Honvédsírok regimentje

2013.11.01. 07:49 :: Nagy Háború szerkesztőség

Doberdói emlék, halottak napján

Gyertyátlan halottak napján, a pirosleveles ősz fekete ünnepén, amiből a kioltott mécsesek komor emléke megmarad a jövőnek, ha a koszorús itthoni temető mégis dús lesz meghatott arcoktól, öreg édesanyák sóhajtásával, menjünk vissza a Doberdó kövei közé, a szürke Karsztba, ahol se vér, se könny, se magyar verejték nem tudott színt adni a sziklák kietlen sivatagának.

 

Járjuk be a romfaluk végét, dolinák sárguló fenekét, völgyek mélyét, nézzük meg a Wippach, meg az Isonzó medre körül a néma ciprusok tövét, mindenütt kereszteket találunk árva magányosságban, vagy szomorú, igazodott rendekben, egész regimentjét a honvédsíroknak. Azoknak szebb a romantikája, emezeknek a szomorúsága örökös, néma ünnep, a magyar erő mementója… gondoljunk csak rá halottak ünnepén.

Sohase felejtem el, nyári este volt, mentünk föl Szent Mihály keserves emlékű hegyére, akkor még nem láttam a Vallone völgy temetőjét, egy honvéd mutatta a katonasírok parádés sorát. Éppen temettek a debrecenieknél, magyarokat búcsúztattak, akik a Michelén haltak meg Hortobágy délibábjáért. Az én emberem azonban Fejér megyéből való, ujjával lefelé mutat a halál nagy kertjének déli felére, ott feküsznek a mieink, most is egy egész sorral több van, mint a többieknek… Olyan furcsa volt, ahogy mondta, szavai mögül valami büszkeség is kiröppent, nekem majdnem a könnyem csordult belé. Ők már nagyon megszokták, hogy közel vannak a sírok, mikor este ballagnak a poros úton, föl a Coticibe vezető szerpentinen, mindig megnézik, melyik ezrednek nőtt nagyobbal a temetője, hol több a sárga fakereszt, a száradó koszorú.

Mindegyiknek sok volt, nagyon sok volt a kereszt. Az egész hadosztály halottait idehozták, honvédek, pestiek, fehérváriak, debreceniek vagy Váradról valók, mikor mentek föl este a hegyre, sohase tudták, hányat hoznak le reggelre véres sátorponyvában az előre kész tartaléksírokba. Akit lehetett, külön sírba fektettek, külön kereszt alá, a pajtása mellé. Csak járkálni kell a keresztek között, felírások dátumából, a halálnapok egymásutánjában össze lehet állítani a Michele egész történetét. Van egy pár nap, mikor nem voltak halottak, aztán a viszonylagos nyugalom, amikor csak egy-két új lakót kapott a kert és volt, de sokszor volt, amikor kiizzadtak a szanitészek, pedig az utászok is segítettek temetni! Van néhány pionérsír, szapőrök is feküsznek külön tagban, két olasz tömegsír is domborul a kerítésen kívül, de a többi mind honvéd, aki itt a kövek alá került. Szép magyar motívumok barnulnak a temető fakerítésén, magyar kapuk minden ezred bejáratánál, magyar nevek a kereszteken, fejfákon, magyar koszorúk, magyar könnyek a sírokon, sóhajtsatok csak arra is, a Vallone völgy felé, jókoradarab Magyarország fekszik ott…

Ahogy Vallonéból visszafelé kanyarog az országút, Rupán is van temető, Biglián is katonasírok,… Bukovica,… Ranziano… itt már meg kell állni, itt feküsznek a honvédtisztek. Az ezredek nemcsak a kitartásban és halálban versenyeztek egymással, a halottak emlékének művészi megörökítésében is szinte egymást múlják fölül. Bukovica déli kijáratánál van a temető, ennek a négy sarkán is tömött, zöld ciprus karcsú sudara bólogat a szürke semmibe s a régi falusi temető düledező falán túl virágos kősírok sorakoznak árnyéka alá. Ugyanazok az ezredek, ugyanazok a magyar nevek mint a Vallonéban, csak itt, akár az életben, több dísz, több zsinór, több virág van a sírok uniformisán, a tiszteket hozták ide. A fehérváriak része egészen kész már, egységes stílus a sírok építményében, díszítésében, az emlékeken is, csak a nevek mások a márványtáblán, különben egyetlen nagy család halottai alusszák itt örök álmukat. A sírokon gondozott virágágyak, a fejnél két szomorú, lehajtott ágú rózsatő között a Michele szikláiból faragott emlék.

A debreceniek fejfái vannak mellette, a sírok sarkán új motívumú oszlopok, a kövek még nincsenek készen, de mutatták a terveket, nagyon szép lesz ez is. Épül a többieké is, egész külön temetőkultusz fejlődött ki a Doberdón, anyagát is, ötleteit is bőven termi az olasz támadások veszett dübörgése, ami sokszor félbeszakítja még itt is a munkákat. A gránátok nem kímélik a halottak kertjét sem.

Néhány nevet fölírtam itt, akik sóhajtanak, hadd tudják meg, merre gondoljanak halottak ünnepén. Énekes András százados, Lovassy Árpád hadapród † febr. 18., Gáll István hadapród † febr. 29., Angyalossy Árpád százados † márc. 19., Hődl Gyula zászlós † máj. 15., Szóhner Gyula hadapród † máj. 15., Salamon Lajos zászlós † júl. 3., Mohos Ferenc hadapród † júl. 5., Fröschl Ferenc zászlós † aug. 7., … és így tovább, csupa ilyen név és ilyen dátum ismétlődik minden sorban. Vannak, akik már 1915-ben idekerültek, vagy régi sírjukból exhumálták át őket ide a közös temetőbe. Hegedűs Vilmos hadapród † 1915. aug. 15., Erdélyi László zászlós † 1915. okt. 21., Benedek Géza hadnagy † 1915. okt. 22., Szerafin Gyula zászlós † 1915. okt. 25., … és a többiek is mind, minden halál dátuma egy fejezet az Isonzó-front történetéből.

Ranzianón is ciprusok szomorkodnak a katonasírok felett, mintha Böklin festette volna bele a temetőt a sötétedő estébe, itt a Feldspitalok és az Epidemiespital halottai feküsznek a hantok alatt. A főút mentén tiszti sírok mindenfelé, de jobbára magyar ezredből, mindnek más itt az alakja, kerítése, a keresztje, de mindegyiké megható, mert a hozzánőttek szeretete emelte. Ezek mögött, akár csak az életben, rendben és egyformán sorakoznak a közkatonák, keresztek, fejfák, félholdak és hatágú csillagok a sírok fejénél. Itt is rengeteg a sír, szent áldozati helye a magyarságnak, akárcsak a többi: Kostanjevica, Suta, Comen, Sant Daniel, Zagrajc, Ivanigrád, Cotici, Devetaci, Vertoiba és még a többi, minden falu és minden köves dolina, ahol magyar halottak feküsznek.

Ha egyszer vége lesz, Doberdó temetői lesznek a magyar nép búcsújáró helye, odamennek majd a szent processziók…

Írta: Dr. Szabó István
Megjelent: A tizenhetesek 1914-1917 című kötetben.

Dr. Szabó István (1893–1964) Székesfehérváron született és a helyi cisztercita főgimnázium elvégzése után jogi diplomát szerzett. Már középiskolás évei alatt számos verse és novellája jelent meg napilapokban és folyóiratokban, egyetemi hallgató korában pedig több újságnak is dolgozott. 1913-ban Dunántúl címmel új politikai napilapot alapított Székesfehérváron, de a háború kitörése után bevonult a székesfehérvári 17. honvéd gyalogezredbe és részt vett a Kárpátokban vívott harcokban, ahol súlyosan megsebesült. Soron kívül előléptették zászlóssá és megkapta az I. osztályú vitézségi érmet is. Felépülése után, már hadnagyi rangban újságíróként járta be a különböző hadszíntereket, és a tapasztalatait számos újságcikkben és két, a korszakban nagysikerűnek számító könyvben is megírta. Művei A kárpáti hó és Doberdó címmel jelentek meg és több kiadást is megéltek. Emellett A tizenhetesek 1914-1917 címmel jótékonysági célú kiadványt is szerkesztett, amelynek a bevételét a hadiárvák és özvegyek megsegítésére fordították. A kötet az alakulat 1914 és 1917 közötti harcairól és a honvédek életéről nyújt képet. 1917-től egészen a háború befejezéséig a hadsereg főparancsnokság sajtó hadiszállásán a magyar ügyek felelőse. Haditudósítóként nemzetközi ismertségre tett szert, írásait számos külföldi lap közölte. A háború után főszerkesztőként és laptulajdonosként dolgozott.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr1005608819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária Matuz 2013.11.04. 10:10:39

Tisztelt Kommentelők!

Családkutatásom közepette egy katona családtagot találtam, aki a bejegyzés szerint 1917 augusztusában esett el a 82. cs. és kir. gyalogezredben Casinuluinál Romániában. Ezt az ezredet mindenütt székely ezredként találom a találatokban. Valaki tudja-e, hogy hogyan kerülhettek oda (kerülhettek-e, vagy elírás)Pest megyéből (Tápiószecső) katonák??
Üdvözlet Mindenkinek:MM

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.11.04. 20:45:37

@Mária Matuz: A háború idején havonta küldték a frontra az ezredek veszteségeinek a pótlására szolgáló menetzászlóaljakat. Ezeket nem mindig a saját ezredükhöz irányították, hanem századokra bontva oda, ahol épp nagyobb szükség mutatkozott. Rendszeresen előfordult, hogy egy-egy ezred veszteségeit más alakulatok menetszázadaival pótolták. Egy idő után elég nagy volt a keveredés, talán így történhetett az Ön családja esetén is.

magyaros17 2013.11.05. 17:16:46

Bár a konkrét esetről, katonáról természetesen nem tudok semmit, azt talán érdemes megjegyezni, hogy a 82. gyalogezredet 1916 nyarán a Bruszilov offenzíva során nagyon nagy emberveszteségek érték, tehát könnyen elképzelhető, hogy akkor nyáron, vagy kora ősszel, a román betörés idején beérkezett feltöltés nem az akkor részben és ideiglenesen elfoglalt székely vármegyékből történt.
1917 nyarán az ezeréves határ előterében, Moldvában fekvő Magura Casinului hegy védelmére volt kirendelve az ezred. A vonalakat jelentős áldozatok árán, de sikerült megtartani. Ha esetleg tudja, pontosan melyik napon esett el családtagja, bemásolom az aznapi harci cselekmények leírását az ezredtörténeti könyvből, amely részletesen tárgyalja ezt az ütközetet is.
M

hechtgrau 2013.11.06. 18:33:33

@Mária Matuz: Hasonló cipőben jártam a saját kutatásaim során: a galíciai 89. gyalogezrednél találtam rá a Sopron vármegyei családtagra. A magyarázat az urak által leírtakkal azonos: a 89. gyalogezred az orosz térnyerés miatt nem tudta a saját területéről pótolni veszteségeit, így más ezredek teljes menetalakulatait irányították hozzá

A pontos névvel - és egy kis szerencsével - érdemes lenne rákeresni a családtagra a közzétett veszteséglistákban. Ott a hasonló esetek egy részében közlik az eredeti és az áthelyezés utáni alakulat számát is.

Mária Matuz 2013.11.10. 15:59:09

Köszönöm a válaszokat!
Matuz Ferenc 1917. augusztus 6-án esett el a cs. és kir. 82. gyalogezredben Casinuluinál. Ezen a napon valóban voltak itt harcok, erről olvastam. A veszteséglistát hol lehet megnézni?

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása