Heti kulturális ajánló – 2011.02.12.-02.18.

2011.02.11. 12:28 :: Natasa G

A világhírű bestseller író, Ken Follett XX. századi trilógiájának első részét 2010. szeptember 28-án egy időben adták ki a világ tizenhat országában, köztük Magyarországon is. A titánok bukása öt család történetén keresztül az első világégés éveit is feldolgozza. Igor Sztravinszkij és Charles Ferdinand Ramuz 1918-ban íródott zenés színművét, A katona történetét Kovács Kristóf és Lukáts Andor gondolta újra. Az előadást legközelebb 15-én, kedden láthatjuk. A tévében több játékfilm is lesz, közülük kiemelnék egy ritkábban játszott opuszt, a Hemingwayről szóló Szerelemben, háborúban című alkotást.

KÖNYV

Ken Follett: A titánok bukása. Évszázad-trilógia 1. /
Fall of Giants. Century Trilogy

Ken Follett, napjaink egyik legsikeresebb bestseller írója ezúttal a XX. század európai és amerikai történetének megírására vállalkozott. A végzettségét tekintve történész Follett terjedelmes trilógiát szentelt történetének. A titánok bukása az 1900-as évek elejétől az I. világháborút lezáró békéig, az 1920-as évek elejéig meséli el öt család, egy amerikai, egy orosz, egy német, egy angol és egy walesi família történetét. A második kötet, melynek megjelenését 2012-re tervezik, a második világháború végéig, a harmadik pedig, amely 2014-re várható, a hidegháború végéig folytatja a sztorit. (www.hirado.hu nyomán)

Gabo Kiadó, 2010. Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin. 968 oldal, keménytáblás. Ára: 4790 Ft

 

SZÍNHÁZ

Igor Sztravinszkij – Kovács Kristóf: A katona története

A történet - nevezzük így - a háborúról szól és a békéről, mely utóbbi előbbi folytatása, más eszközökkel. Szereplői: egy bátor katona, egy gyá... nem: megfontolt ördög, egy királylány, aki miatt akkumulálódik a helyzet, továbbá a narrátor, aki addig meséli, míg a végén ő se érti, továbbá említés történik egy városról, ahol a művészet húzóágazatnak számít, pedig a miénk. És a végén még a háborúba is eljutunk! Stravinsky úr méltán népszerű zenéjére, illetve viszont.

Volt egyszer egy háború. Kacifántos egy háború volt ez, megérdemelné, hogy elmeséljem a történetét, de mellőzöm. És íme, barátaim, a katona, a hadviselt férfi, ő. Ki ne szeretne bele első látásra? Hisz a szeméből ágyútűz szikrázik vissza, a szája körül lövészárkok a ráncok, és ez az ősz szál a hajában, ez a villám, aki elárulta őket: a hirtelen kitörő vihar felfedte rejtett hídfőállásukat, és az ellenséges tűzben az egész 4. század odalett. Hajjaj! Szügyig járt a vérben, aki élt, míg az ellenséges tűz el nem kaszálta! Bukhatott arccal a többi mellé, estében a magvát a földbe lövellve, hogy nadragulya sarjadjon belőle és beléndek, eleségül a túlélők nemzedékeinek. Odalett mindenki. Kivéve hősünket, őt. Csodák csodája, ő épen marad, sőt, még túl is élte. Most megy a város felé. Preháborús posztbéke bepállott, unt koszfészke, ez a mi városunk, ez vagyunk, és semmi más, egy pattanás a glóbuszon, egy mitesszer, egy makesz! De a háború majd mindent helyretesz. És lám, a város népe! Béke hízlalta kövérre, de már csak saját zsírjából lakhat jól. Még nem éhes, de már kordul a gyomra: még nem is kapott, de már vigyorog az ostorra: és alakzatba rendeződik. (port.hu)

Szikra cool*tour*house, Budapest VI. Teréz krt. 62. (1) 911-0911
Jegyár: 2500 Ft. (A Sanyi és Aranka Színház vendégjátéka)

2011. február 15. kedd, 20:00

 

TELEVÍZIÓ

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005, 16 éven felülieknek

A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

február 13. vasárnap, 0:15 Filmbox HD
február 15. kedd, 04:45 Filmbox Extra
február 17. csütörtök, 17:05 Filmbox Extra
február 17. csütörtök, 22:35 Filmbox HD

 

Robbanószer-háború / Explosive War: The Great War on the Dolomites

olasz dokumentumfilm, 2005

A Mount Lagazuoi feletti irányításért folytatott csata az olasz Dolomitok szívében az I. világháború egyik legrendkívülibb katonai hadművelete volt. Az erődszerű hegycsúcson erős katonai állást alakított ki az osztrák-magyar hadsereg, az olaszok pedig elhatározták, hogy alagutat ásnak a hegy belsejébe az osztrák erődítmény alá, az alagutat feltöltik robbanószerrel, majd felrobbantják az ellenséget. Az osztrákok azonban saját alagutat építettek, amellyel rá akarták omlasztani a sziklaszirtet az olaszokra. A két évig tartó hadműveletet most a két oldalon álló egy-egy fiatal katona szemszögéből látjuk. Fedele az osztrák-magyar hadseregben szolgált, Luigi pedig olasz bsorozott katona. Naplóikon és leveleiken keresztül megismerhetjük napi gondjaikat, félelmeiket és kimerültségüket, amelyeket a hegyen átéltek. (port.hu)

február 13. vasárnap, 23:00 Viasat History
február 14. hétfő, 7:00 Viasat History
február 14. hétfő, 15:00 Viasat History

 

Az ausztrál könnyűlovasság / The Lighthorsemen

ausztrál háborús filmdráma, 131 perc, 1987

A történet az első világháború idején játszódik. Az ausztrál elit lovasság megpróbálja bevenni a törökök által védett beershebabi erődöt. A lovasságot az angolok irányítják, amely elviselhetetlen feszültséget szül a sereg katonái között. A tábori életet, a megpróbáltatásokat, az emberfeletti küzdelmeket és a legyőzhetetlen honvágyat négy bátor katona sorsán keresztül mutatja be a film. A csata erőteljes, csak a legjobbak maradhatnak életben. (port.hu)

február 14. hétfő, 7:10 Film+2

 

Szerelemben, háborúban / In Love and War

amerikai romantikus dráma, 109 perc, 1996

Észak-Olaszország, 1918. Az osztrák támadás dacára a világháború már a vége felé közeledik. Az amerikaiak olasz szövetségeseik kérésére vöröskeresztes ápolókat küldenek a háborús zónába, az önkéntes ápolónők között van Agnes von Kurowsky nővér. A térségben hol haditudósítóként, hol mentősofőrként teljesít szolgálatot a 18 éves Hemingway, aki a pergőtűztől sem riad meg, s előszeretettel látogat a frontvonalba. Amikor egy lövészárokba becsapódó gránát szinte mindenkit megöl körülötte, a súlyos sebet kapott Ernie tanúbizonyságát adja bátorságának és lélekjelenlétének: megmenti egy olasz katona életét. Kórházba kerülve ismerkedik meg a nála hét évvel idősebb Agnesszel, aki hősnek kijáró bánásmódban részesíti, a lány kegyeiért azonban mások is versengenek. Az Oscar-díjas Richard Attenborough nagyszabású, romantikus filmeposzában a helytállásnak, hősiességnek és szerelemnek emléket állítva idézi meg a múlt század egyik óriása, az itt még poétikusan ifjú Ernest Hemingway alakját. (port.hu)

február 14. hétfő, 10:55 Viasat3

 

A nagy háború és az avantgárd / Art of War

angol-kanadai ismeretterjesztő film, 50 perc, 2007, 12 éven felülieknek ajánlott

Az első világháború időszakában a különböző avantgárd irányzatokhoz tartozó művészek, impresszionisták, expresszionisták, kubisták és futuristák a maguk sajátos módján ábrázolták a csatamezőkön folyó eseményeket. A HD kamerákkal készült dokumentumfilm azt mutatja be, milyen gyökeres hatást gyakorolt a Nagy Háború a képi művészetekre. (port.hu)

február 18. péntek, 14:45 Duna Televízió

 

Pacsirtavár / La masseria delle allodole

olasz-francia-bolgár-spanyol-angol filmdráma, 115 perc, 2007, 18 éven felülieknek

1915, Törökország. A jómódú örmény Avakian család vidéken él, az úgynevezett Pacsirtavárban. Tiszteletben álló polgárok, gyakran adakoznak, és mindenkinek ott segítenek, ahol tudnak. A családfő ravatalánál - akinek halálos ágyán szörnyű látomása volt -, mindenki megjelenik, aki tiszteli őket, és akit ők tiszteltek, törökök, örmények egyaránt. A törökök azonban készülnek valamire: meg akarják alkotni a Nagy Törökországot, amiben nincs helye a gazdag és "áruló" örményeknek. Katonák százai indulnak parancsra kiirtani minden örmény férfit (korra való tekintet nélkül), a nőket és lányokat pedig Aleppo közelébe deportálják. A film Antonia Arslan regénye nyomán készült, amiben a szerző saját felmenőinek tapasztalatából merített, azokéból, akik túlélték az 1915-ös törökországi örmény népirtást. (port.hu)

február 18. péntek, 23:00 Duna Televízió

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv film könyv színház

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr192653630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása