Ebben a frontszakaszban állásháború folyt

2010.10.18. 07:24 :: RózsafiJános

Borbély Kálmán tüzér főhadnagy hadiútja – 12. rész

Ismét az orosz fronton

Nem tartott sokáig ez a nyugalmas élet. 1916. október közepén kaptam egy értesítést, hogy felülvizsgálták a segédszolgálatomat és megszüntették. Visszarendeltek Sopronba. Ekkor volt a tüzérség átszervezése. Növelték a létszámot és hat üteges ezredeket alakítottak ki. Az 5. üteg tarackos volt, a 6. légvédelmis vagy aknavető. Kaptam egy nyílt parancsot és Bécsben az Arzenálban kellett jelentkeznem. Ott szerelték fel az ütegeket a modern, 10 cm-es tábori tarackokkal.

10 cm-es tarack 10 cm-es tarack

Parancsnokom Ädler Erik von Grundl kapitány lett. Osztrák hivatásos tiszt volt. Nagyon tisztelte a németeket, lenézte az osztrákokat, és úri népnek nevezte a magyarokat. Kellemes, szimpatikus ember volt, inkább civil, mint katona. Imádta a lovakat, szinte mindig az istállóban volt. Mondta, hogy jól tanuljam meg kezelni ezt az ágyút, mert ez jó fegyver. Felszerelésünk egy hétig tartott, majd felkészültünk a frontra szállításra.

Volhíniába kerültünk, a Linsingen hadseregcsoporthoz beosztva, mint önálló üteg. Német parancsnokság alá tartoztunk, de mi a megszokott osztrák-magyar szokás szerint éltünk ott is.

Vladimir Volinszkij 1916 Vladimir-Volinszkij 1916

Ekkor már zászlós voltam és 1917 márciusában hadnaggyá neveztek ki. Először szakaszparancsnok voltam az ütegnél, amely két ágyúnak a parancsnokságát jelentette. 4-5 km-re voltunk az első vonalaktól, de ha felderítő szolgálatot kellett teljesítenünk, akkor kint voltunk az első vonalban. Telefonvonal volt kiépítve, de akkor még elég kezdetleges volt, nagyon könnyen elszakadtak. Két ember volt megbízva a telefondrót javításával.

Borbély Kálmán tiszti szállása 1916-1917 telén Borbély Kálmán tiszti szállása 1916-1917 telén

A németekkel nagyon jó volt a kapcsolatunk. Furcsa volt, hogy magázták, és vezetéknevükön szólították egymást. Mi tegeződtünk, és keresztnevünkön szólítottuk egymást. A németek nagyon jó katonák voltak. Rövidesen első tiszt lettem, ami az ütegparancsnok helyettesét jelentette.

Tűzvonalbeli üteg Cholopicze mellett Tűzvonalbeli üteg Cholopicze mellett

Ebben a frontszakaszban állásháború folyt. A csapatok jól kiépített lövészárkokban voltak elhelyezve. A főállás kettő méter mély lehetett. Ha sokáig voltunk egy helyen, akkor vesszővel kibélelték az oldalát, hogy ne mossa be az eső. Padka volt az árok oldalán, ott állt a lövész, a szeme egy szintben volt a terep szintjével. A fejét ugyancsak föld védte. Volt néhány próbálkozásuk az oroszoknak, de nem értek el sikert.

Árokrészletek fotói Borbély Kálmán hagyatékából Árokrészletek fotói Borbély Kálmán hagyatékából

2 komment

Címkék: sopron borbély kálmán volhínia 1916. október bécsi arzenál 10 cm–es tábori tarack ädler erik von grundl kapitány vladimir volinszkij cholopicze linsingen hadseregcsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr732375265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PollmannFerenc 2010.10.18. 08:33:38

Csak egy apróság (de mivel cimke is készült belőle, szóvá teszem: a hadseregcsoportnak nevet adó porosz tábornok Alexander von Linsingen.

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.10.18. 09:17:08

@PollmannFerenc: Köszönjük a hiba jelzését, kijavítottuk.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Kiadványaink

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

Adó 1%

Művészek a háborúban 

süti beállítások módosítása