A székesfehérvári 17-es honvédek emléknapja

2011.07.19. 13:51 :: Nagy Háború szerkesztőség

2011. július 18-én délután Székesfehérváron, az egykori 17-es honvédek laktanyájában megemlékezésre került sor. Az újjáélesztett "ezrednapon" az egykori alakulat tagjaira és hősi halottaira emlékeztek az egybegyűltek. A város házi ezrede a Nagy Háborúban hatalmas áldozatot hozott a haza védelmében, hősi halottainak sírjai Galíciától a Piavéig megtalálhatók a katonatemetőkben.

A megemlékezésen a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány részéről Rózsafi János és Stencinger Norbert is részt vett A megemlékezésen a blogot üzemeltető Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány részéről Rózsafi János és Stencinger Norbert is részt vett

E napon került bemutatásra ifj. Damó Elemér ezredes könyve is, amely édesapja, Damó Elemér honvéd százados naplója felhasználásával készült. Damó Elemér először az ezred utász századának, majd III. zászlóaljának parancsnokaként harcolt a 17-esek soraiban az orosz, majd az olasz fronton. Az egykori csapattiszt igen olvasmányosan, a saját tapasztalatait is leírva követte nyomon a harci eseményeket.

A könyvbemutató után került sor márkosfalvi Sipos Gyula ezredes fából faragott szobrának avatására. A szobor Horváth Lajos népi iparművész alkotása. Rózsafi János és Stencinger Norbert az avatás után alapítványunk és blogunk nevében koszorút helyezett el a szobor talapzatánál. Szerzőink az ezred harcainak kutatójaként is tisztelegtek a legendás ezredparancsnok és katonái emléke előtt.

Márkosfalvi Sipos Gyula frissen felavatott szobra Márkosfalvi Sipos Gyula frissen felavatott szobra

Rózsafi János elhelyezi alapítványunk koszorúját Rózsafi János elhelyezi alapítványunk koszorúját

A koszorú felirata A koszorú felirata:Tisztelettel adózva a Nagy Háború hős 17-es honvédei emlékének
Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány - Nagy Háború blog

A szoboravatás után a Zichy-ligetben álló ezredemlékműnél folytatódott az ünnepség. Cser-Palkovics András polgármester úr emlékező szavait követően a város vezetői, valamint a Magyar Honvédség katonai parancsnokai helyezték el koszorúikat az oroszlános emlékműnél.

Az emléknapra szóló meghívót és a részletes programot ezen a linken találjátok.

Szólj hozzá!

Címkék: szoboravatás székesfehérvári 17–es honvéd gyalogezred márkosfalvi sipos gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr823079652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása