Egy gáztámadás előkészületei

2013.02.01. 06:45 :: Nagy Háború szerkesztőség

Az elmúlt hónapban két posztban is foglalkoztunk a harci gázokkal. Dinyés László ezek apropóján több képet is küldött a számunkra civilszervezetük gyűjteményéből. Hármat választottunk ezekből, amelyek nagyon jól bemutatják a gáztámadás műszaki előkészítését.

 

A harci gázok alkalmazása gondos műszaki előkészítést igényelt. A következő fényképek egy gáztámadás előkészítésének néhány mozzanatát mutatják be. A képekhez kapcsolódóan felidézzük a kremsi gázzászlóalj 1. és 4. századának egykori parancsnokai, Sikósy (Steibel) Kornél és Skranika Frigyes őrnagyok visszaemlékező sorait. (Forrás: Jacobi Ágost szerk.: Magyar Műszaki csapatok és alakulatok a világháborúban 1914-1918. Bp., 1938.)

„Az úgynevezett »fúvótámadásnak«, gázfúvásnak, vagy fúvóeljárásnak, Haber volt a feltalálója. […] A gázpalackokat a beépítéséhez vállon, később függőleges helyzetben, hordozó kosarakban a háton hordták.”

„A gázpalackokat egymástól 40-50 m távolságra létesített ú.n. gáztelepeken szokták elhelyezni. A gázpalackok kezdetben a kereskedelemben használatos, súlyos és nagy, később 42 kg súlyú (20 kg folyékony gáztartalommal – erős nyomás alatt) belül ónozott Mannesmann-acélcsőpalackok voltak…”

„…belül majdnem fenékig vezető csővel, melynek felső, kerekes szeleppel szabályozható nyílására a karmantyús ólomcsöveket csavarták rá.”

A fotókat a Monte Grappa Baráti Kör Egyesület gyűjteményéből küldte a blog számára olvasónk.

5 komment

Címkék: gáztámadás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr495044155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bmfan 2013.02.01. 10:20:27

Hány palack lehet még vajon a föd alatt a csatatereken?

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.02.01. 22:17:22

@bmfan: A Doberdó-fennsíkon 1916. június 29–én lezajlott gáztámadás utáni eseményekre így emlékezik az egykori szereplő a posztban már idézett könyvben: „A gáztámadó eszközök kiszedése után a gázzászlóalj egyes századait az Isonzó-front különböző részein egymástól függetlenül, főleg árkászmunkálatok végzésére – hátsóbb állások kiépítésére – vezényelték.” Ezen a helyszínen tehát a támadás után eltávolították a palackokat, erre annál is inkább szükség volt, mert több mint 3000 palackból a kedvezőtlen szélviszonyok, és műszaki problémák miatt nem tudták kifúvatni a mérgező gázt. Így azok a teli tégelyek ott maradtak a telepítés helyszínén, és ez nagy veszélyt jelentett az árokszakaszok védőire. A korabeli visszaemlékezések szerint az olaszok, az elszenvedett gáztámadás után napokig az elhunytak temetésével foglalatoskodtak, így a viszonylag nyugodt időszakot kihasználva, a gázzászlóalj katonáinak lehetőségük volt a palackok eltávolítására.
A témával kapcsolatban ajánlom a következő cikket:

nol.hu/mozaik/elso_vilaghaborus_merges_gaz_okozott_rosszulletet_ausztriaban_#kommentek

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.02.01. 22:56:33

@bmfan: @StencingerNorbert: Szerencsére mi még eggyel sem találkoztunk...

Az egykori harctereken esetleg ott bukkanhatna még fel, ahol egy nagyobb tüzérségi csapás, vagy valamilyen robbanás olyan mértékben betemette az állást, hogy nem tudták, vagy akarták azt akkoriban kiásni, s később meg elfelejtődött.

Egy betemetett és nemrégiben feltárt árokról a blogon is beszámoltunk, mondjuk itt gázpalackot nem találtak: nagyhaboru.blog.hu/2012/02/10/pompei_a_nyugati_fronton

bmfan 2013.02.05. 07:43:42

Köszönöm válaszodat,a palackokat eztán átszállíthatták más frotvonalra,vagy kiengedték a gázt?? Még egy kérdés,ha lehet:
Deseő Lajos naplójában-ha jól értelmezem-hazatérnek az orosz frontról és akkor kapnak gáz és kézigránát kiképzést?Gázzal a
Monarhia nem harcolt az orosz fronton?
Kézigránát sem volt?

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.02.05. 21:58:39

@bmfan: Az Osztrák-Magyar Monarchia haderejének kötelékébe tartozó gázzászlóalj szolgálatait 1916 decemberében felajánlották a német hadvezetőségnek. Így az alakulat a német 36. utászezred gázharcra kiképzett I. zászlóaljával közösen 1917 januárjától-1917 májusáig több gáztámadás végrehajtásában vett részt az oroszokkal szemben. Erről a későbbiekben olvashatsz a blogon.
Hogy a leszerelt palackokkal mit csináltak, arról nem rendelkezem pontos információkkal, de az egészen biztos, hogy nem engedték ki a szabadba az erősen mérgező gázt.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása