Heti kulturális ajánló – 2011.02.19.-02.25.

2011.02.18. 23:34 :: Natasa G

Egyenlő jog a hősi halálra címmel jelent meg decemberben Dr. Róbert Péter kötete, amely a magyar zsidók első világháborús részvételét tárgyalja. Pozsgai Zsolt Tháliában bemutatott pszicho-játéka, A kolonc egy kémnő történetét dolgozza fel. A tévében ezen a héten is találunk játék- és dokumentumfilmeket egyaránt.

KÖNYV

Dr. Róbert Péter: Egyenlő jog a hősi halálra – Magyar zsidók az első világháborúban

A kötet a magyar zsidóság első világháború alatti történetét dolgozza fel, különös tekintettel a háborúban való aktív, katonai részvételre. A kötet bevezetője röviden összefoglalja a hazai zsidóság századfordulós társadalmi helyzetét, a zsidóság és a hadsereg viszonyát. A továbbiakban számba veszi a zsidó katonák, tisztek arányát, megbecsüli veszteségeiket, valamint a frontélet számos pillanatképét is felvillantja, egyedi sorsokra, életutakra is kitérve. A továbbiakban szóba kerülnek a hátországi fejlemények, többek között a háború második felében felerősödő, a sajtóban, sőt egyes intézkedésekben is megjelenő antiszemitizmusra is kitér. A kötet második fele a háború végét követő eseményekkel és a háborúra való emlékezéssel foglakozik. (bookhouse.hu)

Gabbiano Print Kiadó, 2010. Ára: 2200 Ft

 

SZÍNHÁZ

Svejk

Budapesti Kamaraszínház - Tivoli, Budapest VI. Nagymező u. 8. (1) 343-6812

2011. február 25. péntek, 19:00

 

A kolonc

Elsbeth Schlagmüller, az első világháború legügyesebb kémje volt. Kalandos életénél csak halálának körülményei titokzatosabbak. Kinek állhatott érdekében elhallgattatni a súlyos skizofréniától szenvedő nőt? Kinek állt érdekében megölni a látszólag mozgás- és beszédképtelen asszonyt? És főleg miért? Miket tudhatott még ez az élő halott, amitől útjában lehetett az újraszerveződő német titkosszolgálatnak?

Az első világháború híres kémnője magatehetetlenül fekszik egy svájci elmegyógyintézetben évek óta. Egy nap titokzatos látogatója érkezik, egy fiatal orvosnő Magyarországról, aki a pszichoanalízis segítségével próbálna meg segíteni a nőn… de valóban csak ezért jött?

Az analízis sikeresen indul, de a beteg lassan ráébred, ki van vele szemben és megkezdődik a párbaj mely során feltárul a múlt, és a kémnő fantasztikus élete.

Tudatos és tudatalatti harcot vív a két nő egymással, miközben köztük őrlődik a kórház fiatal igazgatója, aki a maga módján szerelmes betegébe… (thalia.hu)

Thália Színház, Új Stúdió - Budapest VI. Nagymező u. 22-24. (1) 331-0500

2011. február 18. péntek, 19:30
2011. február 21. hétfő, 19:30
2011. február 24. csütörtök, 19:30

 

TELEVÍZIÓ

MIÉRT? - 1919. március 21.: Károlyi Mihály és a Tanácsköztársaság

történelmi műsor, 45 perc

A vesztett háború utolsó évének október 24. napján lemond Wekerle Sándor miniszterelnök, s átadja helyét Károlyi Mihály pártja, a Jászi Oszkár vezette Radikális Párt és a Szociáldemokrata Párt által kormányszerepre szánt a Magyar Nemzeti Tanácsnak. A történéseket ezekben a napokban, hetekben jobban befolyásolták az utcai események, mint a politikusok. Október 28-án a Vár felől vonuló, a Nemzeti Tanács kormányalakítását követelő tömegbe belelőtt a rendőrség, válaszként az engedelmességet megtagadó, frontról szökött katonák, az Oroszországból hazatért hadifoglyok tömege a Nemzeti Tanácstól független Katonatanács vezetésével elfoglalják a központi Postát, a telefonközpontokat, bankokat, középületeket. 1918. október 31-én, amikor az uralkodó kinevezi miniszterelnöknek Károlyi Mihályt, egy katonacsoport villájában meggyilkolja Tisza Istvánt. Új korszak kezdődik Magyarország történetében. A Nemzeti Tanácsban egymással viaskodó párton kívül - új erőként - megjelenik a Kommunisták Magyarországi Pártja. Az időközben köztársasági elnökké választott Károlyi megérzi ugyan a veszélyt, de az egyre erősödő kommunisták ellen semmit sem tud tenni. A Gyűjtőfogházban ülő kommunista vezetők, meggyezeve a szociáldemokrata párt képviselőivel, eldöntik a proletárdiktatúra kikiáltását. 1919. március 21-én Károlyit kész tények elé állítják, aki lemond és átadja a hatalmat "Magyarország népei proletáriátusának". Vajon befolyásolták-e, s ha igen, mennyiben a magyar események a győztes nagyhatalmak majdani döntéseit? S föltehető az a történelmietlennek tűnő kérdés, ha nem Károlyi Mihály, majd az őt félresöprő kommunisták kerülnek Magyarországon hatalomra, vajon másként alakult volna a történelmi Magyarország és utódállamainak sorsa? Minderre választ ad a MIÉRT?, a Magyar Televízió történelmi műsora. (port.hu)

február 19. szombat, 11:10 M2
február 21. hétfő, 3.40 M2

 

A dicsőség ösvényei / Paths of Glory

amerikai háborús filmdráma, 84 perc, 1957, 12 éven felülieknek

Az első világháborúban Párizstól 28 km-re megmerevedett a front és egy folyamatos, zegzugos lövészárok-rendszer alakult ki, amelyben francia közkatonák küszködtek a mindennapi apró kis győzelmekért a németek ellen, melyet parancsra teljesítettek. Mireau tábornok ebben a lehetetlen helyzetben olyan feladatot kap, amely egyenlő az öngyilkossággal, vagyis a "Hangyavár" bevételét. Dax ezredes (Kirk Douglas) először nem ért egyet a parancs végrehajtásával, de később elfogadja. A roham megkezdődik, de igen gyorsan vissza kell vonulnia a francia ezrednek, oly sok a veszteségük. Broulard tábornok parancsot ad ki a saját tüzéreinek, hogy lőjenek a visszavonuló, "gyáva" katonáikra. Ezt a parancsot a tüzérparancsnok megtagadja. A visszavonulás után a vezérkari tábornokok felelősségre vonják az ezredet a "gyávaságukért" és elrendelik, hogy az ezred három századából száz-száz főt végezzenek ki. Dax ezredes a tábornokok elé áll, s közli velük, hogy őt vonják egyedül felelősségre. A vezérkar cinikusan meghátrál és "csak" arra adnak parancsot, hogy egy-egy katonát jelöljenek ki, akiket másnap hadbíróság elé állítanak és kivégeztetnek. Az ezredes bejelenti, hogy ő lesz a védőügyvédjük. (port.hu)

február 21. hétfő, 14:45 MGM

 

Harc a Vörös Báróval / Fighting the Red Baron

angol dokumentumfilm, 2009

A Brit Királyi Légierő, a RAF és a Vörös Nyilak két volt pilótája (akik ma a The Blades légibemutató-csapat polgári pilótái) útra kelnek, hogy felderítsék a légi hadviselés kezdeteit az I. világháborúban. Felfedezik, hogy mindössze négy év alatt hogyan alakultak át a repülőgépek törékeny repülő masinákból a ma is ismert harci gépekké; rájönnek, hogy a mai modern légi hadviselés összes aspektusa - a felderítéstől a nagy magasságú bombázásig - már csaknem száz évvel ezelőtt is megfigyelhető volt úttörő ellenfeleik munkájában. Pilótáink eredeti repülőkkel és másolatokkal repülve hasonló kihívásokkal szembesülnek, mint az I. világháborús pilóták; szimulált I. világháborús felderítésben, éleslövészeten és bombázásokban vesznek részt, majd legvégül korhű repülőgépben ülve közelharcot vívnak - kamerapuskákkal.

február 21. hétfő, 21:00 Viasat History
február 22. kedd, 5:00 Viasat History
február 22. kedd, 13:00 Viasat History

 

A nagy háború és az avantgárd / Art of War

angol-kanadai ismeretterjesztő film, 50 perc, 2007, 12 éven felülieknek ajánlott

Az első világháború időszakában a különböző avantgárd irányzatokhoz tartozó művészek, impresszionisták, expresszionisták, kubisták és futuristák a maguk sajátos módján ábrázolták a csatamezőkön folyó eseményeket. A HD kamerákkal készült dokumentumfilm azt mutatja be, milyen gyökeres hatást gyakorolt a Nagy Háború a képi művészetekre. (port.hu)

február 23. szerda, 17:20 Duna II. Autonómia

 

Az ausztrál könnyűlovasság / The Lighthorsemen

ausztrál háborús filmdráma, 131 perc, 1987

A február 23. szerda, 7:10 Film+2 az első világháború idején játszódik. Az ausztrál elit lovasság megpróbálja bevenni a törökök által védett beershebabi erődöt. A lovasságot az angolok irányítják, amely elviselhetetlen feszültséget szül a sereg katonái között. A tábori életet, a megpróbáltatásokat, az emberfeletti küzdelmeket és a legyőzhetetlen honvágyat négy bátor katona sorsán keresztül mutatja be a film. A csata erőteljes, csak a legjobbak maradhatnak életben.

február 23. szerda, 7:10 Film+2

 

A nagy ábránd / La grande illusion

fekete-fehér, francia háborús filmdráma, 109 perc, 1937, 12 éven felülieknek

Maréchal hadnagy és arisztokrata tiszttársa német hadifogságba kerül az első világháború idején. A francia kapitány és egy másik arisztokrata, a német von Rauffenstein között sajátos rokonszenv alakul ki, annak ellenére, hogy ellenséges hadseregben szolgálnak. Maréchal és francia rabtársai azonban szökni készülnek.

február 24. csütörtök, 16:35 Filmmúzeum
február 25. péntek, 11:35 Filmmúzeum

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv könyv színház

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr822671738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása