„Gondolja, hogy még más merénylet is készül ellenem?”

2010.08.10. 08:00 :: StencingerNorbert

A szarajevói merénylet – 2. rész

A sikertelen bombamerénylet után feldúlt állapotban a városházára érkező trónörököst Szarajevó polgármestere várta, és nyomban üdvözlő beszédbe fogott, Ferenc Ferdinánd azonban ezekkel a szavakkal szakította félbe: „Szarajevóba jövök barátként és valaki bombát dob rám, ez felháborító…”

A megszeppent, hajlott korú városvezető röviden befejezte akadozó üdvözlőbeszédét, majd Ferenc Ferdinánd válasza után bementek az épületbe. Zsófia hercegnő az emeleten fogadta a helyi vezető személyiségek feleségeit, akik külön köszöntötték őt. Ezalatt a főherceg a további programokról egyeztetett. A bombarobbantás után Rumerskirch ismét a hazatérést támogatta. „Gondolja, hogy még más merénylet is készül ellenem?” – kérdezte a főherceg Potiorektől, aki megnyugtató választ adott, és új útvonallal a program folytatását javasolta. Ferenc Ferdinánd mindenekelőtt a sebesült Merizzi alezredest szerette volna meglátogatni a kórházban, és elutasította azokat a tanácsokat, amelyek a látogatás azonnali befejezését erőltették.

A kórházlátogatás beiktatása is módosította az eredeti útvonalat. Ezt megbeszélték Gerda (más források szerint Gerber) rendőrfőnökkel, aki a szemtanúk szerint „láthatóan csak felületesen figyelt oda”. Az előzetes tervek szerint a trónörökös, felesége nélkül, az állami múzeum új épületéhez hajtott volna, ám a merénylet után a főhercegné úgy döntött, hogy elkíséri férjét a kórházba.

A türelmetlen Ferenc Ferdinánd az azonnali indulás mellett döntött. A trónörökös pár és a táborszernagy ismét a harmadik autóba szállt. A gépjármű tulajdonosa, Harrach gróf most nem a sofőr mellett foglalt helyet, hanem ragaszkodott hozzá, hogy a kocsi hágcsóján állva testével védelmezze az illusztris vendégeket. A menet elindult.

A trónörököspár elindul a tragikus útra A trónörököspár elindul a tragikus útra
(Ferdinand May: A Fekete kéz című kötetéből)

Az autóban ülő Potiorek észrevette, hogy nem a megbeszélt irányba mennek. Hirtelen álljt parancsolt a harmadik autó sofőrjének, aki követni akarta az előtte haladókat. Az eredeti program szerint ugyanis az Appel rakparton jobbra kellett volna fordulni a Ferenc József utcánál, és az első autó – úgy látszik nem tájékoztatott – vezetője ezt is tette, és a második gépjármű is követte őt. A merénylet miatt megváltozott program szerint viszont egyenesen kellett volna továbbhaladni, ezért utasította a táborszernagy a harmadik autó sofőrjét a módosításra. Miközben a kocsi megállt, hirtelen lövések dördültek. Gavrilo Princip, aki pont itt várakozott, kihasználta a váratlan alkalmat, és tüzet nyitott az előtte néhány lépésre forgolódó autó utasaira.

Gavrilo Princip A merénylő, Gavrilo Princip
(Ferdinand May: A Fekete kéz című kötetéből)

Egy közelben álló detektív – észlelve szándékát – el akarta kapni a karját, de őt egy másik fiatalember a tömegből leütötte. A sofőr, Potiorek parancsára azonnal elhajtott a súlyosan sebesült hercegi párral, és néhány perc múlva megérkeztek a kormányzói palotához.

Ezalatt a helyszínen a korabeli Az Est beszámolója szerint: „a merénylő körül rettenetes verekedés támadt: Morsey adjutáns kardjával többször rávágott Principre a közönség pedig véresre verte”.

A merénylet helyszíne A merénylet helyszíne
(Ferdinand May: A Fekete kéz című kötetéből)

A két öntudatlan sebesültet felvitték az emeletre. A főherceghez siető Feuer ezredorvos mindent megkísérelt, hogy a főherceg súlyos nyaki illetve Zsófia testi sebét ellássa, de sajnos hiábavaló volt minden próbálkozása és rövidesen így szólt: „Itt minden emberi segítség lehetetlen már, Őfensége kiszenvedett”. A főhercegné szintén belehalt sérüléseibe.

A trónörökös szemeit udvarmestere, báró Rumerskirch zárta le, majd sietve megérkezett Puntigam práter, hogy megadja az abszolúciót az elhunytaknak.

A trónörökös véráztatta zubbonya A trónörökös véráztatta zubbonya
(Ferdinand May: A Fekete kéz című kötetéből)

A városban történtekről Kovacsevics Milos detektív így nyilatkozott Az Est kiküldött munkatársának: „A halál bekövetkeztekor Szarajevóban megszüntették a telefon és távíróközlekedést és egyben táviratok mentek az összes határállomásra, hogy senkit a határon át ne bocsássanak, és hogy senki a határról el ne mozdulhasson. A tragédiáról szóló első táviratot délelőtt 11 órakor küldte el báró Rummerskirch a királynak, és a vonal teljesen szabad lévén a távirat néhány perc múlva Bécsben és rövid idő múlva Ischlben volt”.

12 komment

Címkék: ferenc ferdinánd gavrilo princip zsófia hercegnő szarajevói merénylet gróf harrach ferenc potiorek táborszernagy merizzi alezredes

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr372210778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gefraiter 2010.08.10. 21:51:57

Szinte tálcán kínálták a főhercegi párt Gavrilo Principnek. Micsoda véletlenek sora, vagy ennek így kellett történnie?

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.12. 10:59:51

Kedves Gefraiter, valóban sok véletlen közrejátszott a trónörököspár halálában,de véleményem szerint nem csak ezen múlt, hanem elsősorban a szervezésen. Nem voltak elegendően szigorúak a biztonsági intézkedések, nem volt elég körültekintő a szervezés. Egy felelősebben átgondolt rendezéssel talán más lett volna a folytatás. De az elmúlt kommentedben említetted, hogy a történelemben nincs ha vagy talán...

bakafant 2010.08.20. 11:17:07

Kedves Norbert, ha nem bánod, akkor néhány apróságot hozzátennék. Rumerskirch: Ferenc Ferdinándnak nem udvarmestere, hanem főudvarmestere (Obersthofmeister) volt. Nevét egy em-mel írta - ahogy Te is - függetlenül attól, hogy az idézetben (Az Est) rosszul szerepel. Zsófia: hercegnő (Herzogin von Hohenberg) de nem főhercegnő, legfeljebb főhercegné. Sebesülése természetesen testi volt, azon belül pedig altesti (szétlőtték a hasi aortáját).
A sebesültekhez siető Feuer nevű ezredorvosról semmit sem tudok. Egy bizonyos Dr. Richard Pollak, a 25. számú Garnisonspital ezredorvosa szerepel az azonosítási jegyzőkönyvön és más hivatalos dokumentumokon. A Wiener Zeitungban megjelent hivatalos távirat szerint Dr. Arnstein főtörzsorvos (Oberstabsarzt) és Dr. Polazzo ezredorvos (Regimentsarzt) próbált rajtuk segíteni, de már hiába. És egy bizonyos Canek feldkurát mondta felettük a halotti imát.

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.20. 14:22:50

@bakafant: Kedves Bakafant, nagyon köszönöm értékes kiegészítésedet a posthoz. Munkám során használtam Eöttevényi Olivér Ferenc Ferdinánd című munkáját, melyet 1942-ben adtak ki először, majd az Akadémia Kiadó 1991-ben ismét. Ebben a 341.oldalon ír egy Feuer ezredorvosról, aki a főherceghez sietett és megpróbálta a sebét ellátni majd bejelentette Ferenc Ferdinánd halálát. Szintén ezen az oldalon ír," megjelent Putingam páter, hogy az elköltözöttnek megadja az abszolúciót.Stadler szarajevói róm,kat. érsek paptársaival a halottak mellett imádkozott..". Természetesen a kiegészítéseket nagyon köszönöm.
A sebesüléssel kapcsolatban a fent említett szakirodalom is pontosan az általad leírtakat közli, de mivel Galántai József munkáiban nem ír erről pontosan, ezért én sem akartam, de akkor most te kommented megerősít ebben.
Szeretnék én is kérdezni Tőled valamit, ha lehetséges: véleményed szerint miért nem kértek segítséget a katonaságtól? Eöttevényi könyvében (340.o) idézi Tiszaváry Miksa nyug.ezredes visszaemlékezését, ami a Pesti Hírlapban jelent meg(1939.június 28.), melyben kifejti, hogy nem kértek segítséget, holott az utcákon kevés rendőr volt és a laktanyában a 12. komáromi közös gyalogezred egy zászlóalja állomásozott. Höger ezredes javaslata hogy vegyék igénybe a "manőveren" részt vett katonaságot ellen elegendő volt annyi érv, hogy gyakorló ruhát viselnek?(Galántai: Szarajevótól a háborúig 29.o)

bakafant 2010.08.20. 15:30:56

@StencingerNorbert: A kérdésedre valószínűleg akkor sem tudnék megnyugtató módon válaszolni, ha ott lettem volna magam is... Azoknak a véleményével értek egyet, akik szerint egyrészt Potiorek és stábja bűnös módon alábecsülte egy sikeres merénylet lehetőségének kockázatát (a szigorú biztonsági intézkedések akár a gyengeség jeleként is értelmezhetők egyfajta logika szerint), másrészt a trónörökös utálta, ha túlságosan feltűnően vigyáznak rá (ez a jelenség manapság sem ismeretlen bizonyos tekintélyes állami vezetőkkel kapcsolatban). Az utóbbi természetesen erősítette az előbbit. Hogy technikailag miért mondtak le a Ferenc József 1910-es látogatásakor alkalmazott háromszoros kordon alkalmazásáról, az tkp. másodlagos. Tény, hogy a hadgyakorlat alatt a katonák "leharcolt" gyakorlóba öltöztetéséről maga a trónörökös döntött: nyilvánvalóan anyagi megfontolásokból. Mindenesetre annyi bizonyosnak látszik, hogy az alaposabb biztonsági intézkedéseket időben elő kellett volna készíteni, és rögtönzésekkel a bajt már nem lehetett megoldani. Szerintem legalább is.

bakafant 2010.08.20. 15:32:23

Ja és még annyit, hogy a szarajevói rendőrfőnök neve Dr. Edmund Gerda.

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.20. 16:44:24

@bakafant: Szerintem is nagyon sok érdekes kérdés merül fel. Én is hajlok arra, hogy a túlzott biztosítást a gyengeség jelének tekintették volna.
A szarajevói rendőrfőnök névét Gerbernek, szintén az Eöttevényi könyvben olvastam(339.o).A kommentjeidből kiderült,hogy szakértője vagy a témának. Neked mi a véleményed erről a kiadványról? Én azért mertem használni, mert a bevezetőben írta, hogy szemtanúkat is igyekszik alapul venni és gondoltam, hogy a kutatásai időben közelebb esnek az eseményekhez, ezért több információhoz hozzájuthat.

bakafant 2010.08.20. 17:56:05

Bár érdekel a merénylet története, szakértőnek azért nem nevezném magam. Az Eöttevényi mára már meglehetősen elavultnak számít: az ilyen történelmi eseményekkel kapcsolatban a kortárs vagy ahhoz időben közel eső feldolgozások hátrányban vannak a később írottakkal, mivel önmagában a szemtanúk megszólaltatása nem garancia arra, hogy ezek a szemtanúk valóban tisztában vannak azzal, mi is történt. Azt hiszem Karinthynak van egy írása, amiben időgéppel előre megy a történelemben és elvállalja valaki helyett, hogy érettségin helyettesíti, mivel a kihúzott tétel az első világháború, amit ő ugyebár személyesen átélt. Nem írom ide a dolog kimenetelét, de kitalálhatod. Szóval: minél frissebb és minél alaposabb egy feldolgozás, annál jobb. Egyébként én a legtöbbet egy olyan kötetből hasznosítottam, amelyet nem is történész (még csak nem is újságíró), hanem egy orvos(!) írt Ferenc Ferdinándról és persze a merényletről. A pasast Gerd Hollernek hívják, a könyvet megtalálod a központi Szabó Ervinben.

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.20. 20:01:09

@bakafant: Nagyon köszönöm, megkeresem. Engem a merénylet az első világháború miatt annyira érdekel, mint a harcok közvetlen előzménye. Fő kutatási területünk az Doberdó fennsíkon lezajlott harcok, és az ott harcoló ezredek története. Ezeknek az alkulatoknak, dandároknak, hadosztályoknak, iratanyagát nézzük át a Hadtört.Levéltárban, majd a terepen bejárjuk az egykori helyszíneket a korabeli térképek, vázlatok segítségével.
A phd témán pedig az első világháborúban szolgáló tábori lelkészek története, majd az elkövetkezőkben igyekszem erről is írni.

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.20. 22:40:34

@bakafant:Kedves bakafant, észrevételeid jogosak,ezért a szövegben módosítottuk a következőket: főhercegnőt főhercegnére, udvarmestert főudvarmesterre,valamint feltüntettük Dr.Gerdát is. Köszönöm az észrevételeket!

bakafant 2010.08.22. 21:56:18

@StencingerNorbert: ha adsz egy e-mail címet, küldök valamit, ami esetleg érdekelhet.

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.22. 23:00:48

@bakafant: Előre is köszönöm!
norbertstencinger@gmail.com

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása