Heti kulturális ajánló – 2010.11.06.-11.12.

2010.11.05. 12:52 :: Natasa G

A héten számos program közül lehet választani, amelyek mind az első világháború témájával foglalkoznak. Itt van mindjárt egy kiállítás, ami a múlt héten nyílt Moholy-Nagy háborús rajzaiból, azután e hónapban többször is játsszák a Tivoliban a tavaly bemutatott Svejket, a tévében pedig az elkövetkező hét napban is lesznek játékfilmek és ismeretterjesztő filmek egyaránt. Kellemes mazsolázgatást!

KIÁLLÍTÁS

Moholy-Nagy László 100 rajza az I. világháborúból

Pintér Sonja Galéria, Budapest V. Falk Miksa utca 10. (1) 311-3030
2010. október 28. – november 20.
Nyitva: hétköznap 10.00-18.00h, szombat 10.00-14.00h

 

SZÍNHÁZ

Svejk

Budapesti Kamaraszínház - Tivoli, Budapest VI. Nagymező u. 8. (1) 343-6812 
2010. november 8. hétfő, 19:00

 

TELEVÍZIÓ

Úri házak titkai / Le réveillon des bonnes

francia tévéfilmsorozat, 8/1. rész, 2007, 52 perc

1918 tele, épp, hogy véget ért a háború. A havas Monparnasse-on árusok, lovas kocsik, festők. Itt élnek hőseink, úrnők és cselédek, egy ódon négyemeletes úri házban. A különböző szinteken lakó családoknak más-más a történetük, csak egy a közös bennük, mindegyikben akad egy olyan férfi, aki nem jött vissza a háborúból. Odile is hadiözvegy, és most anyagi gondokkal küzd. Varrónőként vette őt el a férje, ám előkelő angol anyósa még ma sem fogadja el őt. Itt él Madame Despreaux is, aki valaha kurtizán volt és most a Folies de Monparnasse tulajdonosnőjeként fájlalja, hogy fia a revüszínház világa helyett a papi hivatást választja. (port.hu)

november 6. szombat, 16:25 M2

 

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 2005, 116 perc

A filmet valós események inspirálták, amelyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

november 7. vasárnap, 12:20 Filmbox Extra
november 7. vasárnap, 4:30 Filmbox HD
november 9. kedd, 11:05 Filmbox Extra
november 12. péntek, 10:10 Filmbox Extra

 

A Monarchia hajóroncsai – A Streiter története

magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 2. rész, 2003, 27 perc

Az egykori Fiume, ma Rijeka közelében az Adria egy különleges hadihajót, a Streiter torpedó-rombolót rejti a mélyben. A hatvanhét méter hosszú, négykéményes hadihajó erénye torpedóin kívül gyorsasága volt, ezért az első világháború alatt a fontos ütközetekben mindig részt vett. A Streiter azonban egy elhibázott manőver - egy oldalába tolató gőzös miatt ma a tengerfenéken őrzi az Osztrák-Magyar Monarchia titkait. (port.hu)

november 7. vasárnap, 18:00 Főnix TV
november 8. hétfő, 14:30 Főnix TV

Zeppelin / Zeppelin

angol kalandfilm, 1971, 100 perc

Az I. világháború kitörése kényelmetlen helyzetbe hozza Geoffrey Richter-Douglas skót tisztet. Bár alattvalói hűsége Angliához köti, anyja bajor arisztokrata családból származik, gyermekkorának nyarait pedig Németországban töltötte. Amikor egy német kém dezertálási lehetőséget felkínálva megkörnyékezi, Geoffrey jelenti az incidenst feljebbvalóinak, ám azok a kém letartóztatása helyett azt javasolják neki, hogy fogadja el az ajánlatot, és legyen a szövetségesek kémje. Németországban, régi barátai között Geoffrey rájön, hogy a hűség bonyolultabb, mint gondolta, különösen, amikor egy Zeppelin prototípusának első útján találja magát, amint Skócia felé tart egy olyan küldetésen, ami talán a háború kimenetelét is eldöntheti... (imdb)

november 9. kedd, 2:25 Cartoon Network / TCM
november 9. kedd, 22:55 Cartoon Network / TCM

Café Moszkva

fekete-fehér, magyar játékfilm, 1933, 68 perc

Az I. világháború idején Lemberg a magyar csapatok kezére kerül, s a városban reked Szuharov orosz tábornok felesége, Verjusa, aki a Café Moszkvában mint énekesnő rejtőzködik. Megpróbálja rávenni Szilágyi főhadnagyot, hogy segítse át a frontvonalon, de az sértően elutasítja. Néhány hónap múlva Lemberg ismét az oroszoké, s ezúttal Szilágyi főhadnagy reked ott két társával. A férjével boldogtalan házasságban élő Verjusa beleszeret a magyar tisztbe, s mikor az fogságba és halálos veszedelembe kerül, megmenti az életét. (port.hu)

november 10. szerda, 14:55 Filmmúzeum

 

Szerelmes nők háborúban – Vera Brittain /
A Woman in Love and War – Vera Brittain

angol dokumentumfilm, 2008

1914-ben Vera Brittain fiatal volt, szerelmes volt, és arra készült, hogy Oxfordba utazzon tanulmányai megkezdése céljából. Négy évvel később egész generációjának élete elképzelhetetlen módon megváltozott. A háború elpusztította azokat, akiket ismert. Önkéntes ápolónőként Londonban és a fronton szembesült mindazokkal a szörnyűségekkel, amelyek a villámháborúról kialakult idealista elképzeléseit porba döntötték. Vera leveleinek, visszaemlékezéseinek és híres, Az ifjúság testamentuma című önéletrajzának felhasználásával Jo Brand angol színésznő meséli el az I. világháború történetét úgy, ahogyan egy nő látta azt. (port.hu)

november 11. csütörtök, 18:00 Viasat History
november 12. péntek, 2:00 Viasat History
november 12. péntek, 10:00 Viasat History

 

Halál hajnalban – A császár utolsó hadihajója /
Death at Dawn - The Emperor's Last Battleship

osztrák dokumentumfilm, 2008

1918. június 10. A legmodernebb osztrák-magyar hadihajó első útján elsüllyed, miután eltalálja két olasz torpedó. A fedélzeten egy forgatócsoport is tartózkodik, amely filmre akarja venni az új hadihajó első bevetését. A tervezett ünnepélyes jelenetek helyett azonban a felvételek egy rémisztő eseménysor dokumentumaivá válnak. Eredeti felvételek, térbeli animáció és a Horvátország partjai közelében nyugvó Szent István roncsait felkereső búvárexpedíció anyagai segítségével próbálja megoldani a film a hajó pusztulásának utolsó titkait. (port.hu)

november 11. csütörtök, 19:00 Viasat History
november 12. péntek, 3:00 Viasat History
november 12. péntek, 11:00 Viasat History

 

A vörös báró / Der Rote Baron

német-angol háborús film, 120 perc, 2008

Európa, 1916. Kalandvágytól és a repülés iránt érzett megszállottságtól fűtve a 24 éves Manfred von Richthofen (Matthias Schweighöfer) sokezer társához hasonlóan háborúba indul. A repülés zsenije ünnepelt harci pilóta lesz, ő és barátai gyorsan ikonná válnak a csatamezők katonái szemében. Becsület, lovagiasság, becsvágy, megszállott érdeklődés a technika és a repülés iránt - ezek a vonások jellemzik őket. Manfred von Richthofen vörösre festett Fokker gépe rettegett, mégis elismert szimbólummá válik az első világháború ellenséges légierői számára is. (port.hu)

november 12. péntek, 14:00 Film+

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv színház kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr382425642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása