Heti kulturális ajánló – 2011.02.05.-02.11.

2011.02.04. 12:17 :: Natasa G

Tavaly jelent meg Bartók Béla és Kodály Zoltán kiadatlan katonadal gyűjteménye, amelynek keddi, zenével egybekötött könyvbemutatóját ajánlom figyelmetekbe. Lesz még Svejk a Tivoliban, két játékfilm a tévében, és ha valaki elmulasztotta volna az Ősök tere hétfői Doberdóról szóló adását, szombaton még megnézheti.

KÖNYV

Száz magyar katonadal. Bartók Béla és Kodály Zoltán kiadatlan gyűjteménye, 1918. (Sajtó alá rendezte és szerkesztette Szalay Olga)

Bartók és Kodály 1918-ban lezárt, de szűkebb szakmai körökben is csak híradásokból ismert közös munkája első ízben kerül nyilvánosság elé. A két népzenegyűjtőt a cs. és kir. Hadügyminisztérium kebelében, Bernhard Paumgartner vezetésével létrehozott Zenetörténeti Központ kérte fel a 100-100 népdalt tartalmazó katonadalfüzetek magyar kötetének összeállítására 1916-ban. A Monarchia egyes nemzetiségeinek katonadalait bemutatandó sorozat I. (osztrák) kötete után már csak a II. (magyar) kötet jutott el a nyomdáig, amikor a Birodalom összeomlása a tervezett nagyszabású munkákat megszakította. A kéziratban maradt gyűjtemény megjelenését később az akadályozta, hogy a kézirat kottás része az idők folyamán elveszett. A mostani kiadást a meglévő források segítségével elvégzett rekonstrukciós munka tette lehetővé, s ez jelenti e kötet magvát. A Száz magyar katonadal címmel készült eredeti dalgyűjteményt az osztrák–magyar együttműködést 1915 és 1918 között bemutató száz dokumentum, továbbá zenetörténeti (Szalay Olga, Eva Maria Hois, Büky Virág) és hadtörténeti (Pollmann Ferenc) tanulmányok egészítik ki. A kétnyelvű kötet a katonadalok, a magyar népzenekutatás, a Habsburg Monarchia és a Nagy Háború témakörei iránt érdeklődőknek jelent újdonságot. (balassikiado.hu)

A könyv Palermóban 2010. november 23-án elnyerte a Pitrè 2010 díjat.

Balassi Kiadó, 2010. 662 oldal, fekete-fehér és színes illusztrációkkal. Ára: 5500 Ft. Tipp: a Balassi Kiadó honlapján kiadói áron (3500 Ft + ÁFA) megvásárolható.

 

KÖNYVBEMUTATÓ

Száz magyar katonadal

 

SZÍNHÁZ

Svejk

Budapesti Kamaraszínház - Tivoli, Budapest VI. Nagymező u. 8. (1) 343-6812

2011. február 11. péntek, 19:00

 

TELEVÍZIÓ

Ősök tere

Magyar katonák a Doberdón, 1915-1917. A műsor vendégei a Nagy Háború Blog szerzői, Pintér Tamás és Stencinger Norbert. A hétfői adás ismétlése.

február 5. szombat, 15:05 Hír Tv

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005, 16 éven felülieknek

A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

február 5. szombat, 05:50 Filmbox Extra
február 5. szombat, 07:05 Filmbox HD
február 7. hétfő, 19:35 Filmbox Extra
február 8. kedd, 21:00 Filmbox HD
február 9. szerda, 15:50 Filmbox Extra
február 11. péntek, 9:35 Filmbox Extra

A dicsőség ösvényei / Paths of Glory

amerikai háborús filmdráma, 84 perc, 1957, 12 éven felülieknek

Az első világháborúban Párizstól 28 km-re megmerevedett a front és egy folyamatos, zegzugos lövészárok-rendszer alakult ki, amelyben francia közkatonák küszködtek a mindennapi apró kis győzelmekért a németek ellen, melyet parancsra teljesítettek. Mireau tábornok ebben a lehetetlen helyzetben olyan feladatot kap, amely egyenlő az öngyilkossággal, vagyis a "Hangyavár" bevételét. Dax ezredes (Kirk Douglas) először nem ért egyet a parancs végrehajtásával, de később elfogadja. A roham megkezdődik, de igen gyorsan vissza kell vonulnia a francia ezrednek, oly sok a veszteségük. Broulard tábornok parancsot ad ki a saját tüzéreinek, hogy lőjenek a visszavonuló, "gyáva" katonáikra. Ezt a parancsot a tüzérparancsnok megtagadja. A visszavonulás után a vezérkari tábornokok felelősségre vonják az ezredet a "gyávaságukért" és elrendelik, hogy az ezred három századából száz-száz főt végezzenek ki. Dax ezredes a tábornokok elé áll, s közli velük, hogy őt vonják egyedül felelősségre. A vezérkar cinikusan meghátrál és "csak" arra adnak parancsot, hogy egy-egy katonát jelöljenek ki, akiket másnap hadbíróság elé állítanak és kivégeztetnek. Az ezredes bejelenti, hogy ő lesz a védőügyvédjük. (port.hu)

február 9. szerda, 22:30 MGM

 

6 komment

Címkék: tv könyv színház könyvbemutató

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr612638345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2011.02.05. 15:48:14

Épp elcsíptem az Ősök terét - nagyon tetszett, gartulálok Tamásnak és Norbertnek! További sikeres munkát!

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.02.05. 16:19:31

@MTi: Köszönjük! Örülünk, ha tetszett.

Brájen 2011.02.08. 19:38:30

Most jövök a Száz katonadal könyvbemutatójáról, hát valami szenzációs volt! Jók voltak a zenei részek (Berecz András és Juhász Zoltán csak mint mindig: zseniális, de a Honvéd Férfikar is egész jó volt), és az előadások is érdekesek voltak, főleg a személyes vonatkozások, sztorik. Közben az merült fel bennem, hogy milyen kár, amiért a könyvhöz nem készítettek hangzó mellékletet. Lehet, hogy akkor ez a könyv nem csak a szakmához, hanem az átlagemberhez is könnyebben utat találna.

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.02.08. 21:24:35

@Brájen: Szerintem is nagyon jól sikerült a könyvbemutató, és osztom véleményedet a hangzó melléklet hiányával kapcsolatban. Mindenesetre reménykedem abban, hogy a sok jelenlévő népzenész (akár maga Berecz András) kedvet kap és készít majd egy katonadal CD-t. :)

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.02.08. 21:57:56

@Brájen: Natasával együtt én is ott voltam a bemutatón, s nekem is nagy élmény volt. Azért a férfikar is ott volt ám rendesen a szeren, s zengett a Bartók-terem, amikor rázendítettek! Berecz András nagy volt, mint mindig. A kötet meg igazi kuriózum, csak ajánlani tudom, s gratulálni a sajtó alá rendezésért és szerkesztésért Szalay Olgának. A hangzó anyag megjelentetése szerintem is jó ötlet, hátha valakinek eszébe jut. Azok a dalok lennének még nagyon érdekesek, amelyek kimaradtak, amelyeket nem válogatott/válogathatott be Bartók és Kodály anno az ön- és a tényleges cenzúra miatt...

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása