A Bodrog monitorról

2021.03.18. 07:00 :: Nagy Háború szerkesztőség

Navigare necesse est” – ennek a szellemében tevékenykedett a Bodrog monitor is a Nagy Háborúban a Dunán fel, és le a Fekete tengerig, s majdnem vissza... Dr. Katona József írásában néhány korabeli fotólap apropóján emlékezik meg a napjainkban újjáéledt Bodrogról.

 

A császári és királyi flotta megrendelésére az első monitor pár 1871-ben készült el, amelyek a Maros és a Leitha nevet kapták. Az 1903-04 között épült Bodrog monitor a háború kitörésekor azonnal megkezdte küldetését, Belgrád bombázását, de emellett számtalan feladata volt: felderítések végzése, szárazföldi csapatok támogatása, csapásmérés ellenséges csapatokra, vízi objektumok őrzése, aknamentesítés. Emlékezetes, hogy a testvérhajója, a Temes monitor 1914. október 23-án aknára futott és elsüllyedt, a személyzet 31 tagja vesztette életét.

A flottillába tartozó korabeli monitor a Dunán A flottillába tartozó korabeli monitor a Dunán

A Bodrog kereskedelmi hajókat is vezetett át az aknamentesített területeken, uszályokat is zsákmányolt. Ritkaságként ma is vízen áll, dacára annak, hogy kétszer elsüllyesztették. A világ nyolcadik legnagyobb hadiflottájába tartozó Bodrog monitort 1903-ban Újpesten bocsájtották vízre, hossza 56,2 méter, szélessége 9,5 méter, merülési mélysége 1,2 méter volt, ez tette lehetővé, hogy a sokszor alacsony vízállás ellenére Odesszáig is eljusson.

Dunai monitorok képe Odesszában 1918 áprilisában Dunai monitorok képe Odesszában 1918 áprilisában

Jelentős tűzereje volt elől kettős, hátul egy forgatható lövegtornyaival, 5 ágyújával, két géppuskájával. Tekintettel a szomorú tényre, hogy a Nagy Háborúból alig maradtak meg hajók, tárgyi emlékek, érdemes szólni e monitor kalandos sorsáról.

1918. október 31-én útján hazafelé megfeneklett – a zátonyról lehúzni nem sikerült –, a szerbek lőni kezdték, legénysége elmenekült.

A Bodrogon szolgálatot teljesített matróz képe A Bodrogon szolgálatot teljesített matróz képe

A szerbek elkobozták, és Száva néven szolgálatba állították. A második világháborúban a jugoszláv hadsereg flottájába tartozott, ezt követően a Száván kavicsszállítóként dolgozott. Totálisan lerobbanva „nyugdíjazták”, azonban 2000-ben örökségvédelem alá került, Apatinban megkezdődött felújítása, amely – hála a gondviselésnek – csodásan sikerült. Úszó, látogatható múzeummá alakult e becses ritka emlék. Szívesen látnánk Budapesten vendégségben, a szintén újjávarázsolt Leitha is biztosan örülne 117 éves társának.

Ma már csak elszórtan léteznek eredeti dokumentumok e régi monitorokról, a megsárgult papírok tönkrementek, vagy elpusztultak. Családok elvétve őriznek képeket méltatlanul elfelejtett hadtörténelmünk eseményeiről.

A Bodrog mentőöve mögött felsorakozó matrózok, x-kszel jelölve Snopper Gyula matróz A Bodrog mentőöve mögött felsorakozó matrózok, x-kszel jelölve Snopper Gyula matróz

A Bodrog monitoron 1915-től szolgáló Snopper Gyula matróznak írt unikális képeslap eredeti szöveges és kör hajóbélyegzővel ellátva A Bodrog monitoron 1915-től szolgáló Snopper Gyula matróznak írt unikális képeslap eredeti szöveges és kör hajóbélyegzővel ellátva

A háborút nem a cs. és kir. dunai flottilla vesztette el. Kötelességünk megemlékezni az életüket hazájukért adó hőseinkről és a túlélőkről. Ezt segítette Snopper Zsuzsa is, akitől – a máig pihenő – vallatható dokumentumokat kaptam. Örömmel osztom meg ezeket az olvasókkal.

1 komment

Címkék: matróz haditengerészet Belgrád Bodrog monitor Snopper Gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr2516468454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BartókBéla 2021.03.18. 10:01:10

Érdekes poszt egy különleges fegyvernemről, amelynek nagyon sok hagyományápolója van ma is.
Tetszik, hogy ismét egy családi fotó vagy képeslap indította el a kutatást.
Az első ágyúlövést leadó monitorról lehetne vitázni, de az végzetes volt, hogy a 12 monitorból csak a Bodrog nem tért vissza Budapestre 1918 novemberében. Bár lehet hogy ez volt a szerencséje, mert a másik 3 délszlávoknak átadott hajót évtizedekkel később szétbontották.
"Die BODROG lebt!" (A hajók nőneműek!!!)
www.doppeladler.com/da/kuk/sms-bodrog-schwimmt-wieder/

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása