Magyar napok San Martinóban

2013.05.15. 06:59 :: Nagy Háború szerkesztőség

A Doberdó-fennsík egykor honfitársaink által védelmezett kulcsfontosságú települése az elmúlt napokban ismét magyar szótól volt hangos. Magyar hétvége zajlott a karszti faluban, amin magunk is ott jártunk, beszámoló kevés írásban és sok képben.

 

A szegedi doberdói fa három hónapos hazalátogatása alkalmából tartott rendezvénysorozat állomásaként magyar hétvégére került sor 2013. május 11-12-én San Martino del Carsóban. Szombat délután a blog Doberdó-kutató szerzői tartottak előadásokat a rendezvények egyik központjának számító iskola épületében. Ezt követően a szegedi Meritum Egyesület invitálta borkóstolóra a megjelenteket, majd bográcsgulyással és palacsintával vendégelte meg a szép számú közönséget. Vasárnap délelőtt kutatóink az előző napi előadásokban említett helyszínekre kalauzolták egy terepbejárás során az érdeklődőket. Délután a Szegedről érkezett Dr. Tóth István muzeológus-történész és Dr. Marjanucz László egyetemi docens történeti előadásait hallgathatta meg az érdeklődő olasz és magyar közönség. A hétvége záró eseményeként a Gulyás testvérek Én is jártam az Isonzónál című filmjének erre az alkalomra olasz feliratozással ellátott egyes részletei kerültek bemutatásra. Az olasz közönség mindvégig nagyon érdeklődő volt. Olasz barátaink vasárnap délután meg is erősítették a számunkra: rengeteg különleges újdonságot láttak és hallottak a magyar előadóktól arról a világháborúról, ami ott zajlott, ahol ők élnek, s mindezt teljesen más nézőpontból, mint amit eddig ők ismertek. Ez volt a rendezvény célja.

Magyarok San Martinóban, 1. nap Magyarok San Martinóban, 1. nap
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!
             

A közel 100 éve rommá lőtt település Kókay László naplójának helyszíneként a blog olvasói számára is hétről hétre ismertebbé válik. Napjainkban egy gyönyörű, mediterrán hangulatú település és sok kedves ember fogadja az ide látogatót. A falu világháborús múltjának emlékei azonban szinte minden méteren felbukkannak. Ezt erősítik most a rendezvénysorozat keretében az utcákon elhelyezett, korabeli állapotokat mutató molinók is.

Magyarok San Martinóban, 2. nap Magyarok San Martinóban, 2. nap
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!
                                     

3 komment

Címkék: san martino del carso

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr165300878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2013.05.15. 07:48:38

Nagyon jó lehetett! Ez az "igazi" diplomácia: az egykori fegyveres konfliktusra építve minél közlebb hozni a két nemzetet! Gratulációi a szervezőknek és persze a résztvevőknek is!

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.05.15. 20:03:40

@MTi: Az volt! Köszönjük a gratulációt a szegedi és az olasz szervezők nevében! Vasárnap délelőtt az idő is megjavult a sétához. Nagyon lelkesek és érdeklődők voltak a helyiek. (A kedvességüket és barátságosságukat nem is említem, mert ez mindig is jellemző volt rájuk.) Sok mindent lehetett tisztázni, ami a többség fejében még ma is úgy él, ahogy a korabeli propaganda sulykolta (pl. a hadba lépésük ellenünk, a mi gáztámadást követő magatartásunk stb.). Nagy élmény volt a hétvége.

gily0607 2013.05.15. 23:08:08

Tetszik a molino megoldás :)
Köszönöm a beszámolót!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása