Huszár vagy lovasított tüzér?

2013.06.06. 06:31 :: BálintFerenc

A fénykép és ami mögötte van 3.

Maroshévizi olvasónk gyergyóditrói születésű dédapja, Bajkó Ignác háború alatt készült műtermi felvételeit küldte el a Nagy Háború Blognak. Kérdése az volt, milyen fegyvernemnél szolgált a dédapja.
 
 
 

 

"Tisztelt szerkesztők! Ezek dédnagyapám első világháborús képei. Szeretném tudni, milyen fegyvernemnél szolgált, huszár vagy lovasított tüzér talán? Székelyföldön, Gyergyóditró községben lakott. A sapkán látszik egy 16-os szám. [...] A családi legendárium nem tud sokat, csak annyit, hogy valahol Galíciában harcolt. Neve Bajkó Ignác, született Gyergyóditróban, 1887. október 16-án. Tisztelettel Rebendici Erik, Maroshévíz, Románia.”

Bajkó Ignác Bajkó Ignác

 

Amit meg lehet állapítani: a képek 1915 és 1918 között készülhettek. A második felvételen Bajkó Ignác Bronz Vitézségi Érmet, valamint Vas Érdemkeresztet visel.

Az ívelt torkolatú csizma és a szemernyő nélküli tábori sapka egyaránt lovas, vagy lovasított csapatnemre utal.

A kardja egy 1877 M könnyített lovassági szablya, amellyel a lovasított tüzéreket látták el. A sapkán lévő gombokat sajnos nem lehet kivenni - ezek szintén utalhatnak tüzérségre.

A sapkája oldalán olvasható 16-os szám véleményem szerint a temesvári 16. közös huszárezredet takarja.

 

Ami még figyelemre méltó, hogy a kardja nincs rendesen felcsatolva, hanem csak egy csatlék tartja a hüvelyt. A korban eléggé elterjedt szokás volt, hogy a fényképészek "extra" katonai kellékeket tartottak a műteremben, így arra is gondolhatnánk, hogy a kard nem a sajátja, hanem csak a fotó kedvéért övezte fel – mégis, mivel mindkét képen ugyanazt a kardot viseli, valószínűleg a sajátja lehetett.

A rendfokozata mindkét képen szakaszvezető, a különbség annyi, hogy a sapkás felvételen már az anyaghiány miatti egyszerűsített hajtókát (keskeny csík hajtókaposztóból) viseli. A zsebénél egy sípzsinór lóg, akkoriban ez elég elterjedt "kiegészítő" volt.

Összegzésképpen: a felvétel és a születési hely alapján Bajkó Ignác a 16. közös huszárezredben szolgálhatott. Mindazonáltal a 16-os szám jelentheti valamelyik háború alatt felállított tüzéralakulatot is.

6 komment

Címkék: fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr395346385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wraith42 2013.06.06. 09:21:50

Amennyire tudom, a huszárcsizmát csak a huszárok viselték, a többieknek egyenesszárú csizmájuk volt. Viszont ha 16-os huszár, akkor miért ilyen sötét a hajtókája? A kardja is inkább 77M lovassági kardnak tűnik, azt pedig elvileg a tüzérségnek osztották ki. A sapkagombjai is elég gyanusak. Szerintem a sötét hajtókaszín, a kard és a gombok alapján én inkább tüzérre szavaznék.

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.06.06. 14:06:59

@Ren42: A perdöntő bizonyíték valóban a sapkagomb lenne...

Viszont ha bebizonyosodik, hogy tüzér akkor pedig azt kell kiokumlálni, hogy a 16 mit jelenthet.

Zsírosh B. Ödön 2013.06.06. 19:27:32

Nem értem miért csak egy csatlék lenne becsatolva? Ha derékon viselték az M1877 kardot, normál legénységi csatlékkal, akkor felső függesztő karika belső fülébe akasztják a csatlékot, amit általában a zubbony eltakar. A külső fül ilyenkor szabadon van. Egyedül az M1877 kardon van ilyen dupla málhafül.
A huszár ezredekben a géppuskás szakaszok is illetve 1916 után a beosztott tüzérség is viselt M1877 kardot.

wraith42 2013.06.06. 23:36:16

A sapkáról egy nagyobb felbontású kép sokat segítene, egyrészt a gombokat jobban lehetne látni, illetve hátha a 16-ról is kiderült hogy nem az, hanem mondjuk furán csillan a fény egy sapkajelvényen. A sapkarózsából pedig kiderülni, hogy honvédség vagy közös hadsereg.

Esetleg az 1914-16-os közlönyök névmutatóját is végig lehetne futni, bár nem tudom, hogy a vitézségiket pontosan mikortól kezdték el kihirdetni, illetve egy idő után már nem írtak pontos csapattesetet.

wraith42 2013.06.06. 23:37:21

Ja és esetleg a Magyar tüzérben is meg lehetne nézni, én a Magyar huszárban nem találtam meg.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása