Krampusz a fronton

2013.12.06. 07:00 :: Babos Krisztina

A képeslapkiadás aranykorának kedvelt motívuma a krampusz, azaz a Mikulást kísérő ördög figurája. Az eredetileg osztrák területről származó, a Monarchia nagy részében, valamint Németországban is népszerű ördögalak Szent Miklós állandó kísérője, aki a rosszalkodó gyerekeket virgáccsal bünteti. Alakját az I. világháborús képeslapokon sajátos kontextusban kezdték ábrázolni.

 

A krampusz mint a Mikulás segédje egészen századunkig ismeretlen volt az osztrák tartományokon, Csehországon és Magyarországon kívül, rövid időn belül azonban nagy népszerűségre tett szert a Monarchia határain túl is. Noha a krampusz december hatodikán kíséri házról házra a szent püspököt, zsákját hozva és a rossz gyerekeket elvitellel megfenyegetve, valójában, mint Bálint Sándor kimutatja az Ünnepi kalendáriumban, a téli napforduló szülötte.

 

 

Az osztrák Alpok falvaiban ősidők óta az év legsötétebb napján tartják a gonoszt zajjal-tűzzel elűző felvonulásokat, amelynek kecskeszarvú, láncaikat csörgető maskarái funkciójukban és külsejükben egyaránt a magyar busójárás figuráit idézik.

A kereszténység felvétele után a maskarák természetes módon kapcsolódtak Szent Miklóshoz, aki legendája szerint láncra verte az ördögöt, s ezért a középkortól kezdve az ő ajándékosztó kíséretében is felvonultak december hatodikán.

Szent Miklós-járás Stájerországban a század elején…  Szent Miklós-járás Stájerországban a század elején…

…és manapság …és manapság

Osztrák vidéken, ahol a szokás máig él, az 1900-as évektől megjelenő Mikulás-napi képeslapokon is a Miklós-járás maskarái kísérik a püspököt. Ahol ez az előkép hiányzott, ott az elterjedt ördög-ábrázolásokhoz igazították a figuráját. Mindenütt elmaradhatatlan ismertetőjegye volt azonban a kiöltött hosszú nyelv, amellyel a gyermekeket ijesztgette, a virgács, amellyel a rosszakat megfenyegette, s a puttony, amelybe a végképp javíthatatlanokat nagy karmával – amelyről nevét is kapta – belerakta és elvitte.

 

A maszk nem mindenütt volt a Miklós-napi krampusz kötelező kelléke A maszk nem mindenütt volt a Miklós-napi krampusz kötelező kelléke
Ausztria, 1920-as évek

 

A krampuszábrázolásoknak itthon és külföldön se szeri se száma. A grafikus elvadult vagy szelíd fantáziájától és humorérzékétől függően megjelenhetett krampuszmaszkot viselő elegáns frakkos világfi, gyerekeket náspágoló vagy ijesztgető, nyelvét kiöltő ronda alak, szíveket nyárson sütögető, szarvakat viselő szőrös-patás szörny, nőket elcsábító pajzán ördög alakjában, vagy épp csábos nőalak, férjét virgáccsal megleckéztető asszony, esetleg pórul járt szőrmók formájában, akit a háziasszony fülön csípett és még a virgácsát is elvette tőle, stb.

A galéria megnyitásához kattintson a képre! A galéria megnyitásához kattintson a képre!                            

A legeredetibb és legszebb krampusz-lapok a Wiener Werkstätte kiadásában születtek, ahol neves művészek grafikáit jelentették meg limitált példányszámú képeslapként.

Wiener Werkstätte lapok Wiener Werkstätte lapok
A galéria megnyitásához kattintson a képre!
                 

Nálunk mindenképp meg kell említenünk Kozma Lajos 1910-es években rajzolt krampuszalakját, amit azonban a honi közízlés túlságosan merésznek és szokatlannak talált.

Kozma Lajos krampuszfigurája Kozma Lajos krampuszfigurája

Természetesen az első világháború is sajátos krampusztémákat ihletett.

Gyereklapon Gyereklapon

Repülőről szórja bombaként a virgácsait Repülőről szórja bombaként a virgácsait

 

Megbünteti a központi hatalmak ellenségeit:

 

 

 

 

 

Vagy egyenruhát öltve látja el az ellenség baját:

 

 

Van úgy, hogy „háborús mikulást” játszik:

 

De lehet pont fordítva is: az ellenség a krampusz, vagyis maga az ördög, akit katonáink jól megszorongatnak:

 

 

Ami viszont sajátosan magyar motívum: a „vörös ördög”, azaz a magyar huszár krampuszként való ábrázolása.

Vörös ördögnek – ha lehet hinni a szóbeszédnek – a Nagy Háború idején az orosz katonák nevezték el a honvédhuszárt. A Tolnai Világlapja 1916 januári számának Tolnai ABC rajzos mellékletében a „V” betűs címszó a következőkről világosít fel:

„Vörös ördög az én nevem, de ördög nem vagyok ám!
Ezt a nevet muszka koma ijedtében adta rám.
Magyar honvéd huszár vagyok, nincs párom az ég alatt:
ahol járok, – az ellenség mint a gyáva nyúl – szalad…”

 

A vörös ördög kifejezést maguk a huszárok is átvették, de eredetileg csak az 1. honvéd huszárezred katonáit illették ezzel a névvel, majd az 5. lovashadosztály katonáit is így nevezték. A motívum egyébként több alakulat jelvényén is megjelenik, így például az említett budapesti 1. honvéd huszárezredén, amit mellesleg a neves festőművész, Manno Miltiades tervezett, valamint a m. kir. 5. honvéd lovashadosztályén is. Előbbi egy lóval ugrató vörös ördögöt, utóbbi viszont egy gyalogos ördögöt ábrázol, aki karabélyát ütésre emeli.

Az 1. honvéd huszárezred zománcjelvénye Az 1. honvéd huszárezred zománcjelvénye
(Sallay Gergely: Mindent a hazáért!)

Az 5. honvéd lovashadosztály jelvénye Az 5. honvéd lovashadosztály jelvénye
(Ságvári György: A Magyar Királyi Honvédség és a honvédegyenruha 1868-1918)

 

Az ördög alakja persze elsősorban a rosszat, a gonoszt testesíti meg, az elnevezés azonban mégis hízelgő, mert félelmet ébreszt az ellenségben.

És ezekre a snájdig szép fiukra mondják az oroszok, hogy „vörös ördögök”… És ezekre a snájdig szép fiukra mondják az oroszok, hogy „vörös ördögök”…
Az Előre című újságot reklámozó képeslap

Rokonszenves ördögi fiúk Rokonszenves ördögi fiúk

A nők kedvence A nők kedvence

A vörös ördög motívum tálcán kínálta a krampusz tréfák ábrázolását.

Bíró Mihály grafikái Bíró Mihály grafikái
A galéria megnyitásához kattintson a képre!
   

Bernáth-lapok Bernáth-lapok
A galéria megnyitásához kattintson a képre!
       

A néprajzi bevezetőért köszönet Sajó Tamásnak. Mikulás-napi írásunk egyidejűleg jelenik meg a Wang folyó versei és a Nagy Háború blogon.

2 komment

Címkék: képeslap

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr445678056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PTI 2013.12.06. 21:31:24

Remek írás, egy igazán nem ismert témáról.
Az én Mikulásom is elindult.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása