Wright repülőhadnagy fotója

2015.07.30. 06:47 :: BálintFerenc

Egy hagyatékból előkerült fotó egy felismerhetetlenségig összeroncsolódott repülőgép maradványaival. A képen olvasható néhány sor azonban elegendő, hogy az internet segítségével kibontakozzon előttünk pilótájának az élete és lelövésének a története.

 

Nemrégiben kaptam egy megkeresést Soponyai István úrtól, amiben egy nagyon érdekes hagyatékra hívta fel a figyelmemet. A szóban forgó hagyaték jórészt I. világháborús frontfotókból állt, amelyeket Ghyczy Kálmán tartalékos százados, a komáromi 12. közös gyalogezred egyik tisztje készített a harctéren. A számos érdekes felvétel közül az egyikről egy szép kerek történet állt össze, amit most szeretnék megosztani az olvasókkal.

A képen egy, a felismerhetetlenségig összeroncsolódott repülőgép maradványai láthatók. A repülő annyira összetört, hogy a pontos típus és a nemzetiség megállapítása is eléggé nehéz. Ghyczy százados azonban szerencsére némi információt is mellékelt a felvételhez: Lelőtték II/20 918 d.e. 11h légi harcban egy német Jagdstaffel. C. D. Wrighe angol hadnagy

Az összetört repülőgép roncsa Ghyczy százados fotóján Az összetört repülőgép roncsa Ghyczy százados fotóján

Kiindulási alapnak ez már elegendő volt. Némi internetes kutatás után sikerült is beazonosítani a lelőtt gép pilótáját, a 22 esztendős kanadai Douglas Christie Wright repülőhadnagyot. Wright 1895. szeptember 12-én született Torontóban. Az aurorai St. Andrew’s College középiskolába járt, majd okleveles könyvvizsgálónak tanult. 1915-ben jelentkezett a hadseregbe, először egy szállítóoszlop állományában szolgált, majd 1916 februárjában hadnaggyá nevezték ki a Kanadai Expedíciós Erők 170. zászlóaljához. 1917-ben részt vett a Vimy Ridge-i csatában, ahol könnyebben megsebesült, majd néhány hónappal később harctéri kimerültség miatt kivonták a harctérről. Felépülése után pilótaképzésre jelentkezett, a sikeresen elvégzett tanfolyam után az olasz frontra került a Királyi Repülő Hadtest 45. századához.

Douglas Christie Wright hadnagy Douglas Christie Wright hadnagy
(forrás: canadianfallenheroes.com)

1918. február 20-án, szerdán délelőtt az olasz hadszíntéren állomásozó német 31. vadászszázad (Jasta 31) kilenc Albatros vadászgépe bevetésre indult. Feladatuk szerint az osztrák–magyar repülőcsapatok 28. repülőszázadának (Flik28D) egyik Hansa-Brandenburg C. I. típusú felderítőgépét kellett biztosítaniuk. Az osztrák–magyar–német kötelék 10 óra körül a Piave térségében, Coneglianótól délre harcba keveredett a brit légierő öt Sopwith Camel típusú vadászgépével. A B. 5193 oldalszámú Camelt Wright hadnagy vezette. Az összecsapás során az egyik Albatros lelőtte Wright gépét, amely a földön húzódó osztrák–magyar állások közelében zuhant le.

A fényképfelvétel precíz feliratozásából feltételezhető, hogy Ghyczy százados az elsők között ért a lezuhant géphez. A brit források szerint Wright hadnagy súlyos sebesülten fogságba esett, de sérüléseibe néhány nap alatt belehalt. Az internetről azonban előkerült egy másik fotó is a roncsról, amelyen már megváltoztattak egyes részleteket: a pilóta holtteste kiterítve fekszik a gép mellett, az oldalszámot tartalmazó roncsdarabot pedig beállították, hogy a jelzés olvasható legyen. Ezek alapján kijelenthető. hogy a kanadai pilóta nem élte túl a zuhanást. Wright hadnagyot Vazzolában temették el, majd a háború utáni temetőrendezések során exhumálták és átvitték a tezze-i brit katonai temetőbe. Jelenleg is ott nyugszik.

A másik kép a roncsról, mellette Wright hadnagy holtteste. Jól olvasható a gépszám A másik kép a roncsról, mellette Wright hadnagy holtteste. Jól olvasható a gépszám
(forrás: wehrmachtawards.com)

A győztes német gép pilótája Wittenhagen tartalékos hadnagy volt, róla sajnos semmi egyebet nem sikerült kideríteni, még a keresztnevét sem, de az bizonyosnak tűnik, hogy ez volt az egyetlen légigyőzelme, amely egyébként a Jasta 31 utolsó diadala volt a háború során.

Köszönetemet szeretném kifejezni Soponyai István úrnak, amiért Ghyczy százados hagyatékát a rendelkezésemre bocsátotta!

1 komment

Címkék: fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr47664124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása