Súlyos sérülés

2012.12.14. 07:30 :: Babos Krisztina

A debreceni kórházból írt fotólapon Frühwirth Gyula urat Imre barátja tudósítja Oroszországban szerzett sérüléséről és jelenlegi súlyos állapotáról.
 
 

 

Tekintetes Frühwirth Gyula úrnak
Szombathely Kálvária utca 8.

Debreczen 914. 24./IX.

Kedves Barátom!
Vedd emlékül tőlem ezen kórházban készített felvételemet, mely örökké hivatva van bizonyítani Oroszországban szenvedett súlyos sérülésemet.
Ölel szerető barátod Imre

 

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr964964615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2012.12.14. 07:49:45

De azért a képről jól látszik, hogy Imre már lábadozott: baráti társaság, kis itóka (vajon mi lehet? :-D) és egy kedves ápolónő társaságában...

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.12.14. 07:59:56

@MTi: Igen, jól látható, hogy hősünk túl fogja élni a sebesülést és tán a kórházi kezelést is :)

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.12.14. 20:58:22

@MTi: @Natasa Gajdarova: Elsőre nekem is gyanús volt ez a súlyos sérülés, a képről inkább valami mulatság jutna az ember eszébe... Imre mintha már ki is ütötte volna kicsit magát! :) De mi van, ha tévedünk és Imrének pl. nincs lába, amit nem láthatunk, ugye, s az arca sem az alkoholtól, hanem a fájdalomtól, vagy a bánattól torzul?

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.12.14. 21:24:24

@PintérTamás: Hát igen, ezt sem zárhatjuk ki. De valami mégis azt súgja, hogy ez egy viccesnek szánt képeslap. (Remélem nem tévedek nagyot.) Nagy fájdalommal, főleg amputációval valahogy jellegzetesen nem ilyen képek készültek. Kötéssel a sebükön inkább pizsamában vagy kórházi hálóingben feküdnének, és nem egyenruhába öltözve hevernének az ágyban (ha ő Imre).

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.12.14. 21:32:12

@PintérTamás: Mindenesetre valóban fennállhat, hogy a lap írója nem ironizál, a sérülése valójában súlyos és fájdalmas, úgyhogy Tamás megkövetlek, és kiveszem az idézőjelet. Elnézést az egyértelműsítésért.

MTi 2012.12.14. 22:30:55

@Natasa Gajdarova: a háttérben látszik még egy poharat tartó kéz! Az ágy körül pedig ott az "ellátmány": italosüvegek, befőttek.

Jedul 2012.12.15. 08:39:28

Próbálom elfogadni, amit Imre (tizedes (?), merthogy a galléron mintha látnám a rendfokozatát) ír, habár tényleg vannak furcsa körülmények a fotón. Az egyenruha, a csákó, a cigaretta és az ital nem illik a ”súlyos sérüléshez”. De ha mégis, akkor már erősen lábadozó stádiumban van. Ebből következtetve, mivel a képeslap 914. szeptember 24-én íródott, kb. 20. körül készülhetett, és meg van említve, hogy a sérülés orosz földön érte. Ez szerintem valahol északon, Krasznik, Komarov környékén történhetett, mert az említett időben Kelet-Galíciában már mélyen bent volt az orosz.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.12.15. 09:56:20

Annyira a háború legeleje, hogy még propaganda célokat is szolgálhatott az ilyen fotó: súlyos sebesültünket mindenféle földi jóval kárpótoljuk szenvedéseiért! Egyfajta forgatókönyv: "Imre, maga is vegyen mondúrt! Jön a fotós! Nővérke, üljön oda, takarja el a tizedes úr sebesülését, ne sokkoljuk a közönséget, s mutassa meg neki Az Est legfrissebb számában a róla szóló cikket! Fiúk, maguk meg koccintsanak, Imrével ezzel a jóféle gyomorkeserűvel, amit a tábornok úr küldött Imre gyógyulása érdekében! Tegyenek egy cigarettát is a szájába, de ne gyújtsák meg, mert tudják, hogy idebenn tilos dohányozni! Na, most senki ne mozduljon, készül a fotó! Imre, majd maga is elküldheti a barátoknak, családnak, hadd lássák ők is, milyen jó dolga van itt nálunk!"

PollmannFerenc 2012.12.16. 17:11:43

Hát nem tudom... Szerintem ne legyünk ennyire gyanakvóak. Én hiszek Imrének! Egy ilyen fotó túl kicsiny falat lenne valamiféle manipulációhoz.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.12.16. 22:21:21

@PollmannFerenc: Én is hiszek neki, csak nagyon beállított a kép.

MTi 2012.12.16. 23:21:34

@PollmannFerenc @PintérTamás: : Azt hiszem, mind a kettőtöknek igaza van: a háború elején vagyunk, de már oly sok a szörnyűség - próbáljunk valami biztatót mutatni (ha beállított, akkor tudatosan, ha nem akkor ösztönösen).
Ne feledjük el, Vilmos császár azt ígérte: "mire a falevelek lehullanak..."

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.12.17. 12:40:00

@PintérTamás: Nyilván beállított a kép (nagyjából a legtöbb az), ugyanakkor a cigarettás fickó (talán Imre) eléggé spontánnak tűnik. Lehet, hogy ő "rendezte" a képet, hogy hazaküldhesse - és nem propaganda célból, csak a hecc kedvéért, vagy az otthoniak megnyugtatására - milyen jó dolga van neki: itt a kedves nővérke, itallal koccintanak az egészségre, cigi lazán a szájban, a befőttek az éjjelin. A propagandaanyagok ennél többnyire bárgyúbbak. Az is megeshet, hogy az a sérülés eleve sem lehetett olyan súlyos, és pont ez az irónia tárgya. (Én leginkább erre hajlok.) Rengeteg borzalom volt ebben a háborúban, de sok szerencsés túlélés is. Azon kívül ők is csak emberek voltak, miért ne engedhettek volna meg maguknak egy kis humort?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.12.17. 21:06:30

@Natasa Gajdarova: Való igaz, a korszak technikájával minden kép "beállított" volt, hisz hosszan vártak az exponálásra! :) Ha tudnánk Imre keresztnevét, s az alakulatát, utána lehetne járni a sebesülésének... Így csak találgatunk. A humort én sem zárnám ki teljesen. Vajon milyen lapot mutogathat nekik a nővérke, hogy Imrének majd ki esik a szájából a "czigarita" a csodálkozástól, a katonatársának meg majd ki guvad a szeme? :)

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása