Heti kulturális ajánló – 2011.01.01.-01.07.

2010.12.30. 09:18 :: Natasa G

Kivételesen péntek helyett csütörtökön jelentkezem a kulturális ajánlóval, mivel holnap még egy évvégi utolsó poszt jelenik meg a blogon. Sokan már a szilveszteri mulatságra gyúrnak, mások viszont inkább az olvasgatást vagy a tévézést választják majd. Otthonról elmenős programot az elkövetkező hétre én sem találtam, csupán néhány többször ismételt játék- és dokumentumfilmet a tévében. Újdonság lehet a november elején DVD-n megjelent, különböző filmes fórumokon nagyjából közepes értékelést kapott 2004-es amerikai film, A K-alakulat, amit ugyan még én sem láttam, de remélhetőleg legalább egy estére nézhető.

DVD

A K-alakulat / Company K

amerikai háborús dráma, 2004, 102 perc

Joe Delaney tengerészgyalogos túlélte az I. világháborút. Fájdalmas, szívszorító, s mégis izgalmas élményeiről egy könyvben emlékezett meg. E mű az első napoktól fogva, naplószerűen örökítette meg alakulatának sorsát. Joe számára a háború eleinte izgalmas kalandnak tűnt, melyhez nagyszerű díszletet adott a gyönyörű francia táj. Ám ahogy egyre közelebb került társaival a frontvonalhoz, az egyre nagyobb mentális terhelés alól csak néhány pillanatra lélegezhetett fel. Lövészárkokban, golyózáporban kellett helyt állniuk, miközben barátaik sorra elhulltak, és sosem tudhatták, ki lesz a következő...

„William March novellájában a lövészárkokban töltött periódusról is ír. Robert Clem pontos mégis emberközeli és önelemző pillanatokat láttat ezekről az időkről. A végeredmény egy sokszor nézhető, nagyon jó háborús fricska.” – Christopher Null, FilmCritic.com

ADS Service Kiadó, 2010. Nyelvek: magyar, angol. Felirat: magyar. Bolti ára: 1990 ft.

TELEVÍZIÓ

Úri házak titkai / Le réveillon des bonnes

francia tévéfilmsorozat, 8/8. rész, 50 perc, 2007

Közeledik az igazság pillanata, amikor mindenre fény derül. Hamarosan megtudhatjuk, hogy Madame Sevran-Chabot a hűséges Gaspard-t választja-e, aki a szerelme, vagy a tábornokot, aki az ura; hogy Solange és Gaétan képesek-e megvalósítani szörnyű tervüket Auguste ellen; hogy mi lesz Odile gyermekeivel, és visszatér-e Auguste emlékezete. Fordulatos, érzelmekben gazdag történetünk arról tanúskodik, hogy ezen a világon minden lehetséges, ha erősen hiszünk benne. Már csak fel kell húzni a függönyt, és kezdődhet az utolsó felvonás!...

január 1. szombat, 16:20 M2

 

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 2005, 116 perc

A filmet valós események inspirálták, amelyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

január 1. szombat, 6:20 Filmbox Extra
január 3. hétfő, 19:10 Filmbox Extra
január 5. hétfő, 16:00 Filmbox Extra
január 7. péntek, 9:35 Filmbox Extra

 

Harc a Vörös Báróval / Fighting the Red Baron

angol dokumentumfilm, 2009

A Brit Királyi Légierő, a RAF és a Vörös Nyilak két volt pilótája (akik ma a The Blades légibemutató-csapat polgári pilótái) útra kelnek, hogy felderítsék a légi hadviselés kezdeteit az I. világháborúban. Felfedezik, hogy mindössze négy év alatt hogyan alakultak át a repülőgépek törékeny repülő masinákból a ma is ismert harci gépekké; rájönnek, hogy a mai modern légi hadviselés összes aspektusa - a felderítéstől a nagy magasságú bombázásig - már csaknem száz évvel ezelőtt is megfigyelhető volt úttörő ellenfeleik munkájában. Pilótáink eredeti repülőkkel és másolatokkal repülve hasonló kihívásokkal szembesülnek, mint az I. világháborús pilóták; szimulált I. világháborús felderítésben, éleslövészeten és bombázásokban vesznek részt, majd legvégül korhű repülőgépben ülve közelharcot vívnak - kamerapuskákkal.

január 1. szombat, 21:00 Viasat History
január 2. vasárnap, 5:00 Viasat History
január 2. vasárnap, 13:00 Viasat History

 

Háborúk viharában: Háború a hóban - Az Alpokért vívott csaták; 1915-1918 /
Storms of War: The Snow War - The Battle for the Alps, 1915 to 1918

dokumentumfilm

Szélsőséges hideg, lavinák és ritka levegő az Alpokban. Dr. Vladimir Jankovic katonai meteorológus elmagyarázza, milyen döntő szerepük lehet az elemeknek a háborúban.

január 3. hétfő, 10:45 Discovery World

 

Magyar évszázadok - A Habsburg-ház trónfosztása

magyar dokumentumfilm sorozat, 23 perc

Az MTV történelmi sorozata az 1918-19-es forradalmakkal, az utolsó magyar koronás fő, IV. Károly király s vele a Habsburg-ház trónfosztásával foglalkozik.

január 4. kedd, 9:25 M2
január 6. csütörtök, 3:50 M2

Háborúk viharában: Háború a sárban - Az Ypres-i csata; 1917 /
Storms of War: The Mud War - The Battle for Ypres, 1917

dokumentumfilm

Sár és Észak-Európa váratlan zivatarai. Dr. Vladimir Jankovic katonai meteorológus elmagyarázza, milyen döntő szerepük lehet az elemeknek a háborúban.

január 5. szerda, 10:20 Discovery World

A Somme / The Somme

angol dokumentumfilm, 102 perc, 2005

2006. július 1-én volt a Somme-i csata első napjának 90. évfordulója. Ez volt a hadviselés történetének legvéresebb egy napja. Soha máskor nem halt meg annyi katona egyetlen háborús napon, mint akkor: 20 000 halott, legtöbbjük az első órában esett el. A Somme-i csata fordulópont volt a történelemben - modern kori csata olyan, történelem előtti korokat idéző brutalitással, amelyet csak nehezen lehet megérteni. Bátor hazafiak elszánt önkéntesekként harcoltak valamiért, amiről azt gondolták, hogy fontos és nagy tiszteletet érdemlő ok lehet, de aztán ágyútöltelékként használták őket saját katonai és politikai vezetőik. Ez a film a személyes történetekre összpontosítva, de teljesen a tényekre alapozva drámai módon mutatja be annak a végzetes napnak az eseményeit.

január 6. csütörtök, 21:00 Viasat History

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr442547339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása