Rejtélyes üdvözlet Hamburgból

2019.09.11. 07:00 :: BálintFerenc

Arcok a Nagy Háborúból 17.

A német SMS Berlin kiscirkálón szolgáló Dani Tillschneider Hamburgból küldött fotólapot a Baranya megyei Mágocsra a „szébreményű” Ádám Anna kisasszonynak. A német hadihajón szolgáló tengerész magyar nyelven írt üdvözlőlapja sok kérdést felvet, amelyekkel kapcsolatban az olvasóink véleményét is várjuk.


Két éve került a kezembe először ez a képeslap: a fotón a német császári haditengerészet (Kaiserliche Marine) egy fiatal matróza látható. Rendfokozata nincs, a sapkájáról viszont könnyen leolvasható a hajója neve: e szerint a tengerész az SMS Berlin nevű, Bremen-osztályú kiscirkálón szolgált a felvétel időpontjában.

Dani Tillschneider

A képeslap Hamburgban készült, a Sankt Pauli negyedben, a híres-hírhedt Reeperbahn szomszédságában álló Spielbudenplatzon. Itt a „Köllisch-Universum” nevű színház, vagy inkább mulató épületében működött M. Meyer gyorsfényképész, ahova tengerészünk betért megörökíttetni magát. Az épületet ma már hiába keresnénk, a teljes környék elpusztult a II. világháborús bombázások során.

A képeslap megírt fele tartogatott meglepetéseket: ugyanis magyar nyelven íródott (bár sajátos helyesírással), és Magyarországra is címezték: „szébreményű (így!) Ádám Anna kisasszonynak” a Baranya megyei Mágocsra.

A szöveg eredeti írásmóddal:

„Kedves Anna

Leveled megkabtam amelynek nagyon megörültem. Ujsák nincs a kivánságot már maga amint ládot a képen már katona vagyok. Tisstelem sokszor mintnyájatokat

Dani Tillschneider”

[Utólag ráírva:] „levél utána jön szerbusz(?)”

Dani Tillschneider

A postabélyegző felét sajnos a bélyeggel együtt letépték, de annyi kivehető, hogy a lapot minden bizonnyal Hamburgban adták postára, augusztus 15-én. Az évszám a bélyegző másik felén volt.

Sokat gondolkodtam ezen a képeslapon. A matróz egy magyarországi német lenne, aki valamilyen úton-módon beállt a császári haditengerészetbe?

A Tillschneider családnév Magyarországon is előfordult, Mágocs pedig túlnyomó többségében német lakosságú település volt akkoriban, bár ilyen vezetéknevű lakost nem találtam a faluban. Figyelemre méltó, hogy a lapot magyarul írta meg, de a sajátos elírásokból sejteni lehet, hogy nem ez volt az anyanyelve.

Felvetődött, hogy esetleg egy, a háború kitörésekor német kikötőben ragadt osztrák–magyar kereskedelmi hajó legénységének egy tagja lehet az illető, aki jobb híján a császári haditengerészetben kötött ki. Vagy esetleg eleve egy német hajótársaság alkalmazottja lehetett civilben? Mivel a szárazföldi összeköttetés megvolt a két ország között, könnyen hazatérhetett volna.

Az, hogy osztrák–magyar állampolgárok a német birodalmi haderőben szolgáltak, nem volt éppen példa nélküli, bár konkrét névhez köthető esetet eddig kettőt találtam. Az egyikük eléggé ismert, rá nem is vesztegetnék szót.

A másik ellenben meglehetősen speciális: Kálmán Géza a háború kitörésekor Német Kelet-Afrikában dolgozott vasútépítő mérnökként. Mivel a hazatérésre nem volt esélye, csatlakozott a német gyarmati haderőhöz, a Schutztruppéhoz. Ennek kötelékében harcolt egészen 1917-es fogságba eséséig. A háború után hazatért, élményeiről 1923-ban könyvet adott ki: Miaka Ile – Béke és harc a feketékkel címen.

Természetesen azt sem lehet kizárni, hogy emberünk – magyarországi gyökerekkel rendelkező – német állampolgár, aki egyszerűen elküldte egyenruhás fotóját a külföldi rokonoknak.

Próbáltam utánanézni a feladónak is, azonban nem jártam sikerrel: a világhálón elérhető a császári haditengerészet veszteséglistája, de ebben nem szerepelt.

Dani Tillschneider

Az SMS Berlin komolyabb harcba nem keveredett a háború alatt, tehát ha ezen a hajón szolgált végig, jó eséllyel túlélhette a világégést. Sorsa – úgy tűnik – titok marad, hacsak az olvasóink nem segítenek a megfejtésében.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó fénykép matróz haditengerészet fényképelemzés Mágocs sms berlin

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr615050616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása