Ma is létező hadifogoly síremlékek Oroszországban

2013.04.05. 06:44 :: Nagy Háború szerkesztőség

Czimra Csaba gyűjteményéből származnak az alábbi írásban található korabeli fotók. Kassai olvasónk egy kis kutatást is végzett a képeken szereplő két hadifogoly-táborral kapcsolatban, s a fantáziáját megragadta, hogy a fotókon látható emlékművek ma is léteznek...

 

A Távol-Keleten van két hely, ahol az első világháború alatt sok magyar katona töltötte hadifogságát. Mindkettő Vlagyivosztok mellett van. Az egyik, Skotovo (Шкотово) – közelebb hozzá, a másik – Szpasszkoje (Спасск-Дальний) – tőle távolabb helyezkedik el.

Skotovo és Szpasszkoje Oroszország térképén Skotovo és Szpasszkoje Oroszország térképén
(Térkép forrása: Hadifogoly magyarok története című kötet)

Skotovo és Szpasszkoje Google térképen Skotovo és Szpasszkoje Google térképen

A hadifoglyok sorsán a Baja Benedek-Lukinich Imre-Pilch Jenő-Zilahy Lajos szerkesztette Hadifogoly magyarok története II. kötetének információi szerint a Vöröskereszt próbált enyhíteni, a közvetítést a Dán Vöröskereszt vállalta. Megbízottai egy-egy ellenséges állambeli vöröskeresztes nővér kíséretében végigjárták a hadifogolytáborokat. Három ilyen delegáció indult útnak: Rosthyné Forgách Ilona grófnő, Revertera Anna grófnő és nemes Mihalótzyné részvételével. A vöröskeresztes nővérek tanúk nélkül beszélgethettek a foglyokkal. Meghallgathatták panaszaikat és jogosultak voltak tapasztalataikról a hadviselő államok kormányainak és hadvezetőségeinek beszámolni, illetőleg a hadifogolyellátásban mutatkozó hiányok kiegészítését közvetlenül szorgalmazni.

A látogatások a hadifoglyokra nagyon jó hatással voltak. A látogatás hírére az oroszok lázas tevékenységgel igyekeztek eltüntetni a rettentő helyzetről tanúskodó nyomokat. Igaz, a látogatás végeztével minden visszatért a régi kerékvágásba. Egy ilyen látogatás alkalmával 1915-ben Skotovóban 113 osztrák–magyar tisztet és 1711 katonát vettek számba (továbbá 1 német tisztet és 699 katonát, 3 török tisztet és 20 katonát). Szpasszkojéban 1915 márciusában 202 osztrák–magyar tiszt és 6029 katona volt (ezen kívül 129 német tiszt és 843 katona, 6 török tiszt és 801 katona).

Gyakoriak voltak a járványok. Skotovóban 1915-ben felütötte fejét a kiütéses tífusz. Az elégtelen élelmezés miatt a hadifoglyok között általános volt a testi gyengeség és a skorbut. Így aztán idővel temetőket is létesíteni kellett.

A skotovói emlékmű, 1916 A skotovói emlékmű, 1916
(Czimra Csaba gyűjteményéből)

(Czimra Csaba gyűjteményéből) (Czimra Csaba gyűjteményéből)

Skotovóban 1916-ban emeltek emlékművet az itt eltemetett halottaknak. Az emlékműn a tábla magyar nyelvű szövege a következő: „Álmodjatok a szép magyar hazáról, amelyért meghaltatok 1916”. A két képen a tábla színe eltérő. Lehet, hogy a világosabbat esetleg később lecserélték fekete márványra? A temető a mostani fényképek szerint nem maradt fenn, de az emlékmű igen, csak a szöveges táblák vesztek el. Az emlékmű négy oldalán négynyelvű szöveg volt: magyar, német, török és orosz. Így van ez a szpasszkojei emlékműn is. A magyar nyelvű táblát akár fel is lehetne újítani.

A skotovói emlékmű napjainkban A skotovói emlékmű napjainkban

Szpasszkojében 1917. október 5-én (minden bizonnyal a Gergely-naptár szerint) leplezték le az emékművet. A fényképen is látható, hogy nagyszámú közönség volt jelen, egy vöröskeresztes delegáció részvételével. A temető megsemmisült, de lehetséges, hogy még fellelhető volna néhány sír a földben. A szpasszkojei emlékmű jó állapotban van. Magyar nyelvű szövege a következő: „E távoli golgothán találjatok nyugalmat ti sokat szenvedett vándorok”.

Szpasszkoje, 1917. október 5. Szpasszkoje, 1917. október 5.
(Czimra Csaba gyűjteményéből)

(Czimra Csaba gyűjteményéből) (Czimra Csaba gyűjteményéből)

(Czimra Csaba gyűjteményéből) (Czimra Csaba gyűjteményéből)

Szpasszkoje 1920-22 Szpasszkoje 1920-22
(Czimra Csaba gyűjteményéből)

Szpasszkoje napjainkban Szpasszkoje napjainkban

A mai fényképeket az alább közölt weboldalak adminisztrátoraitól kaptam, miután elküldtem nekik az én régi felvételeimet.

Szerző: Czimra Csaba

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr225196364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabesz7004 2013.04.05. 07:56:04

Szép dolog, s kisebb csoda, hogy még állnak az emlékművek!

LiangSheng 2013.04.06. 08:51:34

A skotovói táblák színét illetően: a kerítés helyzetéből úgy látom, hogy a két fotó más-más oldalról mutatja az emlékművet, tehát nem ugyanazokat a táblákat látjuk. Nem kizárható, hogy a négy tábla már eredetileg más-más színű volt.

LiangSheng 2013.04.06. 09:13:50

Szpasszkoje: az archív fotók és a modern fotó nem ugyanazt az emlékművet mutatják. Az 1917-es jóval magasabb, mint a modern: az előbbi szinte három teljes embermagasságú, míg a modern ennek kb. csak a fele. A szegmensek aránya is más, a legkirívóbb az alulról második szegmens, a két kissé jobban kiálló körgyűrű közt: az 1917-esen ez jóval magasabb a többihez képest, mint a modern fotón. Végül ugyanennek a szegmensnek a mintázata is más: az 1917-es teljesen simának tűnik, míg a modern függőleges irányban látványosan tagolt.

LiangSheng 2013.04.06. 09:50:01

A szegmensek arányát illetően közben elbizonytalanodtam: ezek már a három 1917-es fotón sem teljesen azonosak, minden bizonnyal a különböző felvételi távolságnak, látószögnek és a lencse esetleges torzításának is köszönhetően. Pedig már örültem, hogy több magyar emlékmű is van Szpasszkojéban...

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.04.07. 14:50:27

@LiangSheng: Mi ennek az egy szpasszkojeinek is örülünk, hogy megmaradt! :) Czimra Csabának pedig itt is köszönjük, hogy megosztotta rendkívül értékes fotóit velünk!

c_csaba 2013.04.09. 10:48:11

A skotovoi lapon a kerítés minden bizonnyal L alakú, így a tábla is azonos oldalon van. A háttérben lévő fiatal fa is egy és ugyanaz. A táblák négy nyelven készültek, az nem valószínü, hogy azonos szövegű két magyar tábla került volna az emlékműre.

Szpasszkojeban az archív és modern fotón is ugyanaz az emlékmű van. Ha a függőleges mintázat nem is volna teljesen azonos, ezt azzal lehetne magyarázni, hogy az elmúlt majdnem száz év alatt az idő foga kikezdte az emlékművet. És ha jól olvasom a helyi múzeum röplaján, egy T-34es tank is "megkarcolta".

img839.imageshack.us/img839/2023/szpasszkojeinfo.jpg

A magyar szöveg jól olvasható.
img443.imageshack.us/img443/6656/szpasszkoje2006vii261.jpg

ЕЛена Драгунова 2016.01.20. 12:58:44

@gabesz7004: The monument still stands in Shkotovo. People remember the soldiers that were buried there with respect. Everlasting memory.

ЕЛена Драгунова 2016.01.21. 14:43:09

http://fortepan.hu/?view=all&lang=hu&tags[]=Skotovo

ЕЛена Драгунова 2016.01.22. 08:58:27

I also really appreciate those pictures. My great-grandfather built a military garrison in Shkotovo. I study the history of the garrison in the archives in Moscow. If I can find information about prisoners of war, be sure to publish it here.

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2016.01.22. 10:49:25

@ЕЛена Драгунова: That's great! I'm glad you found our blog. We appreciate any information about (Austro-)Hungarian WW1 POWs and camps in Russia. Thank you.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása