Vártüzér Nagant bajonettel

2013.10.09. 06:17 :: BálintFerenc

A fénykép és ami mögötte van 7.

Miről ismerszik meg egy tüzér? S mit keres egy vártüzér őrvezető, vagyis főtüzér oldalán egy orosz bajonett? S hogyan vélekedtek a hadieszközről Tömörkény István hősei? Egy újabb érdekes fotó Csapó János gyűjteményéből.

 

Ha rápillantunk erre a felvételre, legelőször a katona mellkasán látható, első látásra kuszának tetsző zsinór ötlik a szemünkbe. Ez nem más, mint a lövegirányzók jelvénye, hivatalos nevén Vormeister-Schnur, ebből már kitűnik, hogy egy tüzér van a képen.

 

A skarlátvörös gyapjúból készült irányzójelvényt 1876-ban vezették be és 1918-ig rendszerben maradt, sőt a magyar honvédség még a Horthy-korban is használta. A tüzérek mindenkor igen büszkén viselték.

Az irányzózsinór kiterítve Az irányzózsinór kiterítve
(forrás: ah.milua.org)

Ha lejjebb tekintünk, a következő érdekesség a katona öve és a rajta függő bajonett. Ez utóbbi karcsú, köpűs kialakításával meglehetősen elüt a Mannlicher-puska jól ismert késszuronyától. Eme jellegzetes szúróeszköz az orosz 1891 M Moszin-Nagant puskához tartozik. A központi hatalmak a háború során nagy mennyiségű Nagant puskát zsákmányoltak és ezeket kisebb-nagyobb átalakításokkal kiadták a saját csapatoknak - főként a másodvonalbeli egységeket látták el ilyen fegyverekkel.

Német és osztrák felhasználású Nagant bajonettek Német és osztrák felhasználású Nagant bajonettek
(forrás: mosinnagant.net)

Tömörkény István is megemlékezett a Nagant bajonettről:

„Ülnek ott az asztalok körül, sokféle ember, öreg, fiatal. Vannak köztük »még meleg« szürkeruhás fiatalok, ezek holnap már mennek valamerre menetzászlóaljban. Új bőröveiken orosz szurony csüng. Az öregek közül többen még nem láttak ilyent. Egyet előhúznak a szürkére festett vékony tokjából, s hamarosan megindul a vita, hogy jó-e az a bajonét, vagy nem jó. Az egyik azt mondja, hogy jónak kell annak lenni, mert a muszkának is meg van a magához való esze. A másik úgy véli, hogy akármennyi esze van is a muszkának, azért csak nem jó ez a szurony, mert ez nem bajonét. Nincsen neki éle, nem lehet vele vágni. Hát aztán most már az ember a bicskáját valahol elhagyja, akkor mivel szeg kenyeret?”

Tömörkény István: Pengetés (1915)

Az 1888 M Habsburg-címeres övcsat elsőre a gyalogos katonák felszereléséről ismerős, azonban nem csak őket, hanem a kurtályokkal felszerelt vártüzérséget is ilyenekkel látták el - szemben a tábori tüzérekkel, akik a lovasság mintájára karabélyt viseltek a hozzávaló szorítós derékszíjjal, amely egytüskés vascsattal záródott.

Egy szó mint száz: bár biztosak nem lehetünk benne, a felvételen nagy valószínűséggel egy vártüzér őrvezető (illetve a csapatnem szerinti hivatalos megnevezéssel főtüzér) látható.

9 komment

Címkék: fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr405558040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2013.10.09. 07:15:33

A háttérben látható épület kinézete alapján a fotó nagy valűszínűséggel az olasz harctéren készülhetett.

janos900 2013.10.09. 07:35:32

A képek szövege fel van cserélve.

Kérdés: A szuronyokon van bojt. Ez szokás volt a Monarchiás szuronyokon is? Volt szerencsém korhű figurákat festeni a császári német hadseregből, és azokon is mind volt ilyen, sőt ha jól tudom ezredenként más volt a színkombináció.

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.10.09. 11:22:07

@janos900: Igen, volt a monarchiában, az altisztek a szuronyon és az utászkardon viselték. Egyes tisztek, akik a kard helyett bajonettet viseltek, csináltattak hozzá bojtod, de ez nem volt hivatalos.

A némettel ellentétben itt csak egyféle szín/minta volt és nem nyitott, hanem zárt bojtok voltak, mint a képen.

wraith42 2013.10.09. 14:23:25

Nekem úgy rémlik, hogy 1917 elején a tiszteknél is rendszeresítettek szuronybojtot, de majd menézem.

Emlékeim szerint itt is a kardbojtokhoz hasonlóan volt sárga az altiszteknek, sárga, de selyemből a tisztjelöltetknek és aranyszínű a tiszteknek, vagy nem?

MTi 2013.10.09. 14:38:56

A Tömörkény-idézet nagyszerű: velős népi bölcselet!

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.10.09. 19:15:23

@MTi: Faluhelyen a mai napig egykori szuronyokból lett kések a disznótorok főszereplői...

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása