Heti kulturális ajánló – 2011.03.12.-03.18.

2011.03.11. 17:50 :: Natasa G

A múlt héten végre sikerült egy remek első világháborús filmet megnéznem (Passchendaele), szívesen ajánlom, bár itthon sajnos nem forgalmazzák (az Amazonon többek közt rendelhető). Pedig nem kevés film készül mostanában a Nagy Háborúról, na persze nem nálunk. Itt vannak például az ausztrálok, akik valahogy nagyon rákattantak a témára. Csak néhány friss cím, amit hirtelenjében találtam: a Beneath Hill 60 (2010) cselekménye 1916-ban a nyugati fronton játszódik. A Charles Bean’s Great War (2010) című dokumentumfilm egy korabeli haditudósító (Charles Bean) életét jeleníti meg játékfilmszerűen. Készülőben van a The 34th Batallion című produkció is, amit ez év végére ígérnek. Kár, hogy ezek nemigen jutnak el hozzánk. Spielberg legújabb filmje, a War Horse, ami egy ló történetén keresztül mutatja be az első világháborút, remélhetőleg itthon is látható lesz. Ha befejezik, talán már ez év decemberében. Szerintetek készül valaha játékfilm a Doberdóról vagy Galíciáról? Vagy úgy a Nagy Háborúról általában, egy magyar katona történetén keresztül? És ha készülne, vajon milyen lenne? Ki milyet látna szívesen? Egyáltalán, van rá igény? Amúgy a tévében a szokásos ismétlések várhatók ezen a héten is.

SZÍNHÁZ

Svejk

Budapesti Kamaraszínház - Tivoli, Budapest VI. Nagymező u. 8. (1) 343-6812

2011. március 18. péntek, 19:00

 

TELEVÍZIÓ

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005, 16 éven felülieknek

A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

március 12. szombat, 3:30 Filmbox HD
március 12. szombat, 19:05 Filmbox HD
március 13. vasárnap, 6:05 Filmbox HD
március 14. hétfő, 15:50 Filmbox Extra
március 15. kedd, 10:05 Filmbox HD
március 17. csütörtök, 9:05 Filmbox HD

 

Tigris brigád / Les Brigades du Tigre

francia film, 125 perc, 2006, 15 éven felülieknek

A század eleji Párizs a titkos politikai játszmák és nemzetközi összeesküvés színtere. Valentin felügyelő és az általa irányított Tigris brigád az egyetlen, amely szembeszáll a korrupt politikusokkal és köztisztviselőkkel, az anarchista gengszterekkel. A csapat tagjai nap mint nap az életüket kockáztatják Franciaország biztonságának védelme, sőt, talán a háború megakadályozása érdekében. Egyik nap bankrablás történik a városban. A nyomozásba a brigád is bekapcsolódik. A szálak a legmagasabb politikai körökhöz vezetnek. (port.hu)

március 12. szombat, 0:35 Film+2
március 15. kedd, 0:50 Film+2

 

Vadászat a császár cirkálói után – Az utolsó hajó /
Hunt the Kaiser's Cruisers!

német dokumentumfilm, 2. rész, 2006

A XX. század elején a német császár kihívást jelentett a brit tengeri haderő számára új és hatalmas hadiflottája miatt. A britek Coronel-foki súlyos vereségét követően, amelyben 1700 tengerész veszett oda, Winston Churchill kegyetlen visszavágást követelt. Az egész német tengerentúli hajórajt 2200 főnyi legénységgel elsüllyesztették. Csak két cirkáló menekült meg a flotta pusztulásából, a Dresden és az Emden. Churchill vérdíjat tűzött ki rájuk, így ez a két cirkáló lett a Világóceán legkeresettebb hajója. Patagónia jeges tengeröbleiben és a déli tengerek trópusi forróságában küzdött a Dresden és az Emden saját túléléséért. A döntő tengeri csatákkal kapcsolatos nemrég megtalált archív anyagok, tengerészeti jelentések és személyes naplók teszik lehetővé az események pontos rekonstruálását. Most első alkalommal láthatunk interjúkat, amelyek a leszármazottakkal, katonai történészekkel készültek, ezen kívül eredeti filmfelvételek és dramatizált jelenetek segítségével próbálhatjuk meg megismerni az izgalmas igazságot.

március 15. kedd, 17:00 Viasat History
március 16. szerda, 1:00 Viasat History
március 16. szerda, 9:00 Viasat History

 

Robbanószer-háború / Explosive War: The Great War on the Dolomites

olasz dokumentumfilm, 2005

A Mount Lagazuoi feletti irányításért folytatott csata az olasz Dolomitok szívében az I. világháború egyik legrendkívülibb katonai hadművelete volt. Az erődszerű hegycsúcson erős katonai állást alakított ki az osztrák-magyar hadsereg, az olaszok pedig elhatározták, hogy alagutat ásnak a hegy belsejébe az osztrák erődítmény alá, az alagutat feltöltik robbanószerrel, majd felrobbantják az ellenséget. Az osztrákok azonban saját alagutat építettek, amellyel rá akarták omlasztani a sziklaszirtet az olaszokra. A két évig tartó hadműveletet most a két oldalon álló egy-egy fiatal katona szemszögéből látjuk. Fedele az osztrák-magyar hadseregben szolgált, Luigi pedig olasz bsorozott katona. Naplóikon és leveleiken keresztül megismerhetjük napi gondjaikat, félelmeiket és kimerültségüket, amelyeket a hegyen átéltek. (port.hu)

március 16. szerda, 21:00 Viasat History
március 17. csütörtök, 5:00 Viasat History
március 17. csütörtök, 13:00 Viasat History

 

Az ausztrál könnyűlovasság / The Lighthorsemen

ausztrál háborús filmdráma, 131 perc, 1987

A történet az első világháború idején játszódik. Az ausztrál elit lovasság megpróbálja bevenni a törökök által védett beershebabi erődöt. A lovasságot az angolok irányítják, amely elviselhetetlen feszültséget szül a sereg katonái között. A tábori életet, a megpróbáltatásokat, az emberfeletti küzdelmeket és a legyőzhetetlen honvágyat négy bátor katona sorsán keresztül mutatja be a film. A csata erőteljes, csak a legjobbak maradhatnak életben. (port.hu)

március 18. péntek, 7:10 Film+2

 

14 komment

Címkék: tv film színház

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr822731399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.03.11. 22:18:22

Hátha a közelgő 100 éves évfordulóra valakinek a film is az eszébe jut. Sok témát lehetne találni hozzá, ha valaki követi a blogot akár már itt is...

Brájen 2011.03.12. 19:25:45

Én örülnék, ha volna olyan tehetséges (!) magyar filmes, akit foglalkoztatna ez a téma. Minden politikai felhangtól mentesen, letisztultan, érzékenyen. A háborús szcenário megteremtése nyilván megdobná a költségvetést, úgyhogy nem tudom mennyi esélye van egy I.VH-s film létrejöttének - már ha látványos filmben gondolkodunk. A kiemelt kormányzati támogatástól meg a jó isten mentse meg, még valami roppant tehetség kapná meg a rendezést! :)

József a katona 2011.03.12. 23:06:28

bár nem teljesen elsős téma, de a "Legbátrabb város" film szerintem igen szép kezdete lehetne az ilyen filmek sorának :-)
trailere:
www.youtube.com/watch?v=19qZyZmiMKg

rám még nem sok film hatott ennyire (a kiábrándító 35M málhafüles sisakok ellenére)

Brájen 2011.03.13. 13:16:37

@József a katona: Igen, jó, hogy valakinek eszébe jutott megemlékezni erről a történelmi epizódról, csak az a kár, hogy elég egyoldalú és szubjektív lett (ráadásul dokumentumfilmes eszközökkel objektívnek beállítva). És hát a patetikus hangnem sem segít az azonosulásban (legalábbis nekem), még akkor sem, ha valóban rendkívüli, hogy a balassagyarmatiak felvállalták a harcot. Szóval kellenének filmek, de szerintem olyanok, amik ennél kicsit komplexebben látják a valóságot, és nem indulatokat váltanak ki, hanem elgondolkodtatnak.

József a katona 2011.03.13. 16:54:00

@Brájen: miért egyoldalú? szerintem teljesen korhűen van benne ábrázolva a másik fél hozzáállása is (pökhendiség, lenézés). a dokumentumfilm-filmdráma elemei összemosása veszélyes dolog, de én jónak éreztem ez esetben, hogy a szívre és az elmére is tudott hatni egyszerre. épp ezért nem mondanám, hogy csak egy "propaganda-film" . Te mit csináltál volna benne máshogy, hogy neked is tetsző film legyen? írhatsz konkrét dolgokat is. üdv

Brájen 2011.03.14. 10:55:33

@József a katona: Az egyoldalúságot arra értem, hogy dokumentumfilm létére a politikai események, előzmények bemutatásánál sokszor mítoszokra támaszkodik, és alapvetően nem a történelmi valóság korrekt bemutatására törekszik. Másrészt, a játékfilmes részeknél szerintem hitelesebb lett volna pl, ha úgy idézik meg a frontról hazatért katonákat, amilyenek voltak: rongyosak, szakadtak, elgyötörtek. Ehelyett hagyományőrzőket látunk kifogástalan ruhában és felszereléssel, ami hát, hogy is mondjam...

József a katona 2011.03.14. 11:22:52

@Brájen: a felszerelés kritkája teljesen jogos! sajnos mint fentebb említettem, nekem is nagyban gátolta az azonosulást.

Gefraiter 2011.03.16. 21:24:59

@Brájen: Állami támogatás nélkül szerintem egy nagyobb szabású, látványos játékfilmet nem lehetne összehozni. Andy Vajnának kellene feldobni a témát, a Szabadság, szerelem nem volt rossz vállalkozás :-)

Az ismeretterjesztő munkát és a játékfilmet szerintem sem kellene keverni, mert csak árt az ügynek, különösen műkedvelő hagyományőrzőkkel játszatva.

Brájen 2011.03.16. 22:36:56

@Gefraiter: A Szabadság, szerelem tényleg nem volt olyan rossz (leszámítva a két főszereplő borzalmas játékát), és végülis egy hollywoodi típusú filmet sokan megnéznének. Például az iskolások, akiknek az érdeklődését ezzel fel lehetne kelteni. Ja, kéne ilyen film. Is. De ha már az 56-os tematika került elő, nekem erről a kedvenc filmem a Szamárköhögés: utcai harcokat, hősöket, forradalmárokat, stb nemigen látni benne, csak beszari (és ez itt nem negatív jelző!) átlagembereket, a többséget, aki csak túl akar élni. És mindezt zseniális humorral, néhol drámai jelenetekkel. Gárdos igazán rendezhetne valami ilyesmit a Nagy Háború kusza történeteiből.

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.03.16. 23:34:18

Miközben olvasgattam a kommenteket, azon gondolkodtam, hogy milyen magyar filmek készültek idáig az első világháborúról. Sajnos nem ismerem olyan alaposan a magyar filmtörténetet, de érdekelne, hogy milyen hosszú listát lehetne összeszedni (majd ha egyszer nagyon ráérek, talán rendesen utánajárok :). Hirtelen ennyit tudok:

- Café Moszkva (1936, Székely István)
- Toprini nász (1939, Tóth Endre) - bár ez I.VH előtti sztori
- Magyar rapszódia (1978, Jancsó Miklós)
- Viszontlátásra, drága (1978, Maár Gyula)
- Margarétás dal (1989, Mihályfy Sándor)

Aztán Jancsónak vannak még filmjei az 1919-es tematikáról (Égi bárány. Csillagosok, katonák. Csend és kiáltás), de talán érdekes volna összeszedni a dokumentumfilmeket is...

(Én is jártam Isonzónál, A legbátrabb város, stb)

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.03.17. 00:06:03

@Natasa Gajdarova: Most, hogy összeszedted, úgy tűnik Tersánszky első vh-s regényeinek a megfilmesítése egész szépen sikerült eddig (Viszontlátásra, drága; Margarétás dal). Nekem nagy kedvencem, ahogy azt már itt többször megemlítettem, az Egy ceruza története. A piavei harcok és az összeomlás regénye, ami miatt a helyszínt, a Montelló környékét is bejártam. El tudnám képzelni annak a megfilmesítését! Ha valaki jó érzékkel nyúl hozzá, fantasztikus filmet lehetne belőle csinálni, amiben minden van, remény, humor, harcok, hősiesség, és a tragikus összeomlás nagyon mély megélése, s mindez emberi sorsokon keresztül, mentesen minden fölösleges pátosztól. Egy olyan hiteles szerzőtől, aki ezt az egészet át is élte.

Mauser67 2011.11.22. 23:05:22

Szerintem a II. világháborús filmek és könyvek számának töredéke szól a Nagy Háborúról. Tényleg nem tudom miért-talán az idő távolsága" ? Szerintem ok lehet, hogy a "nagy filmgyártó" USA csak kis részt vállalt a "buli " végéből.Így nem halt meg elég amerikai ,mint német, angol, francia vagy éppen orosz, estleg K.u.K katona ? Ők ezt Európa háborújának tartották ? Na, és az átlag közép-nyugati amerikai mit tud az I. világháborúról ?

Mauser67 2011.11.22. 23:19:16

ha bele gondolok, mi magyarok sem tudunk sokat. Az iskolai tananyag alig foglakozik vele... És az átlag magyar is legfeljebb a Doberdó szóról kapskál valamit,de Galíciáról, Przemyslról már biztosan nem hallott nem beszélve az erdélyi 1916-os harcokról.Pedig ez egy igazán vérzivataros időszaka történelmünknek. A közelmúltban olvasottak alapján kristályosodott ki bennem az is, hogy Magyarországon 18 és 19-ben is komoly harcok folytak, míg Nyugateurópa a békeszerződésekkel bíbelődött ... Sót később is ld. budaörsi incidens. Sokan azt mondhatják ,persze a kommunisták nem tanították,mert az I. vh az imperialisták háborúja volt.De nézzünk meg egy mai történelem könyvet semmivel sem több.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.11.23. 00:47:51

@Mauser67: Mindezeken szeretnénk változtatni a blog segítségével is.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása