Egy csanádapácai honvéd gyalogos emlékképe

2013.07.03. 06:44 :: BálintFerenc

A fénykép és ami mögötte van 4.

Náfrádi Illés Csanádapácáról vonult be katonának és hősi halált halt a világháborúban. Neve fenn olvasható a katolikus templomon lévő emléktáblán, azonban a család ma már nem tudja, hogy hol szolgált és hunyt el. Testvérének az unokája, Náfrádi Mária szenvedélyesen kutatja ősei történetét. Így küldte el nekünk is a fotóját.

 

„Segítséget szeretnék kérni a csatolt fotóval kapcsolatban. Nem túl jó ez a műtermi fotó, de kíváncsi lennék rá, hogy kik hordtak ilyen egyenruhát? Csak annyit tudok a fotóról, hogy Ő nagyapám testvére, Náfrádi Illés, aki az első világháborúban hősi halált halt, de hol, azt nem tudjuk. Náfrádi Illés: született 1891. április 29-én Apácza (ma Csanádapáca). Családja nem volt.

Náfrádi Illés fotója Náfrádi Illés fotója

Azt sem tudja senki már, hogy hogyan került fel a neve az emléktáblára, volt-e hivatalos értesítés esetleg a haláláról. Apáczán született, onnan vonult be, de hogy melyik ezredbe, századba, azt nem tudjuk. A fotón látható felirat: Lenics és Szűcs verseny műterme Nagyvárad, Kossuth Lajos út 16. A csatolt fotót nagymamám őrizte, onnan került nagynénémhez. Amit a család tudni vél, hogy talán tüzér, vagy lovas katona volt. Ennyiből meg lehet tudni valamit? A csanádapácai templomot, ahol az emléktábla áll, most újítják fel és a táblákat kicserélték azóta. A templom római katolikus, mint ahogy a családunk legnagyobb része is ezen vallású. Egyébként kutatom a családfát, és nagyon fáj, hogy pont a legközelebbi felmenőimről nem tudok semmi konkrétumot, amit pedig illene a szűkebb családnak tudnia. Valószínűleg a dédnagymamám és a nagymamám nem beszéltek szívesen ezekről a dolgokról.”

A csanádapácai római katolikus templomon lévő emléktáblák A csanádapácai római katolikus templomon lévő emléktáblák

BF: A képen egy honvéd gyalogos látható - 1911 M övcsatján ott a magyar címer. A kitüntetése szerintem 1912-13-as Emlékkereszt (más néven Mozgósítási Kereszt, a 2. balkán-háború alatt végrehajtott mozgósítás emlékére), ami a kép korát is behatárolja. Emellett lövészbojtot és valamilyen ügyességi jelvényt visel. A buzérvörös hajtókát egységesen valamennyi honvéd gyalogezred viselte az 1906 M zubbonyon. Ami még érdekes, hogy a kép alapján még a régi, sötétkék ruházatot viseli, holott a csukaszürke egyenruhát 1908-tól vezették be.

Magyar címeres övcsat Magyar címeres övcsat

Az efféle emlékképek általában leszereléskor készültek, a hivatalos obsitlevél mellett a katonák valamilyen látványosabb formában is megörökíttették magukat - fényképen, vagy egy előre gyártott, katonafigurát ábrázoló díszes grafikán, amibe bele lehetett illeszteni a tulajdonos arcképét. Ezek nagy, kb. A3-as méretben készültek, hasonló dekorációkkal, mint az itt látható felvétel.

„Szolgálati időm emlékéül” – a tulajdonos kicserélhető arcképével készült emlékkép „Szolgálati időm emlékéül” – a tulajdonos kicserélhető arcképével készült emlékkép
(Forrás: Vatera.hu)

Náfrádi Illés képe egy köztes, kissé ritkább verzió - műtermi felvétel, némi színezéssel feldobva, a fotós által rádolgozott kerettel. Felül Ferenc Ferdinánd trónörökös, Ferenc József, valamint József nádor, a honvédség főparancsnoka látható.

Az alakulatát a fényképről nem lehet egyértelműen meghatározni. Az akkor Csanád vármegyéhez tartozó lakhelye szerint az 5. szegedi honvéd gyalogezredhez kellett volna – papírforma szerint – bevonulnia. Az alakulat viszont Szegeden illetve Nagybecskereken állomásozott, Náfrádi Illés ellenben Nagyváradon fényképeztette le magát egyenruhában.

  

Kiss Gábor kollégám a bécsi Hadilevéltárban rálelt Náfrádi Illés veszteségi kartonjára. Ez ugyan a születési dátumot nem tartalmazza, de a ritka név alapján erősen valószínű, hogy ugyanarról a személyről van szó. A dokumentum alapján Náfrádi Illés a 4. nagyváradi honvéd gyalogezred katonájaként orosz hadifogságba esett, ahonnan sohasem térhetett haza: 1916 szeptemberében Szentpéterváron tüdőbajban elhunyt.

Náfrádi Illés veszteségi kartonja a bécsi Hadilevéltárból Náfrádi Illés veszteségi kartonja a bécsi Hadilevéltárból

Náfrádi Illés a háborúban tehát a 4. nagyváradi honvéd gyalogezredben szolgált. 1911/12-ben, 21 éves korában sorkatonai szolgálatra hívhatták be. Mivel részt vett az 1912-13-as mozgósításban, megkapta az ezért járó Emlékkeresztet.

Mozgósítási Kereszt Mozgósítási Kereszt
(Fotó: Cimbineus)

Az alakulat tekintetében véleményem szerint két eset lehetséges: Náfrádi Illés sorkatonai szolgálatát az 5. honvéd gyalogezrednél töltötte, a háború kitörése után azonban valamiért a 4. honvéd gyalogezredhez hívták be/helyezték át, a fotó pedig a harctérre indulás előtt készült. Ennek némileg ellentmond az leszerelő-emlék jellegű képkeret.

A másik lehetőség, hogy valami oknál fogva eleve a 4. honvéd gyalogezredbe hívták be sorkatonaként, a fényképet pedig leszerelése előtt, vagy a Mozgósítási Kereszt kézhez vételekor készíttette.

7 komment

Címkék: fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr925388717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutyi01 2013.07.03. 10:35:22

Kapcsolatot keresek Csanádapácára!Édesapám, Domokos Gábor ott született és keresek róla minden hírt, adatot.Háha...
Köszönöm: Kökény Erika

MTi 2013.07.03. 12:39:32

Érdemes lenne belenézni az Apácán (Csanádapácán) vezetett polgári halotti anyakönyvekbe: az elesett katonák halálesetét BM-értesítés alapján bejegyzeték. Esetleg - ha nem érkezett hivatalos értesítés - akkor a háború után az illetékes járásbíróságnál lehetett kezdeményezni a holttá nyolvánítást: a bírósági határozat alapján pedig bejegyezték a halotti anyakönyvbe.

Mayamya 2013.07.04. 22:13:39

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
A polgári anyakönyvek eszembe sem jutottak, megnézem azokat is!
Érdeklődöm, hogy valaki esetleg tudja,vagy tud segíteni benne, hogy Szentpéterváron a temető vajon ma is megvan?
Járt esetleg valaki arra?
Köszönöm M

MTi 2013.07.06. 09:01:58

@Mayamya: Már irtam a fb-n, hogy a sír már biztos nem létezik... Esélyt látok arra, hogy a polgári halotti anyakönyvbe bejegyezték, mert a Vöröskereszt jelentette a halálhírét és ennek alapján elkészült a veszteségi kartonja is - ennek alapján felkerült a közös HM veszteséglajstromára, amit megküldtek a m. kir. BM-nek. A BM pedig - kellett - hogy értesítse az illetékes Anyakönyvi Hivatalt, hogy jegyezze be a polgári halotti anyakönyvbe - ilyen "egyszerű" volt ez!
Esetleg rá lehet kérdezni a hivatalban, hogy az eredeti irat, a BM értesítése ami alapján beírták, meg van-e: ezeket évek szerint, külön anyakönyvvezetői iratokként szokták irattározni - bár az is lehet, hogy már minden az illetékes levéltárba került! (de a hivatalmban ezt kell, hogy tudják)
Sok szerencsét és jelezd, ha megtudsz valamit!

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.07.06. 16:50:17

@Mayamya: @MTi: Ha nem is létezik már a sír, az mondjuk azért érdekes lehet, hogy "hivatalosan" mi lett a szentpétervári Nyikolajenszkoje katonai temetővel. Hátha valaki esetleg itt is tud róla, de a kérdés megér egy levelet a Kiss Balázs által a FB-on ajánlott hadisir@hm.gov.hu címre is.

Mayamya 2013.07.15. 00:05:54

@PintérTamás: @MTi: Nagyon köszönöm a tanácsokat, utána járok az anyakönyvi bejegyzésnek! A temető sorsa érdekelne. hátha ... . ezért felveszem a kapcsolatot Kiss Balázzsal.
Amint tudok valami konkrétumot, jelzem.
Köszönöm

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása