Barlangból ki, kavernába be

2010.08.06. 09:00 :: PintérTamás

Blogunk csatatérturizmus rovatában folyamatosan beszámoltunk állandó szerzőink nagyváradi-székesfehérvári helytörténeti kutatókkal közös doberdói utazásáról. Ennek során az egyik nap lehetőségük nyílt komolyabb hadszíntérkutató munkára is. Az előző napi terepbejárás viszontagságainak kipihenésként 2010. július 31-én a csoport a tenger felé vette az irányt, s amíg a nagyváradi és székesfehérvári fiúk a közeli Aquileia, Grado és Duino nevezetességeivel ismerkedtek, szerzőink más irányba indultak. Olasz kutatótársaik és barátaik, a Gruppo Speleologico Carsico di San Martino del Carso, vagyis a San Martino del Carsóban működő barlangász csoport segítségével legelőször olyan helyet kerestek fel, ahová már régóta vágytak.

A Doberdó és Selz falu közötti műút környékét 1915 nyarán-őszén és 1916 tavaszán magyar népfelkelő alakulatok védték. A levéltári forrásokból információkkal rendelkeztek arról, hogy a műúttól délre, a 70-es magaslatnál a népfelkelők egy természetes barlangot is használtak 100-150 fős tartalék elhelyezésére. A területet már jól ismerték, hisz többször bejárták, de a barlangnak korábban nem látták nyomát. Az általuk megadott információk alapján az olasz kutatók megkeresték és érkezésükre megnyitották a bejáratát. Az olasz-magyar közös kutatócsoport sisakot, fejlámpát vett, s kúszva leereszkedett a szűk bejáraton a barlangba. Benn kitágult, majd a korábbi földrengések hatására néhol ismét összeszűkült a tér, ami ezeken a szakaszokon nehézkessé tette a mozgást. A barlangban osztrák-magyar tárgymaradványok (Mannlicher töltőlécek, övcsatok, sátorlapgyűrűk, egy szuronyhüvely stb.) kerültek elő, amelyek a magyar népfelkelőktől is származhattak. A barlang méretei is megegyeztek a forrásokban leírtakkal (70 lépés hosszú, 3-6 lépés széles, átlag 1,6 méter magas).

Pintér Tamás az előkerült osztrák-magyar szuronyhüvelyt vizsgálja Néhol belül is kúszni kellett: Pintér Tamás az előkerült osztrák-magyar szuronyhüvelyt vizsgálja

A terület birtoklásáért 1916 márciusának végén oda-vissza hullámzó gyilkos küzdelem zajlott, s végül a 70-es magaslat környéke olasz kézre került. Így nem sikerült az a terv, hogy a barlangot aknafolyosókkal összekössék az első vonalakkal, ahová így védetten lehetett volna a csapatokat és a muníciót eljuttatni. A barlang végében megkezdett két aknafolyosó ma is jól megfigyelhető, s a fúrás nyomai is nagyon jól látszanak a kőzetben. A közösen feltárt barlang és az itt folyt küzdelem, valamint a közös kutatás történetét a szerzők az itt harcolt székesfehérvári 17. és budapesti 29. népfelkelő gyalogezredről írni tervezett kötetükben kívánják részletesen bemutatni.

Osztrák-magyar Mannlicher töltőléc és egy olló maradványai a barlangban Osztrák-magyar Mannlicher töltőléc és egy olló maradványai a barlangban

A 70-es magaslat melletti barlangot követően olasz barátaik jóvoltából újabb érdekesség várt szerzőinkre. Kutatásaik alapján tudták, hogy a San Martinóban található első világháborús gyűjteménynek helyet adó épület melletti dolinában egykor zászlóaljparancsnoki kaverna volt. Az olasz kutatócsoport a közelmúltban feltárta ezt, és valóságos kavernarendszerre bukkant.

Gianfranco Simonit, az olasz kutatócsoport vezetője a kaverna feltöltődött bejárata előtt Gianfranco Simonit, az olasz kutatócsoport vezetője a kaverna feltöltődött bejárata előtt

A magyar kutatókat most elvitték ide, s a szűk bejáraton bekúszva feltárult előttük is a több helyiségből álló, több száz katona biztonságos elhelyezésére szolgáló kavernarendszer, amelyet az olasz barlangász-helytörténészek a magyar szervezetekkel közösen szeretnének látogathatóvá tenni.

Rózsafi János kúszva leereszkedik a kavernába Jelenleg csak így lehetséges a bejutás: Rózsafi János kúszva leereszkedik a kavernába

A kavernákban a Nagy Háború idején mindig magyar katonák tartózkodtak. Ezt a területet a szegedi 46. és a temesvári 61. gyalogezred védte váltásban, de megfordultak itt a nagyváradi 4-es és a székesfehérvári 17-es honvédek is.

A kavernarendszer egyik termének belseje A kavernarendszer egyik termének belseje

A délutáni program még közös terepbejárással és magyar vonatkozású helyszínek felkeresésével folytatódott, majd este a tengerpartról visszatért csoporttal kiegészülve a kis múzeumnál a szabad ég alatt elköltött vidám hangulatú vacsorával és a közös jövőbeni kutatási tervek megbeszélésével végződött a nap.

3 komment

Címkék: besztof san martino del carso doberdó kaverna szegedi 46–os gyalogezred temesvári 61–es gyalogezred budapesti 29–es népfelkelő gyalogezred nagyváradi 4–es honvéd gyalogezred székesfehérvári 17–es honvéd gyalogezred székesfehérvári 17–es népfelkelő gyalogezred gruppo speleologico carsico

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr642202604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gefraiter 2010.08.06. 23:14:25

Jók ezek a barlangok, kavernák. Látogathatók ezek mások számára is, vagy csak ti tudtok ide bejutni?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.06. 23:55:13

Örülök, ha tetszenek, mert nekünk is. Köszönöm az érdeklődésed. A posztban említett barlang nem látogatható, az eredeti főbejáratát be is temették egy közeli gázvezeték építése során. Amin mi bementünk inkább egy víznyelő volt, mint rendes bejárat, amit a barlangászok a mi kedvünkért alkalmilag nyitottak meg annyira, hogy bejussunk. A szövegben említett kaverna is zárt egyelőre, de ezt szeretnék majd kitisztítani és nagyközönség számára is látogathatóvá tenni. Erről a későbbiekben majd beszámolunk. Számítanak a magyar társadalmi szervezetek segítségére is A kitisztításban önkéntesként esetleg részt lehet venni. Ha érdekel a dolog figyeld a blogot!

Gefraiter 2010.08.08. 19:07:59

@PintérTamás: Köszönöm, várjuk az újabb híreket és a tájékoztatást az esetleges lehetőségekről.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása