Károly király szemléje Tenna környékén

2016.09.02. 17:30 :: KajonÁrpád

Kajon Árpád egy 1918 elején, Dél-Tirolban készült fénykép nyomába ered. Szerzőnk nagy mestere a régi fekete-fehér képek modern kori színezésének, ennek szép példája az itt bemutatott fotó is, amelynek kapcsán megismerkedhetünk a képen látható katonák téli ruházatával is.

 

Az alábbi képen Őfelsége IV. Károly király látható, amint éppen kezet fog egy ismeretlen alakulat tisztjével. Károly minden bizonnyal szemlét tart az alakulat fölött.

A fotó 1918 elején készült, ekkor már elég elterjedt volt a rohamsisak, amit mind a tisztek, mind a legénység visel is. A sisak német mintájú, osztrák–magyar gyártmány.

A két középső tiszt (aki kezet fog, és tőle jobbra) tábori szürke, szőrmés bekecsben látható. Ez a ruhadarab eredetileg a lovasság részére volt rendszeresítve, de már a háború korai szakaszában engedélyezték a viselését minden tiszt számára, és nagy népszerűségnek örvendett. A két másik tiszt (a kép jobb szélén és mögötte) köpenyt hord, az elülső szőrmegallérral, a hátsó anélkül.

Károly király szemléje

A tisztek különböző lábbeliket viselnek. A középső egy fűzős csizmát, a tőle jobbra álló cipőt lábtekerccsel, a jobb szélső pedig cipőt lábszárvédővel. Mindenki legénységi derékszíjat hord a kabátja felett.

Károly tábori szürke tiszti köpenyt visel, skarlátvörös szegéllyel és szőrmegallérral. A fején tábori szürke tábornoki sapka és nem rendszeresített fülvédő látható.

A kép Tenna környékén készült, ez egy kis település Dél-Tirolban, Levicótól nyugatra. Levicóban volt a 11. hadsereg parancsnoksága, minden bizonnyal az egyik alárendeltségébe tartozó alakulatból kerülhettek ki a képen szereplők. Levico mellett képezték ki a 11. hadsereg rohamcsapatait is, az sem lehetetlen, hogy egy ilyen tanfolyam résztvevőit és/vagy oktatóit láthatjuk.

Károly király szemléje - térkép

7 komment

Címkék: fotó iv. károly dél–tirol fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr411670242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabiányin Benjámin 2016.09.03. 14:01:51

Első sorban, jobbról a második személynek fordítva van befűzve az öve (balról jobbra). Gondolom ez csak véletlen lehet.?

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2016.09.03. 20:10:41

@Szabiányin Benjámin: Nem véletlen, ezek a címeres csatok így záródnak. Viseléskor jobb oldalt van a csat, bal oldalon pedig a kampó, amit a csat hátrészébe kell akasztani. Fordítva nem lehet, mert akkor fejjel lefelé lesz a címer.

Ilyen típusú csat van a katonán:

http://thumbs.picclick.com/00/s/MTU0OFg4MDA=/z/GcwAAOSwmtJXXIRD/$/Wwi-Austro-Hungarian-OfficerS-Belt-Buckle-Fji-_57.jpg

KajonÁrpád 2016.09.03. 23:44:52

Időközben a sisakokhoz nálam jobban értők felhívták rá a figyelmemet, hogy nem csak OM gyártású, de eredeti német sisak is van a képen. A jobb szélső tiszt egész biztosan, a Károly és a vele kezet fogó tiszt között álló baka pedig valószínűleg eredeti német sisakot hord. Kissé más a szegecsek elhelyezkedése és más az állszíj is.

Ignác Szabó 2016.09.25. 21:07:51

A jobb szélső tiszt mögött álló, magasabb, bajuszos katona köpenyének gallérján a zöld szín milyen rangra utal?

köszönöm!

KajonÁrpád 2016.09.25. 22:29:41

@Ignác Szabó: Önmagában a szín nem jelent rendfokozatot. A rendfokozatot alapvetően csillagokkal és paszományokkal jelölték. Részletesen lásd itt:

www.austro-hungarian-army.co.uk/badges/badges.htm

A színek azok fegyvernemre, illetve pl gyalogságnál ezredekre utaltak. A kép színezésénél nem tudtam a pontos alakulatot, ezért a zöld csak egy "hasraütés". Zöld volt a cs. kir. Landwehr, a vadászezredek és zászlóaljak és néhány gyalogezred hajtókaszíne, így kis szerencsével akár valós is lehet :)

grafitember 2017.03.12. 12:00:01

Tennában található egy 1870-körül épült erőd, (Forte Tenna) a Levicói-tó másik partján pedig az ikertestvére a Forte Colle delle Benne (Werk Gschwent). Ez utóbbi látogatható is, nemrég újították fel és rendezték be.

www.visitvalsugana.it/it/cosa-scoprire/forti-prima-guerra-mondiale/

grafitember 2017.03.12. 12:01:30

@grafitember: Bocsánat, a Werk Gschwent nem ez az erőd, hanem a Belvedere. Elnézést!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása