Árkász békebeli kimenőben

2019.07.05. 07:00 :: KajonÁrpád

Képek az asztalfiókból 7.

Sorozatunk újabb fotóján egy osztrák tartalékos árkász tisztjelölt, Eduard Karger látható. Az 1915 őszén a Duna melletti Kremsbe küldött fotólapon még békebeli kimenőt visel.
A képen Eduard Karger, a 2/5. árkászszázad tartalékos hadapródjelöltje látható. A képeslapot ő adta fel 1915. november 20-án tábori postával Ernst Niederhäusernek, Krems an der Donauba.

karger

A fotólap hátoldalán az alábbi szöveg olvasható:

“Lieber Ernstl! Zur Erinnerung an Deinen einstigen Budengenossen, sende ich Dir dieses schlechte Bild von mir. Lasse einmal etwas von Dir hören. Mit heilgruss, Eduard”

„Kedves Ernst! Egykori viskótársaságunk emlékére küldöm ezt a rossz képet magamról. Hallass magadról valamit. Üdvözlettel, Eduard.”

karger

A 2/5. árkászszázad a feladás idejében a cs. és kir. 9. gyaloghadosztályhoz volt beosztva. A hadosztályt novemberben éppen átszállították az orosz frontról az olaszra, a lapot valószínűleg már ott adták fel. Érdekesség, hogy a bélyegzőn (nehezen kivehetően) a 38-as tábori postaszám látszik, Eduard mégis a 212-es tábori postaszámot adta meg sajátjaként. Amennyire tudni lehet, mindkettő a 9. hadosztályhoz tartozott.

A hadapródjelölt inkább békebeli kimenőruhát visel, mint tábori egyenruhát. A pantalló, a zubbony és a köpeny még a háború előtti csukaszürke színű. A zubbony ujján látható vékony paszomány, illetve a galléron lévő kis gomb jelzi, hogy egyéves önkéntesről van szó. Az egyik köpenygombon látszik az árkászzászlóalj száma, a műszaki csapatok a tábori vadászzászlóaljak és a Landwehr ezredek mellett, azon kevés alakulathoz tartoztak, akik számozott gombot viseltek.

Eduardról kevés információt találtam, a háborút a 9. árkászzászlóalj tartalékos hadnagyaként fejezte be, és egy 2. o. Ezüst Vitézségi Érmet jelöltek a neve mellett.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó fénykép fényképelemzés árkász

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr1814918846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

  • PintérTamás: A Rohatyn környékén tett terepbejárásunk útibeszámolója a Facebook oldalunkon: www.facebook.com/... (2021.09.19. 19:21) Elesett Rohatynnál
  • Gátai Róbert: Kedves Tamás! Nagyon köszönöm válaszát. Már így is nagyon hálás vagyok eddigi segtségükért! (2021.09.17. 22:39) Összetört emlékezet
  • PintérTamás: Ma újabb beszámolók jelentek meg a könyvbemutatóról. Újkor.hu, 2021. szeptember 17.: ujkor.hu/c... (2021.09.17. 20:43) In nomine Domini!
  • PintérTamás: @Gátai Róbert: Kedves Róbert, sajnos nem tudunk ilyenről. Ha csak az iratok meglennének is nagyon ... (2021.09.17. 10:03) Összetört emlékezet
  • PintérTamás: A kötetet Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában mutattuk be 2021. szeptember 13-án, hétfőn... (2021.09.17. 09:58) In nomine Domini!
  • Utolsó 20

Kiadványaink

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

Adó 1%

Művészek a háborúban 

süti beállítások módosítása