Segítség nehéz időkben. Levélválogatás Thallóczy Lajos hagyatékából

2018.08.23. 18:09 :: Nagy Háború szerkesztőség

Könyvajánló

A könyvnapra jelent meg Zichy Mihály gondozásában Thallóczy Lajosnak az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában őrzött levelezése az első világháború időszakából. A kötetet 2018. augusztus 31-én, a Magyar Könyv Ünnepén, 18 órakor mutatják be a Mátyás templom előtti térségben.

 

Thallóczy Lajos a magyar történelem és tudománytörténet eddig jobbára méltatlanul elfeledett, érdemeihez képest homályban maradó alakja.

Mint a közös Pénzügyminisztérium tisztviselője, tudós munkásságával részt vett nemcsak a Monarchia balkáni politikájának alakításában, hanem a modern értelemben vett albán – és részben a bosnyák – nemzettudat kialakításában is. Kutatásai, forráskiadványai a 19. és a 20. század legnagyobb magyar Balkán-szakértőjévé avatják. Stílusa nem száraz, unalmas, hanem – egyéniségének megfelelően – lebilincselő, szórakoztató. Leveleit néha vitriolba mártott tollal írja, ám furcsa módon – ez teljesen egyéni nála – mégsem bántó ez a vitriol.

Nem véletlenül dedikált neki Gárdonyi Géza a következő szavakkal: „Thallóczy Lajosnak, az egyetlen goromba embernek, aki akkor kedves, ha goromba.” A tudós, a közös minisztériumi főtisztviselő, a bécsi magyarok egyik kiemelkedő vezetője ugyanis a szó legnemesebb értelmében volt különc és bohém, a vidám bécsi Büzértanya vezetője, mely Büzértanya – amúgy – a következő magyar történészgeneráció kinevelője és a magyar szellem megtartója volt Bécsben.

A bohém, vitriolos felszín alatt Thallóczy gyakorló katolikus volt, harmadrendi ferences, éjjeliszekrényén tartotta és naponta olvasta a Bibliát. Amikor Budapestre érkezett, elsőnek mindig szülei sírját kereste fel, de ezt nem tette köztudás tárgyává.

Politikai hitvallása – Magyarország akkori, a Monarchiában elfoglalt státuszát, távlati lehetőségeit, fejlődését tekintve – tömör és logikus: Magyarország, a magyar nemzet és a dinasztia között érdekegyezés áll fenn. A háború kitörésekor egyik levelében írja: „...Hát várjuk a bonyodalmak kifejlődését. Úgy látszik most megfordítva. Amint régen a hunok segítői voltak a gótok, és az igaz, hogy az utolsó időt letudva híven szolgáltak nekik, most mi vagyunk a germánok előőrsei. Ez se valami szép szerep, de jobban járunk vele, mint a muszkákkal és a Balkánnal, mert az mindig hazudik. A német durva, de becsületes.”

A háború alatt sokan fordultak hozzá segítségért, mert tudták, hogy nemcsak befolyása, de szíve is van. Óvakodott attól, hogy levelei által esetleg csüggedést okozzon, de a háború kimenetelét illetően az – idő előrehaladásával – egyre kevésbé voltak illúziói. Jelen válogatás nem véletlenül kapta címét – ott segített, ahol tudott, rendszerint nem eredménytelenül. A levelezés hű tükör: egyszerre van jelen az emberi tragédia, a korszellem, a tartás és a humor.

Thallóczy 

Zichy Mihály: Segítség nehéz időkben. Levélválogatás Thallóczy Lajos hagyatékából
Magyar Napló – OSZK, Budapest, 2018
Ára: 2.900 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: könyv könyvbemutató Thallóczy Lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr2314197919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása