Pucerek és a pacsizó kutya

2019.05.31. 07:00 :: KajonÁrpád

Képek az asztalfiókból 2.

Sorozatunk következő fotója a háború egy békés jelenetét örökíti meg valahol Olaszországban. A képen valószínűleg pucereket, azaz tisztiszolgákat láthatunk egy pacsit adó kutyussal...



pucerek es egy kutya

A képen három katona látható egy kistermetű kutyával, a háttér alapján valószínűleg valahol az olasz front alpesi részén. A fából épített fedezéken a „Offiziersbaracke” azaz „tiszti barakk” felirat olvasható. (Sajnos az alakulat nem vehető ki a táblán.) A katonák viszont legénységi állományúak (lásd vállszalag), talán tisztiszolgák lehetnek, bár ez esetben elég érdekes, hogy ketten is rendelkeznek vitézségi éremmel. A jobboldali katona valószínűleg egy zsákmányolt olasz zubbonyt visel.

pucerek es egy kutya


A barakk felirata

7 komment

Címkék: fotó fénykép fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr1114870608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.05.31. 20:23:47

Árpi, a tiszti szolgák miért ne kaphatnának vitézségi érmet? Sok esetben ott voltak a "gazdáikkal" a legélesebb helyzetekben. Kókay László is felterjesztette Lukácsot kisezüstre a piavei offenzíva után, aki meg is kapta.

wraith42 2019.05.31. 23:58:33

@PintérTamás: a háború előtti szabályzatok alapján a tisztiszolgának nincs semmilyen fegyvere hivatalosan (se lő-, se szúró/vágó-). Ettől eltekintve azért szép számmal vannak a közlönyben is nekik adományozások.

Bozó Pál írja: "Dandárparancsnokom az én jelenlétembe elmondotta, hogy az ő tisztiszolgája kitüntetés után áhítozott, ezért öt egy ízben, az állás bejárása alkalmával, magával vitte, s turpisan szem hunyorgatva hozzátette, hogy miután a fejük felett néhány puskagolyó is elsüvített, a tisztiszolga tehát tűzbe is volt, beadta öt a kis ezüst vitézségi éremre."

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.06.01. 13:05:53

@wraith42: A pucerekről ez a lógós, kényelmes szolgálatot élő kép él, meg a "reglama" szerint bizonyára így kellett (volna) eljárni, a háború alatt sokszor volt másképp is. Meg nem mindenki kezdte pucerként, hanem inkább később lett azzá, ahogy Kókay esetében is egy időben egy Gábor nevű vitéz vette át a "pucerséget", aki korábban, az átkelésnél megmentette előző gazdája, Szarafolyán életét, visszaúszva a sebesült tiszttel a Piavén.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.06.02. 19:51:32

@Hatvanas: Vártam már, hogy mikor jön Svejk és Hasek is! :)

A belinkelt szakirodalom alapján igazán meg is írhatnád már a "tisztiszolga intézmény" történetét a blogra, külön fejezetben tárgyalva a tiszt urak kutyáival való foglalkozást, amire a blogon is bőven találhatsz példát! :)

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.06.16. 11:09:58

@wraith42: Ha jól emlékszem mikor a nagy Gassereket kivonták, a tisztek nyomott áron megvehették viszonylag sok lőszerrel, kimondottan tisztiszolgák részére.

KajonÁrpád 2019.06.16. 16:00:13

Kicsit keresgélve az ezredtörténetekben, látszik hogy azért akadt bőven olyan eset, amikor a tisztiszolgáknak is fegyvert kellett ragadniuk. Arról nem is beszélve, hogy mint Tamás is írta, előfordulhat, hogy kitüntetett katonából lesz tisztiszolga.

"Mellettem beszéli itt a szalmán fekve a Kamionka—strumilowai lovasroham történetét néhány „vörös-ördög", aki résztvett benne; viselik az arcukon a büszkeségét, a blúzukon a kitüntetését és a testükön a nyomát ennek a csatának. „És tudod-e, hogy talán nem is erre meg a stojanowi rohamunkra vagyunk legbüszkébbek, hanem arra, amit az ötös, meg a kilences ezredünk tisztiszolgái csináltak Kamionkánál", — meséli Diószeghy kapitány, aki, mintha egy Pekár-novellából lovagolt volna ide.
— „A Jóny-hadosztály sebesültjei ott feküdtek egy csomóban a kamionkai kaszárnyából lett kórházban s ott voltak a tisztiszolgáink, egynéhány kocsisunk, suszterünk, amikor egy orosz lovashadosztály megtámadta őket. Tiszt is volt kettő. Gebauer
nyugalmazott tüzérkapitány, meg az ötödik ezred hadnagya, Cseley Andor egynéhány polyák népfölkelővel. Egészben véve 130 ember, már a sebesültekkel együtt. Reggel fél hattól délután háromig támadták őket meg a vasutat és a falut, ahogy bírták; ők meg az udvarból, padlásról, ablakokból védték magukat. Rostává lőtték a kaszárnyát, — az oroszoknak két géppuskájuk is volt, nekik semmi — azután rohamra jöttek; maga Wannovszky generális, a divízió parancsnok legelői . . . hallották kiabálni: „lőjjétek le a fekete kutyákat!", „ki az a fekete kutya, te!", — kiáltott vissza neki egy tizedes, amikor harminc lépésről hasbalőtte ... " - Dr. Berend Miklós: Dr. Berend Miklós hadiönkénytes honvéd törzsorvos harctéri naplója

"És bár a leghevesebb tűzzel fogadjuk őket, bár halomszámra hull az ember, mint megállíthatatlan lavina gördül felénk az ötszörös rajvonal, melynek legelsője tőlünk 20—25 lépésre van már csak. Áthallani beszédüket, mely se orosz, se rutén, meg nem is román. Csúf barna bőrű, vad tekintetű alakok, a hírhedt cserkeszek ezek. [...] De nem tétlenek a mieink sem. A második, harmadik rajvonalból nagyon kevés ember jut ide föl. A fiúk olvassák a találatokat, mintha lőtéri sajbákról lenne szó. Kukányi kapitány, ki békében szenvedélyes vadász, egymaga 18 oroszt teritett le. Puskát ragadnak a tisztiszolgák is. Az egyik 11 treffert csinált. Hullákkal borítva az egész hegylejtő. De ők győzik emberrel, a mieink már csak nehezen tölténnyel. Hasig érő vizben cipeli át a tartalék legénység a municiós ládákat. Már csak 30 tölténye van minden embernek. S az orosz megszámlálhatatlan mennyiségben tódul fel a hegyre. Kukányi kapitány elhatározza, ha kifogy az utolsó töltény is rohamra vezeti embereit. Lesz, ami lesz. Még most sem értjük miért, délután 4 óra tájt megfordul a sok orosz s rendetlen csapatokban szalad vissza. " - Székeyl Aurél: 38-as zászló alatt

"Délben már megint háromszáz puska az egész tizenhetedik ezred. Küldöncökből, telefonistákból, tisztiszolgákból és könnyű sebesültekből állítanak össze új rajokat, de azért minden előretörést szívósan visszadobnak. Pár perccel tizenkettő után azonban a San Michele kúpjáról akkora erővel és lendülettel indul meg néhány friss olasz ezred támadása, hogy keresztülrohan azon a sistergő vasfüggönyön is, amit derék honvédtüzéreink zárótüze ereszt eléjük és ezredünk maroknyi maradékát egy hátrább fekvő vonal megszállására kényszeríti..." - A tizenhetesek 1914-17

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása