Heti TV-műsor-ajánló – 2010.10.09.-10.15.

2010.10.08. 15:38 :: Natasa G

Ezen a héten megint csak jobbára ismeretterjesztő filmekre bukkantam. Érdekesnek tűnnek, bár mi magunk továbbra sem tudjuk megnézni, mivel ezeket a csatornákat sajna nem fogjuk, így fogalmunk sincs sokat veszítünk-e velük, vagy sem. A Fegyverszünet karácsonyra című film mostanában nagyon megy, ezt legalább én személy szerint jó szívvel tudom ajánlani, s ha más nem, DVD-n meg lehet vásárolni.

Halál hajnalban – A császár utolsó hadihajója /
Death at Dawn – The Emperor’s Last Battleship

osztrák dokumentumfilm, 2008

1918. június 10. A legmodernebb osztrák-magyar hadihajó első útján elsüllyed, miután eltalálja két olasz torpedó. A fedélzeten egy forgatócsoport is tartózkodik, amely filmre akarja venni az új hadihajó első bevetését. A tervezett ünnepélyes jelenetek helyett azonban a felvételek egy rémisztő eseménysor dokumentumaivá válnak. Eredeti felvételek, térbeli animáció és a Horvátország partjai közelében nyugvó Szent István roncsait felkereső búvárexpedíció anyagai segítségével próbálja megoldani a film a hajó pusztulásának utolsó titkait. (port.hu)

október 9. szombat, 17:00 Viasat History
október 10. vasárnap, 1:00 Viasat History
október 10. vasárnap, 9:00 Viasat History

A császár utolsó hadihajója 

Bűntény a királyi udvarban: A Romanovok maradványai /
Royal Inquest: Remains of the Romanovs

amerikai dokumentumfilm sorozat, 2009

A szovjetek azt állítják, 1918-ban kivégezték az egész cári családot. Most törvényszéki szakértők keresik a választ arra, hogy valójában mi történt a Romanovokkal. (port.hu)

október 11. hétfő, 6:55 Discovery World
október 11. hétfő, 13:40 Discovery World
október 12. kedd, 3:25 Discovery World
október 12. kedd, 22:50 Discovery World

 

Fegyverszünet karácsonyra

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005

A filmet valós események inspirálták, amelyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

október 12. kedd, 12:15 Filmbox Extra

Fegyverszünet karácsonyra 

Vadászat a császár cirkálói után – Tengerészkaraván /
Hunt the Kaiser’s Cruisers

német dokumentumfilm, 1. rész, 2006

A XX. század elején a német császár kihívást jelentett a brit tengeri haderő számára új és hatalmas hadiflottája miatt. A britek Coronel-foki súlyos vereségét követően, amelyben 1700 tengerész veszett oda, Winston Churchill kegyetlen visszavágást követelt. Az egész német tengerentúli hajórajt 2200 főnyi legénységgel elsüllyesztették. Csak két cirkáló menekült meg a flotta pusztulásából, a Dresden és az Emden. Churchill vérdíjat tűzött ki rájuk, így ez a két cirkáló lett a Világóceán legkeresettebb hajója. Patagónia jeges tengeröbleiben és a déli tengerek trópusi forróságában küzdött a Dresden és az Emden saját túléléséért. A döntő tengeri csatákkal kapcsolatos nemrég megtalált archív anyagok, tengerészeti jelentések és személyes naplók teszik lehetővé az események pontos rekonstruálását. Most első alkalommal láthatunk interjúkat, amelyek a leszármazottakkal, katonai történészekkel készültek, ezen kívül eredeti filmfelvételek és dramatizált jelenetek segítségével próbálhatjuk meg megismerni az izgalmas igazságot. (port.hu)

október 12. kedd, 17:00 Viasat History
október 13. szerda, 1:00 Viasat History
október 13. szerda, 9:00 Viasat History

Vadászat a császár cirkálói után 

A Somme / The Somme

angol dokumentumfilm, 102 perc, 2005

2006. július 1-én volt a Somme-i csata első napjának 90. évfordulója. Ez volt a hadviselés történetének legvéresebb egy napja. Soha máskor nem halt meg annyi katona egyetlen háborús napon, mint akkor: 20 000 halott, legtöbbjük az első órában esett el. A Somme-i csata fordulópont volt a történelemben - modern kori csata olyan, történelem előtti korokat idéző brutalitással, amit csak nehezen lehet megérteni. Bátor hazafiak elszánt önkéntesekként harcoltak valamiért, amiről azt gondolták, hogy fontos és nagy tiszteletet érdemlő ok lehet, de aztán ágyútöltelékként használták őket saját katonai és politikai vezetőik. Ez a film a személyes történetekre összpontosítva, de teljesen a tényekre alapozva drámai módon mutatja be annak a végzetes napnak az eseményeit. (port.hu)

október 13. szerda, 21:00 Viasat History
október 14. csütörtök, 5:00 Viasat History
október 14. csütörtök, 13:00 Viasat History

A Somme 

Nagy brit hadvezérek – Douglas Haig / Great British Commanders

angol dokumentumfilm sorozat, 4. rész, 2005

Douglas Haig tábornok volt az az ember, aki kapott egy aprócska brit sereget, amit az ötszörösére kellett duzzasztania, ki kellett képeznie, hadrendbe kellett állítania és csatába kellett küldenie, mivel ez volt az egyetlen szövetséges csapat, amely a német sereget 1918-ban legyőzhette volna. (port.hu)

október 15. péntek, 23:30 Viasat History

Nagy brit hadvezérek – Douglas Haig 

Szólj hozzá!

Címkék: tv

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr732351913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása