Elsának megemlékezésül – Életképek a Mrzli Vrh-ről

2012.02.24. 08:50 :: PintérTamás

Az Isonzó melletti Mrzli Vrh zord hegytömbjének a neve többször szerepelt már a blogon. Az itt harcoló magyar katonák történetei és a szegediek temetőjének kutatása után ma néhány különleges fotólapot mutatunk be innen. Mindennapok a harcok szünetében kutyával és anélkül! A különleges fotókat ismét Szanyi Miklós olvasónk gyűjteményéből kaptuk.

 

A Mrzli Vrh nevével olvasóink már több bejegyzésünkben találkozhattak. A 3. hegyidandár kötelékében a hegyet védelmező szegedi 46. gyalogezred III. zászlóaljának legendás tisztje, Paduschitzky Alfréd több emlékezetes haditette itt játszódott, s beszámoltunk már az alakulat temetőjének 2011 őszén végzett felkutatásáról is.

Az alábbiakban Földvári Imre főhadnagy hagyatékából származó négy fotólapot mutatunk be. Az olvasónk tulajdonában lévő képeknek azért is örültünk nagyon, mert jól kiegészítik az itteni eseményekkel kapcsolatban a korábbi posztokban megismert információkat. A képek segítségével betekintést kaphatunk a Mrzli Vrh árkaiban a harcok szüneteiben folyt mindennapi életbe, amikor fotózni lehetett. A négy képből kettő 1916-ra datált. A másik kettő esetében nagy valószínűséggel szintén ebből az évből származó képekről van szó.

A négyből hármon feltűnő egykori tulajdonosról sajnos nem sikerült bővebb információra bukkannunk. A Hadtörténelmi Levéltárban Kiss Gábor segítségével mindössze annyit sikerült kiderítenünk, hogy a császári és királyi 1917-es és 1918-as névkönyvek említenek egy bizonyos Földvári Imrét, aki a jelzett időben a cs. és kir. 7. vonatosztály tartalékos hadnagya volt. Nem tudjuk azonban, hogy az illető megegyezik-e a képeken feltűnő személlyel.

Időrendben az első fotólapunk a hátlap szövege alapján április 17-én, a többi lap alapján nagy valószínűséggel szintén 1916-ban készült, egy közelebbről meg nem nevezett parancsnokság melletti lövészárokban. A kép segítségével egy vidám névnapi köszöntés tanúi lehetünk.

 

A fotólap hátlapszövegének az átirata így hangzik:
Névnapi gratuláció a lövészárokban IV. 17-én. Erdensohn, az ünnepelt Michály m[a]j[o]r, Én, Nagy géppuskás, Mendel dr., Palovitz dr. A kommandó mellett. A major elmerül éppen az ideálja ajándékának szemlélésében, Nagy (Nagi, Görbicsek) pedig megjegyzéseket kockáztat meg bal fülembe

Vajon valahol megvan-e még az őrnagy lovaglópálcája?

A következő fotólap szereplőit egy kivételével nem ismerjük, miként a helyszínt és a címzettjét sem. Valószínűleg egy leváltást követő pihenő alkalmával készülhetett a fotó valamelyik krajnai településen. A kép jobbszélén álló személyt véljük a lap írójának.

 

A fotólap hátoldalán található felirat utal a sorozat tulajdonosára:
Elsának megemlékezésül
Földvári Imre
Feldpost 60., 1916. június 11.

A következő lap a szegedi 46. gyalogezred III. zászlóalj 9. századának a tisztjei közül örökít meg néhányat a Mrzli Vrh árkaiban. Hősünk ezen nem szerepel.

 

A fotólap hátoldalának szövege a következő:
A III/46 - 9 ik száz[ad]ban a Mrzlyn
Thierry, Szűcs, Dr. Szojka Kornél, hátul Kertész

A kép szereplői közül Dr. Szojka Kornélról sikerült további információkat is kiderítenünk. Hirn László két háború közt megjelent A negyvenhatosok fegyverben 1914-1918 című kötetében megtalálható katonai pályafutása.

 

A hadiút leírása alapján a kép 1916 nyarán készülhetett, amikor a XXI. menetzászlóaljjal újra a 46/III. zászlóaljhoz került a Mrzlire. Az Országos Széchényi Könyvtár gyászjelentés-gyűjteményében sikerült megtalálnunk a 90 évet élt tartalékos főhadnagy életútjának legvégső dokumentumát is. Az 1978-as szentesi gyászjelentés érdekessége, hogy az szintén megemlékezett Dr. Szojka Kornél első világháborús részvételéről, ami arra enged következtetni, hogy az a család számára is jól ismert és tisztelt időszakot jelentett az elhunyt életútja során.

 

Legutolsó képünk is igazi csemege. Földvári Imre ezúttal a bajtársai körében és egy kutya társaságában látható 1916 októberében. Ekkor már főhadnagy, a korábbi képeken még csak hadnagy volt. A fotó a sziklás háttér alapján szintén készülhetett a Mrzli oldalában. A „hadi eb” nevét is ajánljuk olvasóink szíves figyelmébe!

 

A hátoldal szövege:
Vékony, Szántai,
Ságy, Vollner, Kovács,
Én, Görz [a kutya], Kontz Anty,
aki kivételesen hallgatott.
1916. X.

Szólj hozzá!

Címkék: mrzli vrh földvári imre szegedi 46/iii. zászlóalj dr. szojka kornél

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr694188967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása