Egy brit huszártiszt Budapesten

2014.02.21. 06:30 :: BálintFerenc

Két éve került hozzám egy fénykép, amit egy budapesti lomtalanításból mentett meg valaki. Némi vizsgálódás után sikerült megállapítani, hogy a fotón látható férfi a brit diplomáciai testület egyenruháját viseli. A kép sarkában a Budapest 1930/32 felirat látszott, valamint egy név, amiből sajnos csak a keresztnevet és a vezetéknév egy részét sikerült kiolvasni. Sejteni lehetett, hogy egy, a megjelölt időszakban Budapestre akkreditált brit diplomata van a felvételen.

 

 

Reménykedtem benne, hogy talán sikerül a fotón megörökített személyt azonosítani, ezért a GMIC internetes fórum közösségéhez fordultam segítségért. Az hamar kiderült, hogy a férfi által viselt két kitüntetés két I. világháborús brit emlékérem: a British War Medal és a Victory Medal. Ez a két érem olyannyira elterjedt volt a brit veteránok között, hogy még külön becenevet is kapott az összeállítás: egy akkoriban népszerű képregény figurái nyomán Mutt és Jeff néven emlegették őket. Ezt a két érmet gyakorlatilag az I. vh minden brit katonája megkapta, aki 1915 után kapcsolódott be a háborúba. A régebben harcolók az 1914 vagy az 1914-15 Star-t is kiérdemelték, ez a trió pedig Pip, Squeak és Wilfred becenevet kapta, ugyancsak egy képregény után.

A British War Medal és a Victory Medal A British War Medal és a Victory Medal

A névfelirattal azonban a kollégák sem boldogultak, mindössze a Patrick keresztnév és a vezetéknév néhány betűje volt kiolvasható. Ekkor, jobb ötletem nem lévén, a Magyar Távirati Iroda online hírarchívumával tettem egy próbát, hátha a képen szereplő úr neve felbukkan a korabeli sajtóban. A megérzésem helyesnek bizonyult: a Patrick névre keresve az egyik találat egy 1931-es hír volt, amely egy budapesti díszvacsoráról számolt be, amit C.A. Macartney brit történész tiszteletére szerveztek. A híradás felsorolt néhány meghívottat is, akik között volt egy Scrivenal Patrick nevű úr is. Ezt az információt és a töredékes névfeliratot összevetettem: a magyar tudósító valószínűleg nem pontosan írta le az angol nevet, a képfelirat utolsó két betűjével pedig a Scrivener vezetéknév jött ki, mint lehetséges megoldás.

A képre írt szöveg A képre írt szöveg

A Scrivener névvel már tudtak mit kezdeni a GMIC-es kollégák: a korabeli brit diplomáciai almanachból kiderült, hogy a brit nagykövet egyik titkárát ebben az időszakban valóban Patrick Scrivenernek hívták. A személyazonosság meghatározásával viszont olyan információk is előkerültek, amit egyébként remélni sem mertem: az egyik segítőkész fórumozó előbányászta Scrivener I. világháborús Medal Index Card-ját (MIC) a brit online levéltárból, amely értékes adatokat közölt a katonai szolgálatáról.

Ebből kiderült, hogy az 1897-es születésű Patrick Stratford Scrivener hadnagy 1916. április 4-től teljesített harctéri szolgálatot a Közel-Keleten, a Worcestershire Yeomanry, avagy a Queen's Own Worcestershire Hussars kötelékében. A feljegyzésekből bebizonyosodott az is, hogy valóban csak azzal a két kitüntetéssel rendelkezett, amiket a képen visel.

Worcestershire Yeomanry sapkajelvénye Worcestershire Yeomanry sapkajelvénye
(forrás: www.qcmilitaria.com)

Az alakulata történetének utánanézve kiderült még egy érdekesség: Worcestershire Yeomanry egy része ott volt az 1917. november 8-án a palesztinai Huj mellett végrehajtott lovasrohamban. Ezt az eseményt a brit történetírás az egyik utolsó lovasrohamként tartja számon – a legutolsót, amikor brit lovasság kiépített ellenséges állások ellen hajtott végre támadást. Azt a bizonyos állást pedig török gyalogosok, valamint német és osztrák–magyar tüzérek védték.

A huj-i lovasroham vázlatrajza A huj-i lovasroham vázlatrajza
(forrás: warwickshire-yeomanry-museum.co.uk)

A támadás végül sikerrel járt, de a britek halottakban és sebesültekben majdnem 70 főt vesztettek, és 100 lovat, úgy hogy a rohamban összesen 170 katona vett részt. A Worcestershire Yeomanry 96 támadójából 17-en hősi halált haltak, 35-en megsebesültek. Kilenc tisztjükből kettő elesett és négy megsebesült. Hogy Scrivener hadnagy részt vett-e a támadásban, azt sajnos nem sikerült kideríteni.

A háború után Scrivener diplomáciai szolgálatba lépett, így került Magyarországra. Később is a pályán maradt, az 50-es években ő volt Nagy-Britannia svájci nagykövete, ekkor már lovagi címmel is rendelkezett. 1966-ban halt meg.

Szeretnék köszönetet mondani Dave Dannernek és a Gentleman's Military Interest Club közösségének az információkért.
Acknowledgements for the informations:
To the community of the Gentleman's Military Interest Club, especially to IrishGunner, paddywhack and peter monahan.

 

7 komment

Címkék: fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr635825000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ignác Szabó 2014.02.21. 16:30:52

Köszönet mindenkinek az érdekes történetért és a kitartó kutatásért!

LiangSheng 2014.02.23. 15:42:50

Köszönet az izgalmas posztért és az alapos nyomozómunkáért! Annyi apró – de nekünk, magyaroknak talán mégis érdekes – észrevételem lenne, hogy Hudzs védői közt valószínűleg nem voltak osztrák-magyar tüzérek. Mindössze néhány angol katona említi visszaemlékezéseiben a ”75 mm-es osztrák üteget” Hudzsnál. Ilyen kaliberű osztrák-magyar üteg azonban ekkor egész Palesztinában nem volt. A gázai fronton 1917 novemberében összesen három osztrák-magyar üteg harcolt, egy 10,4 cm-es ágyúüteg, illetve két 10 cm-es hegyi tarackos üteg. Ráadásul november 8-án mindhárom üteg Hudzstól jóval északabbra volt állásban, illetve észak felé visszavonulóban. Elképzelhető, hogy az angolok a harc hevében a németeket nézték osztráknak?

Gyuri

PTI 2014.02.23. 20:03:42

Igazán érdekes történetet ismerhettem meg... köszönet érte.
A palesztinai expedícióról itt olvasható egy érdekes / értékes/ írás :
wangfolyo.blogspot.hu/2010/07/csapataink-gazanal-allnak.html

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.02.24. 08:42:30

@LiangSheng: Köszönöm, bevallom enneka részének nem néztem utána.

Ez a visszaemlékező végig osztrákokat emleget, ráadásul szerinte az ő tarackjaik 5.9-esek (kb.150 mm)-esek voltak.

www.paulhunt73.webspace.virginmedia.com/harry/wyc2.htm

Lehet, hogy csak a tüzérek voltak osztrákok, az ágyúk nem?

LiangSheng 2014.02.24. 09:49:45

Az angol visszaemlékezések hol a 75 mm-es ágyúüteget, hol a 15 cm-es taracküteget, hol mindkettőt vélik osztráknak. Amiben egyetértenek, az a két fenti kaliberű üteg jelenléte Hudzsnál: középen állt egy négy lövegből álló 75 mm-es üteg, a török bal szárnyon pedig három 15 cm-es tarack. Egy-egy löveg mindkét ütegből az angolok és szövetségeseinek hadizsákmányaként Angliába, illetve Ausztráliába került, innen tudjuk, hogy mindkettő német Krupp gyártmányú löveg volt. Ilyet a török és német tüzéregységek használtak.

Természetesen nem zárható ki, hogy csak a tüzérek voltak osztrákok, de erről még nem láttam eredeti dokumentációt osztrák-magyar forrásból. Ellenkezőleg: Peter Jung, aki a „Der k.u.k. Wüstenkrieg”-ben szinte napi pontossággal írja le az osztrák egységek tevékenységét Palesztinában bécsi levéltári adatok alapján, egyrészt nem említi, hogy a Gázánál álló osztrák-magyar ütegek legénységet adtak volna át török vagy német ütegeknek, másrészt úgy említi a hudzsi ütközetet, mint amelyben kizárólag törököket ért támadás. Az utóbbi azért különösen érdekes, mert forrásként ő egy olyan angol tanulmányt ad meg, amely kifejezetten említi az „osztrák 75 mm-es” lövegeket; tehát már Jung is szembesült a problémával, de mert ezt, úgy tűnik, nem tudta megerősíteni bécsi levéltári anyagból, nem adott neki hitelt. Figyelemre méltó az is, hogy az angol beszámolók szerint az angol lovasok az ütegekhez érve lekaszabolták az osztrák tüzérek egy részét, egy angol szemtanú szerint maga az „osztrák ütegparancsnok” is kardtól átszúrva feküdt egy ágyú mellett. Az életben maradt törökök és osztrákok – némely visszaemlékezés németeket is említ - mind fogságba estek. Csodálom, hogy ezeket a komoly veszteségeket az amúgy elég alapos osztrák hadijelentések, úgy tűnik, egy szóval sem említik.

Gyuri

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.02.24. 12:09:35

@LiangSheng: Igen, ez így eléggé meggyőzőnek tűnik.

Kérdés, hogy vajon mi alapján hítték a britek, hogy osztrákokkal van dolguk...

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása