Heti kulturális ajánló – 2011.01.31.-02.04.

2011.01.30. 19:53 :: Natasa G

Múlt heti távollétem miatt most csupán öt napra szóló kulturális ajánlóval jelentkezem. A DVD rovatban egy tavaly szeptemberben kiadott orosz filmet, Az admirálist ajánlom, amely Alekszandr Vasziljevics Kolcsak életét meséli el 1916-tól 1920-ban bekövetkezett haláláig. Bár a filmet inkább erős közepesnek értékelném (főként a szenvtelen szerelmi szál, illetve a főhős heroizálása miatt), a korabeli Oroszország megidézése és a háborús jelenetek meglehetősen izgalmasak. A televízió műsorán ismét találunk játékfilmeket (A dicsőség ösvényei, Fegyverszünet karácsonyra) és dokumentumfilmeket egyaránt, amit azonban különösen figyelmetekbe ajánlanék, az Ősök tere holnapi adása, amelynek témája az 1915-1917 közötti doberdói és isonzói harcok. A műsorban Pintér Tamás és Stencinger Norbert meghívott vendégként szerepel.

DVD

Az admirális / Адмиралъ

orosz történelmi film, 2008, 124 perc

Az első világháború derekán járunk, Kolcsak tengernagy a Balti-tengeren harcol a németek ellen. Tehetsége, bátorsága és elszántsága jutalmául a cár a Fekete-tengeri flotta parancsnokává nevezi ki. Egy fogadáson megismeri első tisztje feleségét, aki iránt viszonzott szerelemre lobban. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az admirális is családos ember. (port.hu)

A film adatlapja az IMDB-n

Forgalmazza a Best-Hollywood Kft,
ajánlott fogyasztói ára: 1990 Ft

 

SZÍNHÁZ

Svejk

Budapesti Kamaraszínház - Tivoli, Budapest VI. Nagymező u. 8. (1) 343-6812

2011. január 31. hétfő, 19:00
2011. február 4. péntek, 19:00

 

TELEVÍZIÓ

Ősök tere

Magyar katonák a Doberdón és az Isonzónál, 1915-1917. A műsor vendégei a Nagy Háború Blog szerzői, Pintér Tamás és Stencinger Norbert.

január 31. hétfő, 22:05 Hír Tv
február 1. kedd, 10:30 Hír Tv
február 2. szerda, 16:05 Hír Tv

 
A dicsőség ösvényei / Paths of Glory

amerikai háborús filmdráma, 84 perc, 1957, 12 éven felülieknek

Az első világháborúban Párizstól 28 km-re megmerevedett a front és egy folyamatos, zegzugos lövészárok-rendszer alakult ki, amelyben francia közkatonák küszködtek a mindennapi apró kis győzelmekért a németek ellen, melyet parancsra teljesítettek. Mireau tábornok ebben a lehetetlen helyzetben olyan feladatot kap, amely egyenlő az öngyilkossággal, vagyis a "Hangyavár" bevételét. Dax ezredes (Kirk Douglas) először nem ért egyet a parancs végrehajtásával, de később elfogadja. A roham megkezdődik, de igen gyorsan vissza kell vonulnia a francia ezrednek, oly sok a veszteségük. Broulard tábornok parancsot ad ki a saját tüzéreinek, hogy lőjenek a visszavonuló, "gyáva" katonáikra. Ezt a parancsot a tüzérparancsnok megtagadja. A visszavonulás után a vezérkari tábornokok felelősségre vonják az ezredet a "gyávaságukért" és elrendelik, hogy az ezred három századából száz-száz főt végezzenek ki. Dax ezredes a tábornokok elé áll, s közli velük, hogy őt vonják egyedül felelősségre. A vezérkar cinikusan meghátrál és "csak" arra adnak parancsot, hogy egy-egy katonát jelöljenek ki, akiket másnap hadbíróság elé állítanak és kivégeztetnek. Az ezredes bejelenti, hogy ő lesz a védőügyvédjük. (port.hu)

január 31. hétfő, 01:30 MGM
január 31. hétfő, 07:45 MGM

 

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005, 16 éven felülieknek

A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

január 31. hétfő, 08:05 Filmbox Extra
február 1. kedd, 12:20 Filmbox HD
február 1. kedd, 13:00 Filmbox Extra
február 3. csütörtök, 2:20 Filmbox HD

 

I. világháború – Ászok bukása / Aces falling

angol dokumentumfilm, 2008

A film két brit ász pilóta története, akik I. világháborús érdemeikért megkapták a Viktória-keresztet. James McCudden és Edward Mannock akkor repültek gépeikkel, amikor a Királyi Légi Hadosztály a legsúlyosabb veszteségeket szenvedet el. 1917-ben egy új pilóta várható élettartama 11 nap volt. Mivel a pilótáknak megtiltották, hogy ejtőernyőt vigyenek magukkal, sokan közülük pisztollyal szálltak fel, hogy öngyilkosok legyenek, ha repülőgépük kigyullad. Ez a két pilóta elég hosszú ideig élt ahhoz, hogy képzett taktikusokká váljanak; dacoltak a metsző hideggel, magasan az ellenség fölött repültek, és gépágyúikkal mindig pontosan céloztak. Mindketten tragikus és abszurd körülmények között vesztették életüket: McCuddent akkor ölték meg, amikor motorja leállt, Mannock pedig elkövetett egy nevetséges hibát, amelyet soha nem tudott elfogadni, ha más követte el. (port.hu)

február 2. szerda, 21:00 Viasat History
február 3. csütörtök, 5:00 Viasat History
február 3. csütörtök, 13:00 Viasat History

 

Nagy brit hadvezérek – Douglas Haig /
Great British Commanders – Douglas Haig

angol dokumentumfilm-sorozat, 4. rész, 2005

Douglas Haig tábornok volt az az ember, aki kapott egy aprócska brit sereget, amelyet ötszörösére kellett duzzasztania, ki kellett képeznie, hadrendbe kellett állítania és csatába kellett küldenie, mivel ez volt az egyetlen szövetséges csapat, amely a német sereget 1918-ban legyőzhette volna. (port.hu)

február 3. csütörtök, 20:30 Viasat History
február 4. péntek, 4:30 Viasat History
február 4. péntek, 12:30 Viasat History

 

Romanovok: az eltűnt holttestek / Romanovs: The Missing Bodies

dokumentumfilm

Amikor a bolsevikok 1918 májusában lelőtték II. Miklós cárt és családját, felröppent a pletyka, hogy a gyerekek egy része megúszta a mészárlást. A szóbeszéd beigazolódni látszott, amikor a családi sírt 1991-ben kihantolták, és a szakértők két testtel kevesebbet találtak a kelleténél. Az elmúlt évben azonban újabb fordulat állt be az ügyben: a kutatók 44 csontdarabra bukkantak az uralkodói nyughelytől 70 méterre, egy másik sírhantban. A Kreml engedélyezte a csontok elemzését, így most a Romanovok rejtélye egyszer s mindenkorra megoldódni látszik. (port.hu)

február 4. péntek, 14:00 National Geographic

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv dvd színház

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr522626030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása