Magyar Téka – Dr. Kemény Gyuláról, a naplóiról és azok tervezett kiadásáról

2024.05.12. 08:56 :: Nagy Háború szerkesztőség

A Magyar Katolikus Rádió Magyar Téka című kulturális magazinjának 2024. május 9-ei adásában a műsor szerkesztője, Udvarhelyi Erzsébet Pintér Tamással, blogunk alapító főszerkesztőjével beszélgetett dr. Kemény Gyula ezredorvosról, a blogunkon bemutatott naplóiról és ezek tervezett kiadásáról. Az adást az érdeklődők a blogunkon is visszahallgathatják.

 

Sok olvasónk kedves olvasmányai voltak dr. Kemény Gyula ezredorvos blogunkon megjelent 1914-es szerbiai, 1915–1916-os olasz és 1918-as palesztinai frontokon írt megrázó erejű naplói.

Dr. Kemény Gyula ezredorvos 1918-ban készült portréjaDr. Kemény Gyula ezredorvos 1918-ban készült portréja

Az élesszemű, bátor és melegszívű orvos 1915-től kezdve fotózott is, fennmaradt képeiből szintén sokat közreadtunk már az oldalunkon, de az Isonzó Expressz 2015-ös útjára Ezredorvos a tűzvonalban címmel Babos Krisztina kiállítást is készített az addig előkerült fotókból, amit később Budapesten, Pákozdon és Nagyváradon is bemutattunk.

kiállítás

A napló és a fotók keletkezése mellett azok megőrzésének és megjelentetésének a története is különlegesnek tekinthető. 2024-ben Pintér Tamás és Pollmann Ferenc gondozásában az alapítványunk kiadásában mindhárom naplót nyomtatásban is megjelentetni tervezzük. A Nagy Háború Könyvek sorozatunk újabb köteteiként történő kiadásukat a Külgazdasági és Külügyminisztérium KKM/38818-2/2023/Adm. számú támogatása teszi lehetővé.

Készül a palesztinai napló töröknyelvű fordítása is, amelyre Fodor Gábor vállalkozott. Megjelentetésének a szándékával egy törökországi kiadó keresett meg bennünket, ami idén szintén várható.

Dr. Kemény Gyula gazdag első világháborús naplóhagyatékának a megőrzése, gondozása, magyar és nemzetközi bemutatása mellett a síremlékéről is gondoskodtunk. Kezdeményezésünkre 2016-ban a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 84/2016. számú határozatával a Farkasréti temetőben lévő sírját a nemzeti sírkert részévé nyilvánította, ami sírhelye örökös védettségét jelenti.

 dr. Kemény Gyula sírja

A rádióbeszélgetésről szóló híradásunkkal dr. Kemény Gyula 1938. május 5-ei halálának a 86. évfordulójára is emlékezünk. A tervezett kötetek megjelenéséről szintén be fogunk számolni.

Dr. Kemény Gyuláról, a naplóiról és az idei terveinkről a felvezetésben említett 22 perces beszélgetést az érdeklődők itt tudják meghallgatni:

Szólj hozzá!

Címkék: rádió

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr6218402603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása