Elmeséletlen történetek

2012.05.11. 17:49 :: Babos Krisztina

Az Europeana honlapján e héttől megtekinthető az a virtuális kiállítás, amelyet brit, német, ír, luxemburgi, dán és szlovén magánemberek családi vagy gyűjtött emlékeiből állítottak össze. A régi fotókból, levelekből és tárgyi emlékekből érdekes, újfajta történelem bontakozik ki: a világháborús Európa magántörténelme.

 

Az Európai Unió online digitális kultúrkincstára, az Europeana első világháborús projektjéről pár hete tettünk közzé egy cikket: a Manda oldaláról átvett írás beszámolt arról, mely országok mely intézményei vesznek részt a projektben és hogyan gyűjtik, illetve digitalizálják Európa-szerte a Nagy Háborúhoz kötődő személyes emlékeket. Az Europeana honlapján e héttől megtekinthető az a virtuális kiállítás, amelyet brit, német, ír, luxemburgi, dán és szlovén magánemberek családi vagy gyűjtött emlékeiből állítottak össze. A régi fotókból, levelekből és tárgyi emlékekből érdekes, újfajta történelem bontakozik ki: a világháborús Európa magántörténelme.

John Frederick Mack (1878-1933) 1916-ban szabadságon, családjával John Frederick Mack (1878-1933) 1916-ban szabadságon, családjával
(forrás: europeana.hu)

A háborúba bevonult sokmilliónyi katona sorsa mind egy-egy elmeséletlen történet. Ismeretlen részletei az úgynevezett történelemnek. Számunkra kedves vállalkozás az Europeana projektje, hiszen a Nagy Háború Blognak is egyik vállalt küldetése, hogy az első világháború ismeretlen, elmeséletlen történeteit feljegyezze. Ezért is ajánljuk szívesen a kiállítást minden olvasónk figyelmébe.

William Andrews hadnagy sisakja, amely az 1916-os Somme-i offenzíva idején megmentette viselője életét William Andrews hadnagy sisakja, amely az 1916-os Somme-i offenzíva idején megmentette viselője életét
(forrás: europeana.hu)

A tárlatot hat tematikus egységre osztották, ennek keretében kerül bemutatásra néhány egyedi és egyben jellemző háborús történet. Mindkét résztvevő fél oldaláról olvashatunk katona-, illetve civil sorsokat. Bár a projektben Közép-Kelet-Európából sajnos egyetlen ország sem vesz részt, a szlovének révén találhatunk néhány monarchiás vonatkozást is. Ilyen például a Bovecben született szlovén Julian Kenda tartalékos hadnagy története, aki a Monarchia pilótájaként szolgált az Isonzó fronton: 1916 júliusa és 1917. február között 29 bevetésben és 15 légi csatában vett részt. 1917. március 1-én, 23 éves korában vesztette életét, miután gépét lelőtték. Megmaradt tárgyai között található egy emlékdoboz, amely egy lezuhant olasz gép propelleréből készült.

Julian Kenda Julian Kenda
(forrás: europeana.hu)

Láthatunk egyszerű hétköznapi tárgyakat is, amelyek a háborús körülmények folytán különlegessé, a család számára igazi értékké váltak. Érdekesek a katonák életét véletlenszerűen megmentő tárgyak (pl. biblia, fémdobozka stb.), számomra azonban egy gyufaskatulya sztorija volt a legmeghatóbb: George Cavan törzsőrmester ebben juttatta el utolsó üzenetét családjának. George-ot ugyanis hirtelen vezényelték át a kontinensre, és már nem volt ideje elbúcsúzni feleségétől és kislányaitól. Ezért, amikor a csapatszállító vonat 1918. március 29-én egy otthonához közeli állomáson haladt át, papírcetlire írt üzenetét az említett gyufásdobozba tette, a dobozt pedig kidobta az ablakon. Egy járókelő szerencsére megtalálta és eljuttatta az írást családjához. George 1918. április 13-án vesztette életét a nyugati fronton, néhány nappal érkezése után.

 George Cavan utolsó üzenete családjának, ami egy gyufásdobozban érkezett
(forrás: europeana.hu)

Érdekes annak a katonai kenyérzsáknak a története is, amelyet a szlovén Silvester Kovačič dornberki házának padlásán talált húsz évvel ezelőtt. A zsák Victor Mitkiewicz kadété volt, aki a 41. gyalogezred 22. ideiglenes zászlóaljában szolgált. Mindez a zsákban talált levelezésből tudható: édesanyjához írt, el nem küldött leveléből, valamint az édesanyjától, testvérétől és kedvesétől, Ilde Gabrautól érkezett lapokból. Silvester Kovačičtól már sokan szerették volna megvásárolni a zsákot vagy a tartalmát, ő azonban abban reménykedik, hogy egyszer – akár pont az Europeana segítségével – előkerülnek Victor Mitkiewicz leszármazottai.

 Victor Mitkiewicz zsákja
(forrás: europeana.hu)

Sok más történetet lehetne még idézni a kiállított anyagból, de nem tárlatvezetésnek, inkább csak egy kis ízelítőnek, rövidke ajánlónak szántam ezt a posztot. Az Europeana virtuális tárlata itt érhető el: Untold stories.

Szólj hozzá!

Címkék: europeana

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr554502732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása