Ennyi hulla nincsen a világon…

2015.02.06. 10:16 :: KukkonkaJudit

Avagy egy háborús regény női szemmel

Mennyi veszteséget tud elviselni egy ember az élete során? Mennyi halálesetet tud feldolgozni négy év alatt, ami a közvetlen környezetében történik? Honnan tudták pótolni a nagyarányú emberveszteségeket? Hogyan lehet ép ésszel tovább élnie annak, aki mindazt átélte? Ilyesmi kérdések fordultak meg a fejemben Ernst Jünger Acélzivatarban című kötetének olvasása közben.

 

A fentiekre nem kaptam választ, mert Jünger könyvében a szerző és a háború a főszereplő, s nem az ilyen „női” kérdések megválaszolása a cél.

Ernst Jünger 1914 decemberétől frontkatonaként harcolta végig a nyugati fronton az első világháborút. 19 esztendősen lett a 73. hannoveri lövészezred tagja és végig itt szolgált, százada kétszer is csaknem teljesen megsemmisült a harcok során. Összesen nyolc nagy csatában vett részt, és 1351 napot töltött bevetésben – pl. a somme-i ütközetben –, amelyről regényében a többi mellett részletes beszámolót olvashatunk. Hétszer sebesült meg komolyan – az utolsó, tüdőlövése volt a legsúlyosabb, a háború vége a kórházban érte, mégis minden maradandó károsodás nélkül élte túl a Nagy Háború négy évét, és 103 (!) éves korában hunyt el. A legmagasabb rangú katonai kitüntetésben részesült még 1918-ban, a Pour le mérite-ben.

 

Háborús tapasztalatát – mint oly sok más katonáról is olvashatjuk – naplóba rögzítette az évek alatt. 14 noteszt írt tele napi bejegyzésekkel, amely regényének alapjául szolgált.

A könyv olvasása során végigkísért egyfajta „női” hiányérzet: hol marad a „romantikus szál”, a női társaság, a katonai mulatozás? A kötet lapjain Jünger hadnagy minden pillanatban egy magányos, fanatikus „James Bondként” rohan előre, az első sorban, katonái előtt példát mutatva az ellenség állásai felé. Nincs mellette állandó szereplő, megjegyezhető név, személy, akivel együtt viselné a ránehezedő nyomást, a háború terhét. Tisztiszolgája, Vinke – akiről azt írja: „nem is annyira a tisztiszolgám volt, hanem inkább idősebb bajtársam” – is csak néha jelenik meg. Az olvasó viszont ott érzi magát mellette minden pillanatban, legyen az egy nyugodtabb nap a lövészárokban, vagy roham a drótakadályok felé. Írásában a háború hangjait, a szagokat mind együtt érezzük a frontkatona Jüngerrel. A legapróbb részletekig bemutat egy gáztámadást vagy egy kézigránát-becsapódást és az általa okozott pusztítást földben, lövészárokban, fedezékben, emberben. Elvétve találunk csak egy-két félmondatot, amikor feletteseinek döntéseit vonja kétségbe. A csataleírásokkor részletes információhoz juthatnak azok, akiket a helyszínek, hadműveletek és a hadigépezet mozgása érdekel. Kötetében a „derék frontkatona” megörökítése a cél és minden más „kicsapongás” elárulása gyengítené ezt az ideált.

Kinek ajánljuk olvasni? Mindenkinek – elrettentésül, hogy sose legyen háború. Mindenkinek, aki hallani akarja a hangokat, érezni az ízeket, szagokat és mindent tudni szeretne, mit élhetett át egy katona 1914–1918 közt bárhol, bármelyik frontszakaszon a lövészárokban.

Én, ha egyszer újra előveszem, első dolgom lesz statisztikát készíteni a környezetében meghalt bajtársak számáról és egy térkép segítségével végigkövetni, hol járok a francia kistelepülések sűrűjében. Jó tanács leendő olvasóknak: egyhuzamban ötvennél több oldalt ne olvassanak el, mert megterhelő a lélek és a nyugodt éjszaka számára!

 

Az Acélzivatarban két évvel a háború után, 1920 októberében jelent meg először 2000 példányában, a „házikertész” neve alatt, mivel hivatásos katonaként Jünger nem foglalkozhatott könyvkiadással. Regénye a későbbiekben hétféle szövegváltozatban került nyomtatásba, mivel a szerző folyamatosan dolgozta át, hogy közérthetőbb legyen a háborút csak a hírekből ismerőknek. A módosított szövegek egyúttal politikai nézeteinek változásait is követte. Magyarországon 2014-ben vehették kézbe az olvasók először anyanyelvünkön a Noran Libro könyvkiadó jóvoltából.

Az életrajzi és a megjelenési adatok a kötet utószavából: Csejtei Dezső és Juhász Anikó Fronthengermű – tollhegyen című írásából származnak.

2 komment

Címkék: könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr157142151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szávó 2015.02.06. 11:32:53

Én már olvastam ! Kiváló képet fest a katonák mindennapi szörnyűségeiről.

janos900 2015.02.06. 19:04:43

A Ernst Jünger eredeti naplójában benne vannak a pikáns kalandjai, és az is ahogyan a feletteseit kritizálja, de ezeket nem rakta be a regény verzióba. Ha jól emlékszem írják is az utószóban.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása