már nem éppen fiatal, ötgyermekes Laczik Józseffel. A Tökről bevonult családapa viszonylag szerencsés helyzetben volt: a hátországban teljesített szolgálatot, az újoncok összegyűjtésében segédkezett. Most is épp a berukkolókat kísérte; az erős dohányos töki zugsführernek azonban a pipafüst okán csakhamar konfliktusa támadt egy ifjú cseh kalauzzal. A vitát egy csattanós pofonnal zárta le, de bár ne tette volna…

 

Családunk, a Laczik família az írott források tanúsága szerint már a XVII. században Tök község lakója volt. A születések, házasságkötések és halálozások szűkszavú anyakönyvi bejegyzései, s a temetőben dülöngélő sírkövek megkopott betűi mellett legfőképpen a levéltári dokumentumok segítenek a múlt kutatásában.

A megsárgult papirosok szerint felmenőink között volt, aki házat, tehenet vásárolt, és akadt, aki éppenséggel a szomszéd tehene elől kaszálta el a legelőt. Némely ősünk házat, rétet adott el, vagy vásárolt, más az örökségként remélt házért, legelőért évtizedekig perlekedett. Írások tanúsítják, hogy dédapáink népfelkelőként, honvédként harcoltak 1848-49 dicsőséges csatáiban, majd tíz év múlva, immár a császár katonáiként véreztek a solferinói csatában. Volt, aki bíróként szolgálta a közrendet, és más, akit az igazságot szolgáltató hatalom pincefeltörésen, szűrlopáson érvén megpálcáztatott, kalodába tétetett. Bizony, akadtak mindenféle emberek és asszonyok a mi famíliánkban – akárcsak bármely más nemzetségekben.

Erős háromszáz éven át a család legtöbb tagja a faluban jött a világra, házasodott, és végül ott is halt meg.

Laczik József 1873-ban született, katonaidejét 1896-1899 között rendesen kiszolgálta, majd leszerelése után, az évszázados paraszti regula szerint megházasodott. Öt gyermeke született, 2 fiú és 3 leány.

Ükapám – a falubeliek többségéhez hasonlóan – a budapesti 1. honvéd gyalogezredhez vonult be, és a sorállomány számára elérhető legmagasabb, három csontcsillagos szakaszvezetői rendfokozatban vetette le a mundért. Az első világháború kitörése, majd az új, és még újabb csataterek a hadra fogható állomány mind szélesebb körű mozgósítását követelte. A lövészárkok dögletes sarából indult, lángszórókkal, gázlövésekkel támogatott, szögesdrót akadályokon elvérzett szuronyrohamok ezrek és ezrek életét követelték. A fiatal, éppen sorköteles korosztályok mellett egyre több, katonaidejét korábban már kiszolgált tartalékos kapta meg a behívóparancsot. Az 1916-ban, immár élete ötödik évtizedében járó, öt kiskorú gyermekét nevelő Laczik Józsefre is szüksége támadt a hazájának és az ő királyának.

Laczik József neve az 1896-os állítási lajstromon Laczik József neve az 1896-os állítási lajstromon
(Forrás: MNL OL)

Ükapám az eredeti alakulatához vonult be. Az ezred kiképző tiszteseként a Monarchia különböző területeiről érkező újoncok összegyűjtése és kísérése is feladata volt.

A családi legendárium szerint a – valahonnan a messze Felvidékről indult – katonavonat lassan zötyögött a főváros felé. Ükapám – amint fiai, fiú unokái, déd-, és ükunokáinak is szinte mindegyike! – erős dohányos volt. A történet szerint éppenséggel a pipa- (vagy cigaretta?) füst kapcsán támadt vitája az államvasút egy szolgálattevő, ifjú, cseh kalauzával. A disputa mihamar súlyosan elfajult; a kemény töki Zugsführer egy csattanós pofonnal zárta le a nézeteltérést.

A szolgálati beosztása, életkora és nációja okán egyaránt durván sértett kalauz azonban a következő vasúti állomáson feljelentést tett. A könyörtelenül működő kincstári apparátus nem kegyelmezett: súlyosan vétkezett ükapámat büntetésül a következő, induló menetszázadba osztották, és az olasz frontra vezényelték.

Az 1916-os év őszén a Monarchia hadvezetése egyre nagyobb, kétségbeesett erőfeszítésekkel próbálta a hadi helyzetet a maga érdekébe fordítani. Ezrek és tízezrek véreztek el néhány százméternyi területek birtokbavétele, vagy visszafoglalása céljából; tömegek haltak meg, szereztek súlyos sebesülést a teljességgel értelmetlen harcokban.

Ükapám 1916 őszének sokadik, isonzói csatájában esett el. Utolsó, elküldetlen, általam féltve őrzött tábori levelezőlapját halála után a bajtársai továbbították ükanyámnak. A megsárgult fotográfiáról a lábszártekercses, öreg katona komoran néz a fényképezőgép lencséjébe. A hátoldal tintaceruzával rótt, megfakult sorai a soron következő, nehéz harcokról, és a hajdanvolt, közös, kedves családi múltról szólnak.

  

Laczik József utolsó lapja, 1916-ból Laczik József utolsó lapja, 1916-ból

A legendárium szerint ő császári és királyi apostoli fensége, I. Ferenc Józsefnek, valamint Laczik Józsefnek, az 1. honvéd gyalogezred szakaszvezetőjének halálhíre egyszerre érkezett a faluba. És a töki református templom harangja egyszerre siratta a Laczik, meg a Ferenc Jóskát…

Ükapámat – a kutatási eredményeim alapján – fejlövés következtében a dutovljei 11/2-es tábori kórházba szállították és kezelték, ahol nem sokkal később meghalt a sérülései következtében, majd ugyanitt – a község katonatemetőjében – helyezték örök nyugalomra, a 306-os sírban.

Laczik József halotti kartonja Laczik József halotti kartonja
(Forrás: Kriegsarchiv, Bécs)

A dutovljei katonatemető alaprajza, a 306-os számú sír Laczik Józsefé A dutovljei katonatemető alaprajza, a 306-os számú sír Laczik Józsefé
(Forrás: Kriegsarchiv, Bécs)

A poszt szerzője Szabiányin Benjámin.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr437777272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fosca 2015.09.11. 18:20:39

Gratulálok az alapos kutatáshoz! Sok hasonló kellene ahhoz, hogy minden érintett magyar család a maga hősé nek megidézésével végre, méltó módon emlékezzen az ár tatlan áldozatokról.Talán, kezd éledezni a nemzettu datunk is ezáltal....

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2015.09.14. 17:31:51

Nagyon szép kutatás, jó ilyet olvasni. Egy apró kiegészítés: a képen nem lábszártekercset, hanem kötött lábszáróvót (kb. mint a focistáknál a sportszár) visel.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása