Heti kulturális ajánló – 2010.12.04.-12.10.

2010.12.03. 11:22 :: Natasa G

Játékfilmek, ismeretterjesztő filmek, könyvbemutató és egy színházi előadás a következő heti termés. Aki még nem látta a Svejket a Tivoliban, ne mulassza el, de ha valaki inkább az otthon melegére vágyik, a tévében is lesznek érdekes műsorok – ezek közül különösen ajánlom A nagy ábránd című francia filmet. A tévét nem kedvelő, de a Nagy Háború iránt érdeklődő olvasóinknak ajánlom a Kossuth Kiadónak pár hete megjelent, remek fotókkal illusztrált képes albumát, illetve az album és Balla Tibor szintén újonnan megjelent könyvének (A Nagy Háború osztrák-magyar tábornokai) csütörtöki bemutatóját, és végül, de nem utolsó sorban a nagyhaboru.blog.hu olvasgatását. :)

KÖNYV

Magyarország az első világháborúban

Főszerkesztő: Romsics Ignác
Szerzők: Balla Tibor, Ifj. Bertényi Iván, Bonhardt Attila, Hajdu Tibor, Pollmann Ferenc, Romsics Gergely, Romsics Ignác, Turbucz Dávid

A neves szerzők, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum képtárának segítségével összeállított kötet Magyarország első világháborús szereplését kívánja bemutatni. A főszöveg 12 tanulmányon keresztül mutatja be hazánk részvételét a különböző frontokon folyó harcokban; a hátországbeli életet; a Monarchia tengeri és folyami ütközeteit; a hadifogság és a háború után megkötött békeszerződés részleteit. A korabeli fotókkal és mellékletekkel – rövid életrajzokkal, dokumentumokkal, képeslapokkal, plakátokkal – kiegészített keretes anyagok segítenek átfogó képet alkotni a 20. század ezen vérzivataros éveiről.

 

2010, Kossuth Kiadó, Hadtörténeti Intézet és Múzeum. 200 oldal, színes illusztrációkkal, fotókkal. Ára: 7500 Ft. Tipp: ezen az oldalon 20 % kedvezménnyel megvásárolható.

KÖNYVBEMUTATÓ

 

 

SZÍNHÁZ

Svejk

Budapesti Kamaraszínház - Tivoli, Budapest VI. Nagymező u. 8. (1) 343-6812
2010. december 7. kedd, 19:00

 

TELEVÍZIÓ

Úri házak titkai / Le réveillon des bonnes

francia tévéfilmsorozat, 8/5. rész, 2007, 49 perc

Olympia szíve alatt hordja gazdája, Auguste Verdier gyermekét, aki nem tért vissza a háborúból. Úrnőjével, Solange Verdier-vel kötött egyezsége alapján ugyan titokban kell tartania állapotát, de legalább visszaköltözik szívébe a remény: ha nem is a sajátjaként, de világra hozhatja a magzatot. Odile minden alkalmat megragad, hogy Homer közelében legyen, ám egy bódult éjszaka után a férfi azt kéri tőle, felejtse el a történteket. Szerelmi bánatában Odile észre sem veszi, milyen nagy veszélyben vannak a gyermekei, akiket angol anyósa el akar venni tőle. Ha az a drága szívű Marcelline nem lenne!... (port.hu)

december 4. szombat, 15:55 M2

 

Magyar történelmi arcképcsarnok – Tisza István

magyar ismeretterjesztő sorozat, 16 perc

december 4. szombat, 18:25 Duna II. Autonómia

Háború a föld alatt / The Underground War

kanadai dokumentumfilm, 1-2. rész, 60 perc, 2008

Az I. világháborúban embertelen harcok folytak mélyen a lövészárkok alatt, alagutak és fedezékek 10 méterrel a föld alatt húzódó szövevényében. A titkos front több ezer katona otthona volt, akik késekkel, ököllel és robbanóanyagokkal szálltak szembe az ellenséggel. A Háború a föld alatt című film a legmodernebb, eddig még nem látott eszközök segítségével kutatja a szövetségesek egyik utolsó fedezékét, mélyen a belgiumi Flandria búzamezői alatt. Régészekből és történészekből álló nemzetközi csapatnak kell megtalálnia a bejáratot, ki kell szivattyúzniuk több millió liternyi vizet, majd meg kell próbálniuk kiásni a nagy háborúnak ezt a maradványát. A cél annak kiderítése, hogy mekkora lehetett, és milyen szerepet játszott a Vámpír fedezék a Passchendaele közelében vívott csatát követő eseményekben. (port.hu)

december 4. szombat, 23:00 Viasat History (1. rész)
december 5. vasárnap, 7:00 Viasat History (1. rész)
december 5. vasárnap, 15:00 Viasat History (1. rész)
december 5. vasárnap, 23:00 Viasat History (2. rész)
december 6. hétfő, 7:00 Viasat History (2. rész)
december 6. hétfő, 15:00 Viasat History (2. rész)

 

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 2005, 116 perc

A filmet valós események inspirálták, amelyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

december 5. vasárnap, 12:15 Filmbox Extra
december 7. kedd, 11:30 Filmbox Extra
december 7. kedd, 15:35 Filmbox HD
december 8. szerda, 9:00 Filmbox HD
december 10. péntek, 10:15 Filmbox Extra

 

A háború kellékei – Tankok / War Machines – Tank

dokumentumfilm sorozat, 3/3. rész

Jól védhető, tetszés szerint mozgatható tüzelőállás: ez az, amiről minden tábornok álmodik. S ez az álom tankok formájában valósággá is vált Észak-Franciaország első világháborús sáros sáros csataterein. Az epizódban az Egyesült Államokbeli Fort Hood haditámaszpont katonái exkluzív bepillantást engednek a 21. század tankjaként emlegett Abrams M1A2 belsejébe, a műsorban megszólaló haditörténészek és háborús veteránok pedig a tankok fejlődésének legfontosabb állomásaival ismertenek meg. Vajon mi teszi az Abrams-ot korunk egyik legkiválóbb tankjává? És az elmúlt közel száz év technikatörténete miben járult hozzá kifejlesztéséhez? A film egyebek mellett ezekre az izgalmas kérdésekre keresi a választ. (port.hu)

december 7. kedd, 15:00 National Geographic

Vadászat a császár cirkálói után – Tengerészkaraván /
Hunt the Kaiser's Cruisers!

német dokumentumfilm, 2006, 1. rész

A XX. század elején a német császár kihívást jelentett a brit tengeri haderő számára új és hatalmas hadiflottája miatt. A britek Coronel-foki súlyos vereségét követően, amelyben 1700 tengerész veszett oda, Winston Churchill kegyetlen visszavágást követelt. Az egész német tengerentúli hajórajt 2200 főnyi legénységgel elsüllyesztették. Csak két cirkáló menekült meg a flotta pusztulásából, a Dresden és az Emden. Churchill vérdíjat tűzött ki rájuk, így ez a két cirkáló lett a Világóceán legkeresettebb hajója. Patagónia jeges tengeröbleiben és a déli tengerek trópusi forróságában küzdött a Dresden és az Emden saját túléléséért. A döntő tengeri csatákkal kapcsolatos nemrég megtalált archív anyagok, tengerészeti jelentések és személyes naplók teszik lehetővé az események pontos rekonstruálását. Most első alkalommal láthatunk interjúkat, amelyek a leszármazottakkal, katonai történészekkel készültek, ezen kívül eredeti filmfelvételek és dramatizált jelenetek segítségével próbálhatjuk meg megismerni az izgalmas igazságot. (port.hu)

december 7. kedd, 21:00 Viasat History
december 8. szerda, 5:00 Viasat History
december 8. szerda, 13:00 Viasat History

 

Az Orosz Forradalom színesben /
The Russian Revolution in Colour

dokumentumfilm sorozat, 1-2. rész

A műsor az orosz forradalom eseményeit és világtörténelemre gyakorolt hatását mutatja be dramatizált jelentekben és színezett archív felvételeken. (port.hu)

december 9. csütörtök, 6:55 Discovery World (1. rész)
december 9. csütörtök, 13:40 Discovery World (1. rész)
december 10. péntek, 3:25 Discovery World (1. rész)
december 10. péntek, 6:55 Discovery World (2. rész)
december 10. péntek, 13:40 Discovery World (2. rész)
december 11. szombat, 3:25 Discovery World (2. rész)

I. világháború – Ászok bukása / Aces Falling

angol dokumentumfilm, 2008

A film két brit ász pilóta története, akik I. világháborús érdemeikért megkapták a Viktória-keresztet. James McCudden és Edward Mannock akkor repültek gépeikkel, amikor a Királyi Légi Hadosztály a legsúlyosabb veszteségeket szenvedet el. 1917-ben egy új pilóta várható élettartama 11 nap volt. Mivel a pilótáknak megtiltották, hogy ejtőernyőt vigyenek magukkal, sokan közülük pisztollyal szálltak fel, hogy öngyilkosok legyenek, ha repülőgépük kigyullad. Ez a két pilóta elég hosszú ideig élt ahhoz, hogy képzett taktikusokká váljanak; dacoltak a metsző hideggel, magasan az ellenség fölött repültek, és gépágyúikkal mindig pontosan céloztak. Mindketten tragikus és abszurd körülmények között vesztették életüket: McCuddent akkor ölték meg, amikor motorja leállt, Mannock pedig elkövetett egy nevetséges hibát, amelyet soha nem tudott elfogadni, ha más követte el. (port.hu)

december 9. csütörtök, 19:00 Viasat History
december 10. péntek, 3:00 Viasat History
december 10. péntek, 11:00 Viasat History

 

A háború kellékei – Gépfegyverek / War Machines – Machine Gun

dokumentumfilm sorozat, 3/2. rész

Az epizód a gépfegyverek 150 esztendős fejlődéstörténetének legfontosabb állomásait mutatja be izgalmas jelenetrekonstrukciók segítségével. Az első világháború faóriásokat derékba törő géppisztolyaitól a legendás "gengszterölő" Tommy Gun-on át a napjaink legusztítóbb fegyverei közt számon tartott GAU-8 Avengerig a filmben működés közben láthatjuk a gépfegyverek legemblematikusabb típusait. (port.hu)

december 9. csütörtök, 15:00 National Geographic

Magyar történelmi arcképcsarnok – Károlyi Mihály

magyar ismeretterjesztő sorozat, 15 perc

december 10. péntek, 17:05 Duna II. Autonómia

A nagy ábránd / La grande illusion

fekete-fehér francia háborús filmdráma, 1937, 109 perc

Maréchal hadnagy és arisztokrata tiszttársa német hadifogságba kerül az első világháború idején. A francia kapitány és egy másik arisztokrata, a német von Rauffenstein között sajátos rokonszenv alakul ki, annak ellenére, hogy ellenséges hadseregben szolgálnak. Maréchal és francia rabtársai azonban szökni készülnek. (port.hu)

december 10. péntek, 16:35 Filmmúzeum

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv könyv színház

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr472489732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása