Heti TV-műsor-ajánló – 2010.10.16.-10.22.

2010.10.15. 12:26 :: Natasa G

A héten lesz néhány remek játékfilm, amit szívesen ajánlok, ilyen például a Švejk, a derék katona 1957-es csehszlovák feldolgozása, vagy Stanley Kubrick klasszikusa, A dicsőség ösvényein, és a Filmboxon továbbra is előszeretettel sugárzott Fegyverszünet karácsonyra. Beválogattam egy olyan filmet (Csoportkép tündérekről) is, amelynek nem kifejezetten a háború a témája, viszont az a főhős életének egyik állomása. A kínálatot néhány ismeretterjesztő film egészíti ki.

Švejk, a derék katona / Dobrý voják Švejk

csehszlovák vígjáték, 105 perc (1. rész), 91 perc (2. rész), 1957

Jaroslav Hašek klasszikusa a filmvásznon.

október 16. szombat, 20:00 Duna II. Autonómia (1. rész)
október 17. vasárnap, 20:00 Duna II. Autonómia (2. rész)

Svejk, a derék katona 

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005

A filmet valós események inspirálták, amelyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

október 16. szombat, 11:35 Filmbox HD
október 18. hétfő, 3:10 Filmbox Extra
október 19. kedd, 19:20 Filmbox Extra
október 21. csütörtök, 4:10 Filmbox Extra
október 22. péntek, 14:00 Filmbox Extra

Fegyverszünet karácsonyra 

A gallipoli csata mélyen őrzött titkai / Gallipoli's Deep Secrets

dokumentumfilm

A Dardanellák ellenőrzéséért folytatott, több tízezer emberéletet követelő gallipoli csata a kezdeményező, az antant súlyos katonai és taktikai vereségével ért véget. De miként arathatott győzelmet a meggyengült Oszmán Birodalom a Brit Haditengerészet felett? A lebilincselő filmben Dr. Robert Ballard, a Titanic világhírű megtalálója a szárazföldi csatahelyszínek helyett egészen új területen kutat a válaszok után: a tenger mélyén, az ostrom során elsüllyedt hadihajók és tengeralattjárók roncsai között. (port.hu)

október 16. szombat, 17:00 National Geographic
október 17. vasárnap, 7:00 National Geographic

A gallipoli csata mélyen őrzött titkai 

Nagy brit hadvezérek – Douglas Haig /
Great British Commanders – Douglas Haig

angol dokumentumfilmsorozat, 2005

október 16. szombat, 7:30 Viasat History
október 16. szombat, 15:30 Viasat History

Vadászat a császár cirkálói után – Az utolsó hajó /
Hunt the Kaiser's Cruisers!

német dokumentumfilm, 2. rész, 2006

A XX. század elején a német császár kihívást jelentett a brit tengeri haderő számára új és hatalmas hadiflottája miatt. A britek Coronel-foki súlyos vereségét követően, amelyben 1700 tengerész veszett oda, Winston Churchill kegyetlen visszavágást követelt. Az egész német tengerentúli hajórajt 2200 főnyi legénységgel elsüllyesztették. Csak két cirkáló menekült meg a flotta pusztulásából, a Dresden és az Emden. Churchill vérdíjat tűzött ki rájuk, így ez a két cirkáló lett a Világóceán legkeresettebb hajója. Patagónia jeges tengeröbleiben és a déli tengerek trópusi forróságában küzdött a Dresden és az Emden saját túléléséért. A döntő tengeri csatákkal kapcsolatos nemrég megtalált archív anyagok, tengerészeti jelentések és személyes naplók teszik lehetővé az események pontos rekonstruálását. Most első alkalommal láthatunk interjúkat, amelyek a leszármazottakkal, katonai történészekkel készültek, ezen kívül eredeti filmfelvételek és dramatizált jelenetek segítségével próbálhatjuk meg megismerni az izgalmas igazságot. (port.hu)

október 19. kedd, 17:00 Viasat History
október 20. szerda, 1:00 Viasat History
október 20. szerda, 9:00 Viasat History

Vadászat a császár cirkálói után  

Tájak, fortélyok, asszonyok – Soca völgye, Isonzó

magyar ismeretterjesztő sorozat, 21 perc, 1996

október 20. szerda, 17:35 Duna II. Autonómia

A dicsőség ösvényei / Paths of Glory

amerikai háborús filmdráma, 84 perc, 1957

Az első világháborúban Párizstól 28 km-re megmerevedett a front és egy folyamatos, zegzugos lövészárok-rendszer alakult ki, amelyben francia közkatonák küzdöttek a mindennapi apró kis győzelmekért a németek ellen. Mireau tábornok ebben a lehetetlen helyzetben olyan feladatot kap, amely egyenlő az öngyilkossággal, vagyis a "Hangyavár" bevételét. Dax ezredes (Kirk Douglas) először nem ért egyet a parancs végrehajtásával, de később elfogadja. A roham megkezdődik, de igen gyorsan vissza kell vonulnia a francia ezrednek, oly sok a veszteségük. Broulard tábornok parancsot ad ki a saját tüzéreinek, hogy lőjenek a visszavonuló, "gyáva" katonáikra. Ezt a parancsot a tüzérparancsnok megtagadja. A visszavonulás után a vezérkari tábornokok felelősségre vonják az ezredet a "gyávaságukért" és elrendelik, hogy az ezred három századából száz-száz főt végezzenek ki. Dax ezredes a tábornokok elé áll, s közli velük, hogy őt vonják egyedül felelősségre. A vezérkar cinikusan meghátrál és "csak" arra adnak parancsot, hogy egy-egy katonát jelöljenek ki, akiket másnap hadbíróság elé állítanak és kivégeztetnek. Az ezredes bejelenti, hogy ő lesz a védőügyvédjük. (port.hu)

Stanley Kubrick filmjét Franciaországban betiltották.

október 20. szerda, 15:10 MGM

A dicsőség ösvényei 

Csoportkép tündérekről / Photographing Fairies

angol filmdráma, 106 perc, 1997

1913-ban járunk. Az ígéretes fényképész, Charles Castel feleségül veszi a gyönyörű Anne-Marie-t. A svájci Alpokban töltött nászútjuk során a nő váratlanul meghal egy balesetben. A kétségbeesett Charles nem tud megbékélni szerelme elvesztésével. Elhatározza, hogy elmegy haditudósítónak az időközben kirobbanó első világháború frontjaira. A férfi gyakran kockáztatja az életét, szinte keresi a halált. A háborút követően hazatér és megnyitja saját vállalkozását. Ennek ellenére továbbra is emlékeinek él, mély depressziójából egyedül egy szenzációs fénykép ragadja ki, amelyen táncoló tündéreket örökítettek meg. A józan gondolkodású Charles csalásnak tartja a képet, ezért úgy dönt, utánajár a dolgoknak. A Templeton házaspár meghívására egy kisvárosba, Burkinwellbe érkezik. A házigazda lányai megmutatják neki a kertet, ahol az állítólagos tündéreket látták. A főhősnek maga Sir Arthur Conan Doyle és kételkedő asszisztense, Roy segítenek. A tragikus sorsú Charles végül a hihetetlen események hatására újra képes lesz értelmet találni életének. (port.hu)

október 21. csütörtök, 0:55 Filmmúzeum
október 21. csütörtök, 12:05 Filmmúzeum

Csoportkép tündérekről 

1 komment

Címkék: tv

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr32373122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brájen 2010.10.18. 00:36:28

A Svejk kihagyhatatlan! Rudolf Hrusinsky egyszerűen zseniális benne!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása