Egy huszár Bécsben

2013.09.27. 06:41 :: BálintFerenc

A fénykép és ami mögötte van 6.

Mit keres egy díszegyenruhába öltözött budapesti huszár Bécsben? Ismételten Csapó János gyűjteményéből választottunk egy érdekesebb fotót sorozatunk következő részeként.
 
 
 

 

A felvétel egy közös huszárezred katonáját ábrázolja díszegyenruhában. Az alakulat meghatározása ebben az esetben szerencsére egyszerű, hiszen a csákón jól olvasható a 7-es szám.

 

A 7. közös huszárezredet Budapestről és környékéről egészítették ki, ezredtulajdonosa 1885-től Vilmos porosz trónörökös volt, 1888-tól már II. Vilmos császár néven.

Az ezred világoskék atillát és csákót viselt ezüst színű gombokkal. A felvételen megfigyelhető az a jelenség, hogy az egyébként feketével tarkázott sárga zsinór egyszínű barnának tűnik. Ez a korabeli fotótechnika korlátainak tudható be, ami így volt képes megjeleníteni a sárga színt.

Az atillára lovas lövész ügyességi jelvény van tűzve, kard valószínűleg egy 1869 M lovassági kard, bőr csuklószíjjal, ahogy az egy rendfokozat nélküli huszárnak kijár.

Lovas lövész ügyessségi jelvény Lovas lövész ügyessségi jelvény
(forrás: Rauch árverési katalógus)

Végül joggal merül fel a kérdés, mit keres egy pesti huszárezred katonája Bécsben? A Monarchia alatt bevett eljárás volt, hogy a közös hadsereg alakulatait lehetőleg a származási helyüktől távol állomásoztatták. A császárvárosban folyamatosan több magyar csapattest is „feküdt” általában 3-6 éves váltásokban. A visszaemlékezések szerint a vidéki magyar fiúknak bizony sokszor életre szóló élményt jelentettek a Bécsben eltöltött katonaévek! A sematizmusokat átnézve kiderül, hogy a 7. közös huszárezred 1893 és 1897 között állomásozott Bécsben.

3 komment

Címkék: fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr905526781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2013.09.27. 07:38:46

Nagyon szakszerű és alapos magyarázat!
A kihelyezéshez csak egy gondolat: a nyalka huszároknak juthatott esetleg Bécs, de a bakáknak általában csak Bosznia-Hercegovina hegyei. Szidták is szegények a követ, meg a hegyet rendesen (lásd Tömörkény István elbeszéléseit)!

wraith42 2013.09.27. 11:30:38

Csak annyit tennék hozzá a kiváló cikkhez, hogy a jelvénynek elvileg festett volt a közepe (közös hadseregnél feketére, honvédségnél pirosra). Jobban megnézve a képen is látható valamennyire. A századforduló környékén terjedt el, hogy inkább a festetlen változatot hordták, az volt a trendi :)

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.10.01. 08:12:26

@MTi: Tömörkénynek pont kijutott Bécs is :)

@Ren42: Kösz a kiegészítést!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása