A rákosszentmihályi temető I. világháborús sírjai

2021.10.28. 07:00 :: SomosiGyörgy

Az 1905-ben létesített és Nagy-Budapest létrejöttekor 1950-ben bezárt rákosszentmihályi temető a kerület és ezzel együtt Budapest szélén, az M0-ás út közelében helyezkedik el. Létezéséről az elhunyt szeretteik sírját látogató keveseken kívül legfeljebb a környéken lakók tudnak. A temető a forgalmasabb utakról gyakorlatilag észrevehetetlen, bokros kiserdőnek gondolhatnánk. A terület jelentős részét birtokba vette a növényzet, a bozótosban itt is ott is mára már olvashatatlan feliratú, elhanyagolt sírokba botlunk, azonban az első világháborús percellát és néhány sírt szépen felújítottak.

 

A temetőre általában jellemző a töredezett, fákkal, bokrokkal benőtt sírok, ledőlt keresztek látványa, de ennél is szomorúbb, hogy a kriptasoron feldúlt, összetört, szeméttel telerakott síremlékek tárulnak az ide tévedő tekintete elé.

Rég elfeledett sírokat rejt a sűrű bozótos Rég elfeledett sírokat rejt a sűrű bozótos
(A szerző felvétele)

Ezzel a lehangoló és súlyosan kegyeletsértő állapottal éles kontrasztban áll a temető központi része a felújított I. világháborús parcellával. A 16. kerületi önkormányzat pályázat útján 2 100 000 Forint támogatásban részesült a Honvédelmi Minisztériumtól. A temetőben 24 első világháborús sír van, a pályázat benyújtásakor azonban három még ismeretlen volt, ezért az csak az ismert 21 sír felújítására irányult.

A felújított I. világháborús parcella A felújított I. világháborús parcella
(A szerző felvétele)

Azokat az I. világháborús hadirokkantakat temették ide, akik később, jórészt a 20-as, 30-as években, de a háborúban szerzett sérüléseik következtében hunytak el. Ebben az időben egy hadirokkantak számára fenntartott szociális és foglalkoztató telep működött itt, annak lakói nyugszanak a parcellában.

Az egyetlen, fényképet is tartalmazó sír a felújított parcellában Az egyetlen, fényképet is tartalmazó sír a felújított parcellában
(A szerző felvétele)

A további három I. világháborús sír csak a pályázat lezárultát követően, a terület rendezésekor vált láthatóvá. Közülük kettő alapos tisztításra, a harmadik azonban felújításra szorult, amit az Önkormányzat saját forrásból biztosított.

A három véletlenül megtalált sír közül kettő a temető központi részétől 70–80 méterre egy keskeny, karbantartott úton megközelíthető kis tisztás szélén fekszik. A következőkben az itt nyugvó katonákról lesz szó.

A két egyforma kialakítású, egymástól pár méterre lévő síremléken a feliratokat, ha nehezen is, de el lehet olvasni:

Bota György 1873–1915
Valcselean János 1875–1915

A feliratok szerint mindkét elhunyt egy „népfelkelő tüzérosztag derék katonája” volt, Bota György a 3/V, Valcselean János a 4/V állományába tartozott. A sírokon látható a többi hadisíron is elhelyezett, zászlót és virágot formázó nemzetiszínű emlék.

A két sír A két sír
(A szerző felvétele)

A Hadtörténelmi Levéltár Bécsi Kirendeltsége arról tájékoztatott, hogy Bota György 1873-ban született a Szeben vármegyei Rehón. Mint a 3/V népfelkelő tüzérosztály tüzére 1915. október 3-án halt meg, és 5-én temették el. Valcselean János a m. kir. 4/V honvéd tüzérosztály tüzére 1875-ben a Hunyad vármegyei Füzesden született, halálának időpontja 1915. október 21., temetése másnap történt.

Ekkoriban Rákosszentmihályon állomásozott a cs. és kir. VI. tüzérszakasz parancsnokság.

Bota György születési helyén, a jelenleg Fehér megyéhez tartozó, Szászsebestől 6 km-re fekvő Rehón az 1880-as népszámlálás adatai szerint szinte kizárólag román anyanyelvű lakos élt.

Valcselean János szülőhelyének azonosítását nehezíti, hogy Hunyad megyében két Füzesd nevű település létezik, az egyik Dévától északra, a másik Petrozsénytől észak-nyugatra. Ami biztos, hogy az 1880-as népszámlálás alapján mindkét településen elenyésző volt a romántól eltérő anyanyelvűek száma.

A Rákos Vidéke című hetilap 1915. október 24-én megjelent száma „Katonatemetés” címmel számolt be a két katona haláláról. „A Rákosszentmihályon állomásozó tüzérség soraiból két katona dőlt ki legutóbb. Néhány nappal ezelőtt Bota Györgyöt temették, múlt pénteken pedig Valcseleán Jánost kísérték ki társai. Este kilenc órakor még vígan szivarozott és éjjel egy órakor már kiterítették. Szívbaj ölte meg szegényt. A 4/5. tüzérosztag derék katonája volt.”

A két tüzér halálának pontos időpontja és oka a rákosszentmihályi halotti anyakönyv bejegyzéseiből derül ki. Bota György 1915. október 3-án délután 4 órakor hunyt el, halálának oka szívszélhűdés volt. Bajtársa október 21-én éjjel egy órakor, szintén szívszélhűdés következtében halt meg.

A kerületi önkormányzat sikeres pályázata nyomán történt sírfelújítás ismeretében joggal bízhatunk abban, hogy e két sír is megújulhat, teljessé téve a rákosszentmihályi temetőben nyugvó I. világháborús hősökről való méltó megemlékezést.

Halottak napján Halottak napján
(A szerző felvétele)

Szólj hozzá!

Címkék: temető hadisír Rákosszentmihály

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr9116737518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása