Egyéves önkéntesek és a karpaszományosok

2010.08.18. 08:08 :: PintérTamás

Az Osztrák-Magyar Monarchiában a tartalékos tisztképzés alapját az ún. egyéves önkéntesi rendszer jelentette. Ezt olyan iskolázott és művelt fiatalok részére állították fel, akiket polgári karrierjükben akadályozott volna a letöltendő kötelező katonai szolgálat (a közös hadseregnél három, a Honvédségnél két év). A lehetőséggel a középiskolát végzettek élhettek (érettségi nem volt szükséges), és azok, akik az általános műveltségükről egy polgári és katonai tagokból álló vegyes bizottság előtt sikeresen számot adtak.

Egyéves önkéntes (karpaszományos) tizedesek menetfelszerelésben Egyéves önkéntes (karpaszományos) tizedesek menetfelszerelésben

A közös hadseregben már működő gyakorlatot 1882-től vezették be a Honvédségnél. Az egyéves önkéntes szolgálatot kezdetben saját költségen kellett teljesíteni: ruházatról, élelmezésről és elhelyezésről is maguknak kellett gondoskodni, a fegyverzet és a felszerelés használatáért pedig külön díjat fizettek a kincstár részére. 1889-től lehetővé tették, hogy a középiskolát jelessel végzők, az érettségizettek és a szegénységüket hatóságilag igazolni tudók az állam költségén szolgálhassák le az egy évet. Ekkortól zsoldot is kaptak, s az önkénteseket központilag (a gyalogosokat a Ludovika Akadémián, a huszárokat a Központi Lovas Iskolán) képezték ki. A bevezetett kedvezmények, illetve valószínűleg az iskolázottság és az általános műveltség növekedése miatt az önkéntesek száma jelentősen megnőtt, ezért honvédkerületenként 1890-től önkéntes iskolákat szerveztek, amiket 1912-ben tartalékos tiszti iskolákká alakították át.

Varga Antal egyéves önkéntes őrvezető menetfelszerelésben Varga Antal egyéves önkéntes őrvezető menetfelszerelésben

Az egyéves önkéntes képzésben részt vevők önkéntes karpaszomány viselésére váltak jogosulttá. Ők lettek a karpaszományosok. Az elnevezés az Osztrák-Magyar Monarchia idején alakult ki, de hivatalossá csak a két háború között vált. Az elnevezés alapja a zubbony ujjvégződése fölött 10 centiméterrel a sárga színű, a közös hadseregben fekete, a honvédségnél meggyvörös beszövéssel rendelkező, spiccben végződő, az ujjat körülfogó mintázat, az ún. karpaszomány.

A karpaszományosokat sok kedvezmény illette meg, pl. szabad kimenővel rendelkeztek, s kimenő ruházatként tiszti mintájú egyenruhát hordhattak, szolgálaton kívül megjelenhettek tiszti társaságban, alantas munkára még büntetésként sem lehetett kötelezni őket. Újonckiképzés után azonnal őrvezetők, a közös hadseregben alkalmazott német megnevezéssel Gefreiterek lettek. Fél év után tizedessé (Korporal), esetleg szakaszvezetővé (Zugsführer) léptek elő. Ezt követően az arra érdemeseket tanfolyamra vezényelték, amelynek a sikeres elvégzését követően hadapród őrmesteri (Kadett-Feldwebel), 1909-től hadapród (Kadett) rendfokozatot nyertek. Ezután hadapród tiszthelyettesé, 1909-től zászlóssá (Fähnrich) léptették elő őket. A zászlósok a gyakorlatok, illetve a háború során századosi rangig juthattak előre a katonai ranglétrán. Sokan átléptek a tényleges (hivatásos) állományba. Aki nem került tanfolyamra, vagy azt nem végezte el, az karpaszományos őrmesteri rangot kapott, de további előrelépésre nem volt lehetősége.

Kókay László egyéves önkéntes őrvezető kimenő ruházatban Kókay László egyéves önkéntes őrvezető kimenő ruházatban

(Magyarország az első világháborúban. Lexikon A-Zs című kötet felhasználásával. Főszerkesztő: Szijj Jolán, szerkesztő: Ravasz István)

5 komment

Címkék: kókay lászló varga antal egyéves önkéntes karpaszományos

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr432227058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wraith42 2012.02.10. 13:17:30

Először is gratulálok a remek bloghoz, csak pár napja akadtam rá, de azóta folyamatosan olvasgatom :)

A bejegyzéshez kapcsolódóan:
- A karpaszomány tudtommal kizárólag sárga volt (mint az őrmesteri paszomány), a közös hadseregben fekete, a honvédségnél meggyszín csíkkal. A fegyvernemi szín eléggé értelmezhetetlen 1918 előtt, a közös hadseregben a gyalogságnak ill lovasságnak ezredenként különböző hajtókaszíneik voltak, nem volt egységes fegyvernemi szín, mint pl. a tüzérségnél.
- Az egyéves önkéntesek címzetes őrvezető/tizedes/szakaszvezető rendfokozatokat kaptak, azaz nem kellett betölteniük a rendfokozattal járó beosztást
- A hadapród őrmester/hadapród rendfokozat után tartalékos zászlós rendfokozatot kaptak
és a tartalékban is léptek előre, kivéve ha mint a cikk is írja, átléptek a tényleges állományba (megfelelő tanfolyam elvégzésével persze)
- A háborúban az egész folyamat felgyorsult, ha jól rémlik akkor kb 3 hónap alatt lett az egyéves önkéntesből hadapród és onnan is 1-2 éven belül már tartalékos főhadnagy lehetett. A szükséges előképzettség feltételeit is jelentősen csökkentették ha jól emlékszem

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.02.10. 21:59:26

@Ren42: Örülünk, hogy ide talált, s tetszik a "művünk". Köszönjük az észrevételeket, kiegészítéseket, s várjuk a továbbiakat! :)

A bejegyzés alapja a végén megadott kötet vonatkozó szócikkei, de mint mindenben, amit emberek készítenek, ebben is lehetnek esetleg hibák...

wraith42 2012.02.10. 23:26:27

@PintérTamás: Most kicsit utánaolvastam és úgy nézem, hogy a fegyvernemi színű karpaszomány a Horthy-kor hozományza, szóval létezett ilyen csak kicsit később.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.02.10. 23:45:30

@Ren42: Köszönjük, elképzelhető. Jelezni fogjuk az észrevételt a kötet szerkesztőinek is, s a válaszuktól függően javítjuk a bejegyzést is.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.02.15. 21:49:12

@Ren42: A karpaszomány színével kapcsolatban Dr. Ravasz István közvetítésével megkaptuk ma Dr. Baczoni Tamás őrnagy úr, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum egyenruha szakértőjének a válaszát, ami az Ön véleményét erősítette meg. Ennek a lényege, hogy a fegyvernemi színű karpaszomány valóban csak a Horthy-kor "találmánya", s az 1920-as szabályzatban említik először. A Monarchia idején a karpaszomány egységesen sárga színű volt, fekete beszövéssel a közös hadsereg, meggyvörös beszövéssel a honvédség esetén.

A bejegyzést is ilyen értelemben javítottuk, s Ravasz úr levele alapján a készülő újabb kiadásban a lexikon szócikke is javításra fog kerülni. Köszönjük, hogy felhívta a figyelmünket, s így közvetve a lexikon szerkesztőinek a figyelmét is a kérdésre!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása