Az I. világháború térképeken. Válogatás a gyűjteményből

2017.10.20. 07:35 :: Nagy Háború szerkesztőség

Kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

Az Országos Széchényi Könyvtár a centenáriumi években több első világháborús tematikájú tárlatot is rendezett. Kiállítássorozatuk legújabb része az intézmény egykori első világháborús gyűjteményéből nyújt válogatást, bemutatva korabeli térképeket, papírmaketteket, játékokat és más különleges dokumentumokat.

 

Az Országos Széchényi Könyvtár első világháborús gyűjteménye jól ismert lehet a korszakkal foglalkozó kutatók számára. „A gyűjteményt”, amelyet 1914 szeptemberétől 1922-ig gyarapítottak, sőt, 1924-ig a duplumok cseréivel tovább bővítettek, mára szétosztották a törzsanyag, a Plakát- és Kisnyomtatványtár, a Fotótár, a Kézirattár és a Térképtár között. Jelen kiállítás a térképek mellett a feldolgozás alatt álló egykori gyűjtemény sokszínűségét, sokrétűségét szeretné bemutatni, így a különböző nyomtatványok mellett kéziratos munkákat és tárgyi anyagot is láthatnak az érdeklődők.

Az egyik kiállított tárgy: török plakát a Fekete-tengert elzárni akaró orosz flotta felett aratott győzelmükről, a központi hatalmak uralkodói, Ferenc József, V. Mehmed és II. Vilmos arcképeivel Az egyik kiállított tárgy: török plakát a Fekete-tengert elzárni akaró orosz flotta felett aratott győzelmükről, a központi hatalmak uralkodói, Ferenc József, V. Mehmed és II. Vilmos arcképeivel

Az egyes vitrinek két-két frontszakaszt mutatnak be, az első (a kiállítás a folyosó végén kezdődik) a keleti, ide orosz és török plakátokat, képes albumokat sorakoztattunk fel. Különlegesség az a kézzel írt levél, amit Ilarion szerzetes küldött unokaöcsének Poltavából, valamint az egykor Kelet-Galíciában lévő Pluhiw oroszok által lerombolt, majd az osztrák-magyar hidászok által újjáépített vasúti völgyhídjának eredeti tervrajzai.

Az első tárló a török és az orosz frontokat mutatja be 

Az első tárló a török és az orosz frontokat mutatja be Az első tárló a török és az orosz frontokat mutatja be

A második vitrin a szerb és a román frontra koncentrál, az itt látható egyedi és ritka tárgyak közül érdemes kiemelni a szabácsi Narodna Obrana fából faragott eskütábláját, valamint két kéziratos térképet a megszállt Szerbia rudniki bányájáról, illetve a román betörésről. Ez utóbbi egy felvonulási tervet ábrázol, magyar részről, ami később ebben a formában nem valósult meg.

A második vitrin témája a szerb és a román front A második vitrin témája a szerb és a román front

Az utolsó vitrin az olasz és a nyugati front érdekességeiből válogat. Van itt olasz katonáknak szóló, repülőről leszórt röplap, egy brit állatvédő szervezet csatalovakat gyógyító alapjának adománygyűjtő brosúrája, korabeli papír repülőmakettek másolatai, vagy épp a „kölni bevásárlótáska”, amelyet már direkt élelmiszerjegyekhez alakítottak ki.

Az utolsó vitrin az olasz és a nyugati front érdekességeiből válogat 

Az utolsó vitrin az olasz és a nyugati front érdekességeiből válogat Az utolsó vitrin az olasz és a nyugati front érdekességeiből válogat

Külön tárolókban található egy első világháborús papírmodell, az Emden német könnyűcirkáló rekonstruált változata, valamint más, a hajózáshoz és a távol-keleti fronthoz kapcsolódó anyag.

Az Emden német könnyűcirkáló rekonstrukciója Az Emden német könnyűcirkáló rekonstrukciója

A kiállítás megtekinthető 2017. szeptember 29-től 2018. március 31-ig a Térképtár folyosóján nyitvatartási időben (H-P 9-17 óra, Szo 9-14 óra).

Szerző: Samu Botond, Országos Széchényi Könyvtár

Szólj hozzá!

Címkék: térkép kiállítás oszk

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr1412993846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Kiadványaink

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

süti beállítások módosítása