Volhínia

2010.10.19. 08:20 :: PintérTamás

Sokszor említésre kerül a blogon egy ma már kevésbé ismert földrajzi terület: Volhínia. Hol is található ez, s mi is történt itt a Nagy Háború idején? A Volhínia néven ismert, a Pripjaty és a Nyugati-Bug folyók térségében fekvő történeti földrajzi terület határai és birtokosai az évszázadok során gyakran változtak. A Vladimir központtal létrejött, a magyar történelemben Lodoméria néven is ismert egykori orosz fejedelemség a XII. század végén egyesült a szomszédos Haliccsal. A XIV. századtól Lengyelország és Litvánia terjesztette ki befolyását erre a vidékre. Lengyelország 1795-ös felosztásakor került a terület keleti része Oroszországhoz, ahol a cári hatalom létrehozta a Volhíniai Kormányzóságot. A nyugati, inkább lengyelek lakta területek fölötti fennhatóság a XIX. században többször változott, végül ez is orosz uralom alá került.

 Az orosz Volhíniai Kormányzóság és a szomszédos területek egy 1897-es világatlaszban

Az első világháború idején, 1915 nyarán, a gorlicei áttörést követően került a központi hatalmak ellenőrzése alá az Észak-Galíciaként is emlegetett terület egészen a Sztir folyóig. Innen 1916 nyarán a Bruszilov offenzíva nyomán a Stochod folyó mögé vonultak vissza az osztrák-magyar és német csapatok, és ott szilárdították meg a védelmet. A terület jelentősebb települései, Kolm, Kovel, Luck, Vladimir Volinszkij gyakran szerepeltek a korabeli hadijelentésekben.

 Az egykori Volhínia területének jelölése mai térképen az angol Wikipédián

Szólj hozzá!

Címkék: volhínia

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr512375257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása