Heti kulturális ajánló – 2010.10.30.-11.05.

2010.10.29. 10:52 :: Natasa G

Mától, ígéretemhez híven, nem csak tévéműsorokat, hanem egyéb kulturális programokat (kiállítás, mozi, színház, előadás, stb) is igyekszem a heti ajánlóban megjelentetni. Sajnos egyelőre főként csak budapesti eseményekről tudósítunk, de ha értesülünk vidéki programokról, természetesen azok is bekerülnek majd az ajánlóba. Bíztatnám is vidéki olvasóinkat, hogy ha tudomásukra jut valamilyen első világháborúval kapcsolatos kulturális esemény, írják meg annak részleteit a szerkesztői mail címre.

Akkor nézzük, mi várható szombattól jövő péntekig. Október 28-án, azaz tegnap nyílt időszaki kiállítás Moholy-Nagy László I. világháborús rajzaiból, ami bő három hétig lesz látható. A tévében két játékfilmet is adnak, mindkettőt érdemes megnézni: ha valaki szereti Jean-Pierre Jeunet meseszerű, erőteljes képi világát, csavaros történeteit és hóbortos hőseit, akkor semmiképp se mulassza el a Hosszú jegyesség című nagyszerű filmet. A vörös báró inkább látványos légicsatái miatt érdekes, no meg azért is, mert a Nagy Háború legsikeresebb pilótájának, Manfred von Richthofennek állít emléket. Persze ha valaki lemaradna ezekről a filmekről, vagy épp az adást megszakító reklámok idegesítik, azok számára jó hír, hogy itthon is kiadták őket DVD-n. Két ismeretterjesztő- és egy dokumentumfilm egészíti ki a kínálatot, ez utóbbi Moholy-Nagy László és testvére, illetve utódaik történetét dolgozza fel, s csak érintőlegesen szerepel benne maga a háború.

KIÁLLÍTÁS

Moholy-Nagy László 100 rajza az I. világháborúból

2010. október 28. – november 20.
Pintér Sonja Galéria, Budapest V. Falk Miksa utca 10. (1) 311-3030
Nyitva: hétköznap 10.00-18.00h, szombat 10.00-14.00h

TELEVÍZIÓ

Nagy-Britannia csodás gépezetei: 1910-es évek /
Britain’s greatest machines: 1910s

Az 1910-es évek a háborúzás "iparosításának" időszaka volt, amely során a technika villámgyors fejlődésének köszönhetően forradalmian új fegyverek, valamint légi, vízi és szárazföldi járművek jelentek meg. Az epizódban Chris előbb áttekinti a legfontosabb háború előtti találmányokat, többek közt egy háromkerekű Morgan gépkocsit is kipróbál, majd beleveti magát a háború legbravúrosabb melléktermékeinek" tanulmányozásába; s teszi ezt oly mélyrehatóan, hogy egy körre még azt a történelmet író repülőgépet is "elköti", amely annak idején először repülte át az Atlanti-óceánt... (port.hu)

október 30. szombat, 18:00 National Geographic
október 31. vasárnap, 6:00 National Geographic

A Monarchia hajóroncsai – A Zenta története

magyar ismeretterjesztő sorozat, 1. rész, 2003, 27 perc

A Zenta, az Osztrák-Magyar Monarchia 96 méter hosszú hajója 1914. augusztus 16-án süllyedt az antant támadása következtében az Adria mélyére. A montenegrói királyságot védő cirkáló a nagy túlerő ellenére harcba bocsátkozott a cattarói öbölben, az összecsapás azonban 173 tengerész halálát és a Zenta menthetetlen pusztulását eredményezte.

Mára csak néhány elsüllyedt hajóroncs árulkodik a Monarchia egykori dicsőséges hadiflottájáról; a három részes sorozat a legendás cirkálók történetét mutatja be archív fotók, újságcikkek és szakértők segítségével.

Az Adriai tengert 40 méteres mélységig már átkutatták a búvárok. Hogy ennél mélyebben mi rejlik, sokáig csak találgatni lehetett. 2002-ben a nemzetközi hírű Czakó László ipari búvár és búvárrégész felkerekedett, hogy különleges légzőgázok segítségével feltárja a sűrített levegővel eddig elérhetetlen mélységeket. Két éven keresztül kalandozott az Adrián, hogy régi leírások, hajónaplók alapján, halászok visszaemlékezéseit felhasználva az osztrák-magyar haditengerészet hajóinak nyomára bukkanjon. Nagy mélységekbe merészkedve olyan roncsokat talált, amelyeknek a története a múlt ködébe vész... (port.hu)

október 31. vasárnap, 18:00 Főnix TV
november 1. hétfő, 14:30 Főnix TV

Hosszú jegyesség / Un long dimanche de fiançailles

francia-amerikai romantikus dráma, 2004, 133 perc

Az első világháború idején öt végsőkig elcsigázott francia katona elhagyja őrhelyét a Somme-i lövészárokban. A hadbíróság halálra ítéli őket: a szökevényeket a két frontvonal közötti senkiföldjére viszik, hogy elpusztuljanak a kereszttűzben. Amikor az egymással szembenálló seregek összecsapnak, mindannyian meghalnak. Vagy talán mégsem? Az egyik elítélt menyasszonya, Mathilde nem nyugszik bele szerelme, halálhírébe. Nyomozásba kezd, ám az igazságnak annyi arca van, ahány szemtanú. Mathilde a beszámolók alapján igyekszik összerakni a senkiföldjén töltött éjszaka és a következő reggel történetét. (port.hu)

október 31. vasárnap, 23:10 RTL KLUB

„Párhuzamos töredék”: családi legendárium

magyar dokumentumfilm, 2002, 54 perc

A film a világhírű magyar képzőművész, Moholy-Nagy László életét mutatja be, középpontba állítva testvérével, Nagy Ákossal való kapcsolatát. A két testvér az első világháborúban szakadt el egymástól és ettől az időtől kezdve külön-külön folytatták életútjukat. Moholy-Nagy László Németországban, majd később Amerikában (ott is halt meg), Nagy Ákos a Szovjetunióban, ahol a sztálini rezsim kivégeztette.

A két érdekes életutat gyermekeik, Hattula Moholy-Nagy és Nagy Ervin meséli el, az egyik Amerikában, a másik orosz nyelven Németországban. Találkozásuk hihetetlen történetét is elmondják. Ervin Nagy a 70-es években nézte a moszkvai televízió kulturális magazinját, amely Moholy-Nagy László budapesti kiállításáról szólt. Az emlékek foszlányából összeállt a kép előtte, hogy ő valóban a művész unokaöccse. Elindult, hogy megkeresse rokonait, először Magyarországon, majd azok segítségével Hattula Moholy-Nagyot. (port.hu)

november 2. kedd, 2:45 M2

A vörös báró / Der Rote Baron

német-angol film, 120 perc, 2008

Európa, 1916. Kalandvágytól és a repülés iránt érzett megszállottságtól fűtve a 24 éves Manfred von Richthofen (Matthias Schweighöfer) sokezer társához hasonlóan háborúba indul. A repülés zsenije ünnepelt harci pilóta lesz, ő és barátai gyorsan ikonná válnak a csatamezők katonáinak szemében. Becsület, lovagiasság, becsvágy, megszállott érdeklődés a technika és a repülés iránt - ezek a vonások jellemzik őket. Manfred von Richthofen vörösre festett Fokker gépe rettegett, mégis elismert szimbólummá válik az első világháború ellenséges légierői számára is. (port.hu)

november 3. szerda, 17:25 Film+
november 4. csütörtök, 5:20 Film+

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr822406565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása