„A mindnyájunkat mélyen lesújtó és megrendítő csapás…”

2014.06.29. 08:06 :: MolnárTibor

Zenta rendezett tanácsú város képviselő-testületének reagálása a szarajevói merénylet hírére

Az 1914. június 28-án Szarajevóban eldördült lövések híre gyorsan bejárta a Monarchiát, és a trónörökös-pár elleni merénylet felháborodással vegyes gyászhangulatot keltett birodalom szerte. Arról lehet vitatkozni, hogy a gyász mennyire volt valós, azonban tény, hogy országszerte hivatalos megemlékezéseket tartottak a merénylet áldozatainak emlékére. Így volt ez Zentán is.

 

Zenta rendezett tanácsú város képviselő-testülete 1914. július 3-ai rendkívüli közgyűlésének – amelyen Szárich Géza polgármester elnökölt – szintén a szarajevói merénylet volt a témája. A rendkívüli közgyűlést az Eugén Herceg Szálloda színháztermében tartották meg, s azon a városi elöljárók és a képviselők, összesen 47 személy vett részt.

A zentai Eugen Herceg Szálloda korabeli képeslapon A zentai Eugen Herceg Szálloda korabeli képeslapon

Az elnöklő polgármester a következő szavakkal nyitotta meg az ülést: „A mindnyájunkat mélyen lesújtó és megrendítő csapás, mely Őfensége Ferenc Ferdinánd fennkölt szellemű szeretett trónörökösünk és fenséges neje Hohenberg Zsófiának gyilkos merénylet folytán beállott halálesetével merült fel, Zenta város királyhű közönségét is arra készteti, hogy szívéből eredő legmélyebb bánatának és gyászának egyrészt, másrészt pedig szeretett agg Uralkodónk iránt érzett igen mély részvétének adjon kifejezést.”

A zentai képviselő-testület 1914. július 3-án megtartott rendkívüli közgyűlésének jegyzőkönyve A zentai képviselő-testület 1914. július 3-án megtartott rendkívüli közgyűlésének jegyzőkönyve

A jegyzőkönyv tanúsága szerint mivel az elhangzottakhoz a jelenlévők közül senki sem kívánt hozzászólni, a testület megszavazta a következő véghatározatot.

„Őfensége Ferenc Ferdinánd királyi herceg, trónörökös úr és fenséges felesége Hohenberg Zsófia hercegnő nagyasszony haláláról szóló értesítést Zenta rendezett tanácsú város képviselő-testülete igaz fájdalommal veszi, fölötte érzett mély gyászának nyilvánítását az emlékezésnek jegyzőkönyvileg adja át és Felséges Urához, Apostoli Királyához a következő szövegű részvét-feliratot intézi:

Felséges Urunk, Apostoli Királyunk!
Őfensége Ferenc Ferdinánd királyi herceg, trónörökös úr és fenséges felesége Hohenberg Zsófia hercegnő nagyasszony halála felett Zenta rendezett tanácsú város közönsége a legmélyebb gyász érzületével fejezi ki igaz szívből fakadó részvétét Felséges Királya előtt és a válságos időkben, a népeknek fajok szerinti tömörülődése korszakában a Monarchia egyes, a saját fajú külhatalmaihoz szító nemzetiségeinknek a Felséged Uralkodó Háza és az Uralkodó Házra való utaltságában egyedülálló, rendületlenül királyhű magyar nemzet elleni törekvései, végzetes következményű merényletei napirendjén – a hűséges magyar nemzet ragaszkodásával szeretettel nyilvánítja törhetetlen alattvalói hűségét.”

Határoztak továbbá arról, hogy a meggyilkolt trónörökös-pár temetéséig – az országos gyász miatt – minden nyilvános mulatságot és zenét megtiltanak, illetve hogy a temetés ideje alatt az üzletek, kávéházak zárva tartanak.

A közgyűlés berekesztését követően az egész testület átvonult a Jézus Szent Szíve római katolikus templomba, ahol gyászmisén vettek részt.

A Jézus Szent Szíve templom korabeli képeslapon A Jézus Szent Szíve templom korabeli képeslapon

A zentai képviselő-testület rendkívüli közgyűlésen résztvevői közül csak kevesen sejtették, sejthették, hogy a szarajevói merénylet milyen következményekkel jár: hogy kevesebb, mint egy hónap múlva hadat üzennek Szerbiának, és kihirdetik az általános mozgósítást. És hogy augusztus közepén már megérkeznek az első jelentések az elesett katonákról…

3 komment

Címkék: zenta szarajevói merénylet

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr846433999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hechtgrau 2014.06.30. 13:47:00

Az MTDA centenáriumi megemlékezése sok ritkasággal:
100 év - 100 könyv
mtdaportal.extra.hu/Bokk_nagy_haboru.html

PollmannFerenc 2014.06.30. 21:56:05

És főleg teljesen önzetlenül (ingyen)! Minden elismerésem!

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.07.01. 19:23:41

@hechtgrau: Tényleg szép gyűjtemény, sok ritkasággal, köszönjük megosztást!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Kiadványaink

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

Adó 1%

Művészek a háborúban 

süti beállítások módosítása