Talált hadsereg

2013.04.17. 06:44 :: Nagy Háború szerkesztőség

A boldog békeidők világát idézi fel az itt bemutatott korabeli fotóalbum, amelynek fényképein az osztrák–magyar hadsereg katonáit láthatjuk viszont. Békés állóképek a Nagy Háború előtti monarchiás világból.
 
 

 

Az alábbi cikk eredetileg a Wang folyó versei blogon jelent meg.

Az osztrák-magyar hadseregnek a Bibliothèque Nationale-ban őrzött fotóalbumát 1914-ben tették közzé Párizsban. Mindössze tizenkilenc nagy méretű fotót tartalmaz (érdemes alább rákattintani mindegyikre a részletekért), s nem is a legkiválóbb fotósoktól, hanem szemmel láthatólag szerényebb képességű hadifényképészektől. Beállításaik sem azok a drámai kompozíciók, amelyek hamarosan képeslapokon, újságokban és a Nagy Háború Írásban és Képben típusú kiadványokban elárasztják majd a hátország olvasóközönségét, hanem inkább idilli csoport- és életképek, távol minden háborús fenyegetéstől. Az utolsó éveit élő Monarchia hadseregének az a békés, fáradt ragyogása tükröződik rajtuk, amelyet Joseph Roth, e hadsereg egykori katonája olyan nosztalgikusan fest le majd a Radetzky-indulóban. Nincs most kéznél a kötet, hogy idézetet merítsek belőle, de úgyis az egészet érdemes végigolvasni a teljes kép kedvéért.

A kötet képlistája nem adja meg, hol készültek a felvételek: ez valószínűleg katonai titok is volt. Az első kép azért talán beazonosítható: a 28. számú hadkiegészítő parancsnokság a cseh Elektronická encyklopedie historie szerint Píseken volt. A Google-térképen a város központja már bejárható: próbáltam beazonosítani az épületet, de egyelőre még nem sikerült.

 

1. Egy hadkiegészítő parancsnokság kapuja 1. Egy hadkiegészítő parancsnokság kapuja

Időközben Két Sheng – aki az osztrák-magyar tüzérek szentföldi szereplése (itt meg itt) kapcsán jócskán beleásta magát a Monarchia hadseregének szervezeti felépítésébe – kiderítette, hogy mivel a Landwehr és a K.u.K. hadsereg számozása párhuzamosan futott egymással, a fenti 28. számú kiegészítő parancsnokság nem Píseken volt (az a Landwehré), hanem Prágában, a Malá Stranán, a Pod Bruskou utcában, amelyet azért neveztek így, mert a föld alá kényszerített Bruska patak fölött vezetett.


Nagyobb térképre váltás

A kaszárnya elődjét – írja az „Üdvözöljük a régi Prágában!” blog – nem sokkal 1683 után emelték Prága első osztrák laktanyájaként. 1763-ban bontották le, hogy helyet adjon az A. Haffenecker és J. Jäger katonai építészek által tervezett, és 1779-ben befejezett parancsnokságnak, a 28. számú Humbertův (azaz Umberto olasz királyról elnevezett) ezred számára, amelyet a népnyelv csak „Pražské děti”, prágai gyerekek néven emlegetett, lévén, hogy a katonák többsége helyi jó családokból származott. Az ezredet 1915-ben oszlatta fel Ferenc József, miután a katonák egy része az orosz fronton átállt az ellenséghez: de erről majd az oroszországi cseh légióról tervezett bejegyzésben írunk részletesebben. A kaszárnyát valószínűleg 1922-ben bontották le, s ma a prágai villamosok transzformátorháza áll a helyén. Emlékét egyfelől az egykori sarkán a Bruskáról induló „U Bruských kasáren”, azaz a Bruska-kaszárnyáról elnevezett utca őrzi, másfelől pedig, utcánál maradandóbban, a Monarchia legprágaibb katonájának históriája:

„Ha volna itt egy kis tiszta diópálinka – sóhajtott a tábori lelkész –, az rendbe hozná a gyomromat. Olyat gondolok, amilyen Šnábl kapitány úrnak van a Bruskában. … Kérdezze meg Šnábl kapitánytól, hogy hol vásárolja azt a diópálinkát, és hozzon belőle két üveggel.” (Jaroslav Hašek: Švejk: Egy derék katona kalandjai a világháborúban)

 

 

 

 

A prágai intermezzó után lássuk az album további tizennyolc képét.

 

2. Gyalogsági laktanya bejárata 2. Gyalogsági laktanya bejárata

3. Gyalogsági alakulat csákóban 3. Gyalogos század díszben

4. Őrjárat pihenőn 4. Őrjárat pihenőn

5. Tüzelőállásba helyezkedett gyalogsági alakulat 5. Gyalogos század célzásra tartott fegyverrel

6. Osztrák gyalogság Boszniában 6. Osztrák gyalogság Boszniában

7. Bosnyák gyalogság támadásban 7. Bosnyák gyalogos század támadásban

8. Landwehr-gyalogság 8. Landwehr-gyalogság

9. Hegyi vadászok kalapban 9. Tábori vadászok díszben

10. Hegyi vadászok hadgyakorlaton 10. Tábori vadászok tábori öltözetben

11. Osztrák dragonyosok 11. Dragonyosok

 

12. Osztrák huszárok 12. Cs. és kir. huszárok

13. Magyar huszártisztek 13. Cs. és kir. huszárezred tisztikara

14. Erődvédelmi tüzérek 14. Vártüzérek

15. Hegyi tüzérezred 15. Hegyi tüzérüteg

16. Tüzérek 16. Műszaki tüzérség

17. Vasúti tisztek 17. Vonatcsapat tisztjei

18. Hercegovinai csendőrök 18. Hercegovinai csendőrök

19. Szarajevói tűzoltó 19. Szarajevói tűzoltó

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr285230534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wraith42 2013.04.17. 08:01:36

A 14. az inkább erőd- vagy vártüzérek, a 17. pedig vonatcsapat tisztjei (szép leiterjakab :))

A képeke nagy része 1898-1908 között készülhetett, mert tisztek nagy része viseli az 1898-as Jubileumi Érmet, de az 1908-as Jubileumi Keresztet nem. A felszerelések jó része is még nem a megszokot világháborús darab, ld tölténytáskák pl. A köpenyt is még koszorúban viselik, nem pedig a hátböröndre szíjazva.

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.04.17. 12:55:26

A 16. képen az ún. műszaki tüzérség (Technische Arillerie) katonái vannak. Ez a csapatnem felelt a tüzérségi szertárakért és az ágyúk javításáért.

magyaros17 2013.04.17. 18:50:41

9 és 10 tábori vadászok (Feldjäger).

magyaros17 2013.04.17. 18:55:35

A szentföldi O-M szereplésről készült két blogbejegyzés leírása Peter Jung: Die kuk Wüstenkrieg című 2004-es könyvéből szó szerint átvett részletekre épül (azt nem idézve).De szépen kiegészíti az ott olvasottakat.

LiangSheng 2013.04.18. 00:13:11

magyaros17:
Segítek: a "Csapataink Gázánál állnak!" poszt részben Jung 1992-es (és nem 2004-es) könyvére, részben egy másik könyvre épül. Ha ilyen jó detektív vagy, akkor biztosan a másikat is megtalálod. ;-) A négy évvel később íródott "Lemberg: a gázai hős ötödik sírja" posztom pedig még több könyvre és saját kutatásokra alapozva íródott.

PollmannFerenc 2013.04.18. 13:28:40

A képek címeit tartalmazó francia nyelvű listákat át kéne nézni, mivel van bennük néhány pontatlanság.A 3. például gyalogszázadot (nem alakulatot) ábrázol. Az 5. számún sem "tüzelőállásban" vannak a legények, hanem láthatólag célzásra emelt (tartott) fegyverrel. A 7. szintén egy századot (compagnie) mutat. Abban sem vagyok biztos, hogy a 10. hadgyakorlaton muutatja a jégereket. A 14-esen nyilván vártüzérek vannak, a 15-ösön pedig egy hegyi tüzérüteg. A többit a kollégák már felemlegették.

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.04.18. 16:36:38

Köszönjük a javító szándékú bírálatot, jeleztük a poszt szerzőjének.

magyaros17 2013.04.19. 12:50:34

@LiangSheng: Nem vagyok én detektív, csak olvasom az engem érdeklő irodalmat. Persze forrásokat blogban nem kötelező megjelölni (de egy utalás erejéig azért szerintem lehet).

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.04.22. 22:37:38

Javítottuk a kommentekben felvetett fordítási pontatlanságokat a 3, 5, 7, 9-17. képaláírásoknál. (A korrektúra a kommentek alapján, illetve Bálint Ferenc segítségével készült.) A szerző is, mi is köszönjük a hozzászólásokat.

NaVi1203 2013.12.07. 19:47:31

Szerintem nem a Jubileumi Érmet, hanem a Hadiérmet viselik. A felszerelés és a fegyverzet alapján ezek a képek az 1880-as évek folyamán készültek.

Üdv.: NaVi

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása