Blogunk első nagy rendezvénye az ELTE Egyetemi Könyvtárában

2010.11.27. 23:34 :: Nagy Háború szerkesztőség

Megtelt az ELTE Egyetemi Könyvtár díszterme a Nagy Háború Blog 2010. november 25-én tartott első saját rendezvényén. A Doberdón végzett hadszíntérkutatásról szóló előadássorozatot Dr. Szögi László, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója nyitotta meg. Ez után blogunk állandó szerzői, Pintér Tamás, Rózsafi János és Stencinger Norbert előadásait hallgathatták meg az egybegyűltek a Doberdó, illetve a hadszíntérkutatás jelentőségéről és módszereiről, és a Doberdón elért eredményeikről.

Az 1915 májusa és 1916 augusztusa között eltelt 14 hónap eseményeinek érzékletesebb felidézésére korabeli naplórészletek felolvasásával került sor, amiben Petrás Mátyás, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulója volt a segítségünkre. Az előadások között Babos Krisztinának a blogon is megjelent zenés vetítései jelentették az átvezetést.

A két órás programot követően a kutatók és a szerkesztőség, valamint a hallgatóság közötti találkozásra, kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség, amelynek során számtalan új ismeretség köttetett, s a Nagy Háborúval kapcsolatos új témák és kutatási lehetőségek vetődtek fel. Ezekről igyekszünk majd a blogon is tájékoztatni olvasóinkat, akik közül sokakkal most sikerült először személyesen is találkoznunk.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani az est ötletéért Vas Péter olvasónknak, a könyvtár informatikusának, Wallner György titkárságvezető úrnak a szervezésben nyújtott önzetlen és szakavatott közreműködéséért, valamint Dr. Szögi László főigazgató úrnak a lehetőségért és a különleges helyszín rendelkezésünkre bocsátásáért. S végül, de nem utolsó sorban köszönjük a nagyszámú érdeklődő közönségnek, olvasóinknak, hogy jelenlétükkel emlékezetessé tették ezt az estet!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr942477971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.11.28. 00:29:40

Emlékezetes, szép este volt. Jó volt látni a régi ismerősöket, s találkozni, megismerkedni azokkal, akikkel eddig csak az interneten keresztül kerültünk kapcsolatba. Hála és köszönet az Egyetemi Könyvtárnak, különösen egykori tanáromnak, Szögi László főigazgató úrnak a lehetőségért!

Hertymorty 2010.11.29. 23:14:52

Érdekes lehetett, sajnos nem tudtam részt venni. Az előadások anyagai felkerülnek majd a blogra?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.11.29. 23:41:56

@Hertymorty: Abban a formában, ahogy elhangzottak nem, de részletekben sok minden fent van már, illetve fel fog még kerülni a képanyagból és a szöveges részekből is. A zenés vetítések teljes egészében elérhetőek már most is. Terveink szerint lesznek még hasonló alkalmaink.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása