Heti kulturális ajánló – 2010.11.13.-11.19.

2010.11.12. 11:47 :: Natasa G

Egy mai programmal kezdem, ami a múlt heti ajánlóból kimaradt: vacsoraszínház Svejkkel és a Monarchia dalaival ma este 7-kor. A hét többi napjára is marad azonban látni- és tapasztalnivaló: jövő szombatig még látogatható a Moholy-Nagy-kiállítás, amit a tábori levelezőlapokra rajzolt grafikáiból rendeztek, a héten is lesz Svejk-előadás a Tivoliban, és a tévében is nézhetünk I. világháborúval kapcsolatos játék- és egyéb filmeket. Íme a részletes kínálat.

KIÁLLÍTÁS

Moholy-Nagy László 100 rajza az I. világháborúból

Pintér Sonja Galéria, Budapest V. Falk Miksa utca 10. (1) 311-3030
2010. október 28. – november 20.
Nyitva: hétköznap 10.00-18.00h, szombat 10.00-14.00h

 

SZÍNHÁZ

Svejk

Budapesti Kamaraszínház - Tivoli, Budapest VI. Nagymező u. 8. (1) 343-6812 
2010. november 13. szombat, 19:00

 

TELEVÍZIÓ

MIÉRT – 1918. november 14.
A Baranya-Bajai Szerb-Magyar Köztársaság kikáltása

műsor a történelemről, 45 perc

1918. november 14-én szerb csapatokat szállító vonat gördült be Pécsre, s ezzel kezdetét vette a város és környéke 3 évig tartó szerb megszállása. A bevonulást megelőző napon megkötött belgrádi konvenció értelmében az antant csapatok, amely esetünkben a szerb hadsereget jekentette, megszállhatták a Maros-Szabadka-Baja-Pécs vonal által határolt területet. A megszállt területet a magyar katonaságnak el kellett hagynia, de a polgári közigazgatása a továbbiakban is magyar kézen maradt. Vajon mi tett szükségessé e belgrádi katonai konvenció megkötését, hiszen 1918.nov.3-án Padovában már kimondták, hogy megszünt a háborúskodás az antant hatalmak ésd az Osztrák-Magyar Monarchia között? Vajon az itt élő délszláv lakosság kezdeményezte, vagy a belgrádi kormány akarta e területek szerb kézre adását? Mit keresett Linder Béla a volt hadügyminiszter Pécsett ekkor? Hogy nézett ki a közigazgatás a szerbek által elfoglalt területeken? S egyáltalán kiknek állt érdekében a Baranyai-Bajai Magyar Szerb Köztársaság kikiáltása? Ezekre a kérdésekre keresoi a választ a MIÉRT?, a Magyar Televízió történelmi műsora. (port.hu)

november 13. szombat, 11:05 M2
november 15. hétfő, 3:40 M2

Úri házak titkai / Le réveillon des bonnes

francia tévéfilmsorozat, 8/2. rész, 2007, 55 perc

Véget ért a háború. A Montparnasse hó borította, meseszerű utcácskái éppúgy titok őrzői, mint az ódon udvarház, melyben történetünk játszódik. Solange Verdier titkos szerelmi viszonyban él a csalárd Gaétannal, aki a ház egyik cselédjének, Marie-nak a fia. Az öreg tábornok feleségének, a szép Sevran-Chabot asszonynak is van egy titkos ostromlója, ám ő még ellenáll. A csodálatos Marcelline múltbéli titkára is fény derül, amikor a frontról gyalog hazatér a kimerültségtől agyongyötört Homer. Olympia titka is lelepleződik: szíve alatt hordja gazdájának, Auguste-nek a gyermekét. Vágyak, titkok, remények az első békebeli karácsony közeledtével... (port.hu)

November 13. szombat, 16:20 M2

 

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 2005, 116 perc

A filmet valós események inspirálták, amelyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

november 14. vasárnap, 19:50 Filmbox Extra
november 15. hétfő, 14:25 Filmbox Extra
november 19. péntek, 3:45 Filmbox Extra
november 18. csütörtök, 9:25 Filmbox HD

 

A Monarchia hajóroncsai – A Streiter története

magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 3. rész, 2003, 27 perc

Az Osztrák-Magyar Monarchia első és egyben utolsó csatahajóját, a százötven méter hosszú Szent Istvánt 1914 januárjában bocsátották vízre. Építése politikai, társadalmi és gazdasági vitákat generált, elkészülése azonban a magyar hajóépítés csúcsát jelentette. 1918 júniusában azonban egy minden addigi ütközetnél nagyobb összecsapásban a Szent István csatahajó nyolcvankilenc tengerésszel a fedélzetén örökre a hullámsírba süllyedt. (port.hu)

november 14. vasárnap, 18:00 Főnix TV
november 15. hétfő, 14:30 Főnix TV

A kémkedés története / The Story of Espionage

német dokumentumfilm sorozat, 1. rész, 2007, 42 perc

A film az I. és II. világháborúban létrejött titkosszolgálati kémszervezetek és a politikai hírszerzés fénykorát mutatja be. A legtöbb kém általában a Szovjetunióban, Nagy-Britanniában és Németországban működött. A történet az ő életükről szól, illetve arról, hogy sikerült elárulni hazájukat, feladniuk az embereket, teljesen beépülniük szervezetekbe és ezáltal hozzájutni olyan titkos információkhoz, melyeket továbbítanak a kémelhárításnak, ezzel megpecsételve az emberek sorsát. (port.hu)

november 18. csütörtök, 19:00 Duna TV

VACSORASZÍNHÁZ

Svejk – Vendéglőjáték a Monarchia dalaival

vacsoraszínház két részben

Ferdinánd Sörház, Budapest VI. Szív u. 30. (1) 312-2077 (asztalfoglalás)

2010. november 12. péntek, 19:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv színház kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr662444148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása