Kép-zavar

2014.01.26. 09:26 :: PollmannFerenc

Ha Kosztolányi írt volna versciklust a szegény képszerkesztő panaszairól, bizonyára megörökíti benne az első világháborúval ilyen-olyan kapcsolatban álló könyvek illusztrálásával megbízott szakemberek örök fájdalmának forrását: hogy a szarajevói merényletről nem maradt fenn egyetlen egykorú fényképfelvétel sem.

 

Ismerünk képeket, amelyek közvetlenül a pisztolylövések előtt készültek, és ismerünk olyanokat, amelyek nem sokkal a gyilkosság után keletkeztek. Úgy látszik azonban, hogy magát a merénylet pillanatait nem sikerült megörökítenie egyetlen akkori fotósnak sem. Így aztán, ha a képszerkesztő nem fanyalodik arra, hogy korabeli rajzokat használjon fel (amelyek pontosságával kapcsolatban jogosan merül fel kétely), akkor leginkább azt a képet veszi elő, amelyen egy sötét ruhás fiatalembert vesznek éppen őrizetbe és amelyik köztudomásúlag Gavrilo Princip, a merénylő elfogását ábrázolja. Vagy nem is ő van a képen, hanem egy másik merénylő: Nedeljko Čabrinović, aki a kézigránátot hajította a trónörökös gépkocsijára? Ha képzeletbeli statisztikát csinálnánk az ominózus kép aláírásaiból, kétség kívül nagy fölényben volna az első változat: jóval több esetben azonosítják a főszereplőt Princippel, mint Čabrinovićcsal. Ám a statisztikában kéne helyet biztosítanunk egy harmadik rubrikának is.

  

  

A kép, amely NEM Gavrilo Princip elfogását ábrázolja A kép, amely NEM Gavrilo Princip elfogását ábrázolja

Valójában ugyanis a nevezetes képen nem Princip elfogása látható, és nem is Čabrinovićé. Ferdinand (Ferdo) Behr az, akit éppen elfognak, Princip egyik jóbarátja, aki jelen volt a merényletnél és bele is avatkozott a pisztolylövéseket követően kialakuló közelharcba. A fotón utólag ismerte fel saját magát és erről a korabeli sajtóban be is számolt. Mindez nem újdonság, a merénylet történetét feldolgozó számos szakmunka tartalmazza. (Vladimir Dedijer közel fél évszázaddal ezelőtt megjelent, angol nyelven is hozzáférhető művében – The Road to Sarajevo – még a Behr-féle beszámoló forrását is megadja.) Ennek ellenére makacsul tovább él a legenda, úgy látszik kiirthatatlanul. Talán most a centenárium alkalmából eljött az ideje, hogy leszámoljunk vele. Ez persze nehéz lesz, ha még a BBC is tovább terjeszti

3 komment

Címkék: gavrilo princip szarajevói merénylet čabrinović

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr135782746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rangelistvan 2014.01.26. 11:51:22

Sajnos! A győztesek írják a történelmet :)

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.01.26. 13:29:47

@rangelistvan: Jelen esetben talán nem erről van szó, István. Szerintem ők sem néztek utána. Szerencsére van, aki még "képben van"!

Itt is köszönjük Pollmann Ferencnek a posztot!

PollmannFerenc 2014.01.26. 13:43:20

@rangelistvan: Nem hiszem, hogy ebben az esetben a győzteseknek állna érdekében a legenda fennmaradása. Eleinte nyilván elég sok korabeli sajtótermék közölte le téves aláírással a fotót. Ezek - mivel korabeliek - utóbb könnyen tűnhetnek hitelesnek a mai szerkesztők számára, akik nem mélyedtek el alaposabban a szarajevói merénylet történetében. Egyébként nem ez az egyedüli rejtély a felvétellel kapcsolatban. Nem tudni egyelőre ugyanis, ki készítette. Akit közelebbről érdekel a dolog, olvassa el Anton Holzer, a neves osztrák fotótörténész ez ügyben végzett viszsgálódásának eredményét. diepresse.com/home/spectrum/zeichenderzeit/766288/Der-Morder-der-keiner-war
A napokban hallottam valami információt arról is, hogy esetleg magyar vonatkozása is van a kép keletkezésének. Próbálok utánajárni és majd jelentkezem, mire jutottam.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása